free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Jack Bauer a Szomszédokból

Istvánffy Dávid         Címkék: krimi, kritika, magyar, sorozat, tévé 0 hozzászólás

Végre valami érdekes a közszolgálatin, örvendeztünk, mikor megláttuk a Tűzvonalban című sorozat reklámait. Azóta már visszasírjuk a Szomszédokat, hogy a külföldi krimikről ne is beszéljünk. Kritika.

A hatalmas felhajtás kíséretében bereklámozott új magyar sorozat első híreire többen felhúztuk a szemöldökünket: Stohl Buci mint magyar Jack Bauer, ájjájj. Messziről bukásszaga volt a dolognak. Most már néhány hete fut az új krimiszéria, a Tűzvonalban. Megnéztük. Nem tudtuk, hogy sírjunk-e, vagy röhögjünk. Végül az utóbbi mellett döntöttünk.

Nagyon komoly

A képek jókA történet szerint a korábban terroristaelhárítóként is tevékenykedő Bordás őrnagy (Stohl) kalandjairól szól, aki a nyolcas körzetbe érkezik, hogy gatyába rázza az ottani kollégákat és rendbe tegye a rendőrőrsöt. Az első epizód, csak amolyan seregszemle volt inkább, hogy a tisztelt nézők megismerkedhessenek a szereplőkkel és a főbb helyszínekkel. Ezért az alapján ítélni nem lett volna túl bölcs dolog. Mostanra már azonban érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy vajon a magyar filmesek és sorozatgyárosok mit gondoltak, amikor belefogtak a Tűzvonalban forgatási munkálataiba. A tény, hogy pofátlanul lenyúlták a 24 osztott képernyős koncepcióját, még elnézhető lenne - bár tegyük hozzá, hogy ilyen szemérmetlen és egyértelmű lopással csak nagyritkán találkozni -, ha a tartalom felnőne a képi világhoz. Ez utóbbira egyébként nem lehet panasz, a közeli felvételek, az idegesen rángó, a szűk helyeken a bezártság érzetét visszaadó kamerakezelés dicséretet érdemel. A tartalom, a forgatókönyv és a dialógusok ezzel szemben számos további problémát vetnek fel. A high-tech akciósorozatként beharangozott Tűzvonalban inkább a Linda és a Szomszédok metszéspontjában található, áthatja ugyanis a karavánkávés, tigrisszofis magyar realitás. Ezzel semmi baj nem lenne, ha Stohl András sörhassal és borostával egy ütött-kopott traffipaxos VW Golfra támaszkodva borongana az emelkedő gázárakról, miközben odabiccent a háttérben a mentőautón elhaladó Magenheim doktornak. Szadista főszereplőEnnek ellenére a sorozat még egy fokkal közelebb áll a valósághoz, mint az anno szintén Stohl főszereplésével leforgatott Európa Expressz. A rejtett reklámokkal sem tömték tele az epizódokat, ez már a fejlődés jelének tekinthető. Azonban a sorozat valósággal való viszonya legalábbis megkérdőjelezhető. Míg a 24-ben Jack Bauer emberek százezreit próbálja megmenteni, ezért többé-kevésbé bocsánatos bűnnek tűnik, ha épp árammal, vagy ujjtöréssel kínozza a gyanúsítottakat. Itt azonban Bordás őrnagy egy egyszerű motoros táskatolvajt próbál vallomásra bírni, mégpedig úgy, hogy kollégái szeme láttára egy kalapáccsal üti szerencsétlen flótás lábát, majd szolgálati fegyverével az illető mellett kétszer is a falba lő. Felelősségre vonás nélkül, mindenféle szakmai szempontokat mellőzve.

Kemény csapat

Inkább röhögjünkA további szerepekben a lelkes újoncok mellett a magyar színészet színe-java is felvonul, Hollósi "Járaiőrnagy" Frigyestől kezdve Trokán "Erdész" Péterig. Utóbbi alakítja egyébként a kerületi kapitányt, akivel Bordásnak meggyűlik a baja. Milyen érdekes, az efféle akcióhősök jellemzően rosszul jönnek ki a feletteseikkel. Persze a mi Bucink nem egy puhány gyerek és alaposan megmondja a magáét, mely szerint ő "már akkor repülőgépeket szabadított ki a terroristák kezei közül" amikor a Trokán által alakított kapitány éppen a kerületben okozott káoszt és felfordulást, nem elég radikális vezetési elveivel. Ez volt az a pont, amikor eldőlt, hogy a sírás, vagy röhögés lehetőségeiből az utóbbit választjuk. A fentiek fényében komolyan nem értjük, hogy ki és miért gondolta azt, hogy jól megvalósítható mű születik majd a lopott ötletekből és némi magyaros gányolásból. Nem értjük, hogy mi szükség volt Stohl Andrásra, amikor annyi tehetséges fiatal színész szaladgál kis hazánkban. Végezetül pedig a legnagyobb rejtély: vajon mi késztette Jordán Tamást arra, hogy arcát és nevét adja ehhez a produkcióhoz.Összesítve a Tűzvonalban az erősen felejthető kategóriát erősíti, legközelebb talán érdemes lenne kevésbé nagy fába vágni a fejszét, s nem az egyik legsikeresebb akciósorozatot majmolni magyar viszonyok között. Talán, ha a Denis Leary nevével fémjelzett A meló című szériát reprodukálták volna, az jobban sikerül. Ott high-tech nincs, röhögni meg nem kínunkban kell. Ez egy jóval átvihetőbb léc lett volna, mint rendőrruhába bújtatni szerencsétlen Bauer, bocsánat Bordás őrnagyot.

 

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés