free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Török remekek

Nemisbéka         Címkék: étel, padlizsán, paradicsom, recept, török 0 hozzászólás

A legenda szerint egy imám rogyott össze először ettől a fűszeres paradicsommal töltött padlizsántól, de nem kell vallási vezetőnek lenni ahhoz, hogy elkészítsük ezt az ételt. Ígérjük, mindenki elalél majd.

Mondhatnám, hogy 455 éve zárta körül a török sereg az egri várat. Vagy, hogy a mohácsi csata 481. évfordulója is nemrég volt. Esetleg emlegethetjük Zrínyit is, aki 441 éve rohant ki a szigetvári várból. Valószínűleg temérdek történelmi esemény évfordulóját lehetne erre az időszakra felhozni (főleg, ha Google barátom segít), igazolandó, hogy miért pont most jutottak eszembe a török ételek, de ezt meghagyom a történészeknek, én meg beismerem, hogy hazafelé menet szakácskönyvet olvasgattam a buszon (régi rossz szokásom), és merő véletlenül egy török vegetáriánus ételen akadt meg a szemem. Imam bayildi, azaz "ájult imám" a neve, s az elnevezés okának két alternatíváját adták meg: vagy azért esett össze a kedves vallási vezető, mert annyira ízlett neki, vagy azért, mert észrevette, hogy az asszony mennyi - akkor még méregdrága - olívaolajat használt el hozzá. Csak remélni mertem, hogy az első ok jobban megállja a helyét, és ha már a főfogás török lett, kerestem hozzá azonos származású, megfelelő desszertet is. Paradicsomos-hagymás töltött padlizsán (imam bayildi)

Hozzávalók:2 padlizsán 40 dkg hámozott, darabolt paradicsomkonzerv 1 közepes vöröshagyma 5 kisebb gerezd fokhagyma 1 deci extra szűz olívaolaj 1 evőkanál extraszűz olívaolaj 1 kávéskanál nádcukor 1 citrom leve kis marék petrezselyem só bors
Bárki elájulna Így készülA paradicsomkonzervet szűrőben lecsöpögtetem, a levét kis edényben felfogom. Először a tölteléket készítem el: az evőkanál olajon megfuttatom a hagymákat, éppen csak amíg üvegesek nem lesznek. Hozzáadom a darabolt fokhagymát, és ha már illata van, lehúzom a tűzről és belekeverem a paradicsomhúst és az apróra vágott petrezselymet, majd sózom és borsozom. A padlizsánokat félbevágom, a szárcsonkot rajtuk hagyom, majd a vágott felükkel felfelé sütőedénybe teszem, és középen bevágom őket. A résbe tömködöm a tölteléket, amennyire csak lehet, a maradék mehet a tetejükre. A felfogott paradicsomlevet elkeverem a cukorral, a citromlével és egy csipetnyi sóval, majd a padlizsánokra kanalazom. Végül meglocsolom őket az olívaolajjal. Alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt puhára sül. Pitával vagy rizzsel lehet tálalni. Kétszemélyes adag.Sült joghurttorta (yogurt tatlisi) Hozzávalók: 20 dkg görög joghurt ha nem találunk, akkor sima joghurtot szitában vagy muszlinban pár órán át le kell csöpögtetni) 5 dkg porcukor 2 tojás 1,5 evőkanál liszt 1 lime leve és reszelt héja csipet só vaj
Háromszemélyes adag

Így készül:A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját a porcukorral fehéredésig kikeverem, majd hozzáadom a joghurtot, a lisztet, a lime levét és reszelt héját. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verem és óvatosan a joghurtos tésztához forgatom. Vagy három kisebb vagy egy nagyobb kapcsos formát kivajazok és kétharmadik megtöltöm a tésztával. 180 fokra előmelegített sütőbe kerül 45 percre, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz. Szuflészerűen meg fog emelkedni, ezért nem szabad a formákat telerakni, majd később egy kicsit összeesik. Hidegen vagy melegen, önmagában vagy gyümölccsel is nagyon finom. Claudia Roden: Arabesque című könyvéből tettem ezt a kirándulást.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés