free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 tesztelt főzős kakaó

Borsa         Címkék: főzős, í-zi, kakaó, lista, teszt 1 hozzászólás

Nem vetjük meg az azonnal oldódó kakaóporokat - az egyenesen szájba öntött változatot kedveljük -, de az igazi kakaót főzni kell. Ezt szem előtt tartva melegítettünk, ittunk és 5 egész jó kakaóport találtunk.

Mi időben elkezdünk készülni a síszezonra, már most eldöntöttük, hogy körülnézünk mi újság forró kakaó fronton. Bár a csapat egy része azonnal oldódó kakaón nőtt fel - nem is tudjuk szabad-e ezzel a névvel illetni a cukros, vanília aromás porokat -, ennek ellenére megpróbáltunk adni a jónak, és kizárólag rendes, főzős kakaókat vizsgáltunk. Egyébként a tesztelés során nem akartunk gourmandként feltűnni, nem jártunk utána kulináris remekeket árusító boltokban a kakaó különlegességeknek, megelégedtünk a mezei közért-választékkal. Érdekes módon, egyébként könnyűszerrel beszereztünk öt különböző kakaóport, tehát a választékkal nincs gond.

Egy kakakó, két cukorMindegyiket használati utasítás alapján készítettük el - már ha volt ilyen a csomagoláson - és általában elmondható, hogy az egy kávéskanál kakaó, plusz két kávéskanál cukor bögrénként az átlag recept. Forró tejjel kevertük ki mindegyiket és utána úgy két percig forrósítottuk, míg elkészültnek nyilvánítottuk. A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy a zsírszegény tej nem igazán alkalmas kakaófőzésre, a kövérebb tej átütőbb kakaó ízt okozott. Nem ízesítettük külön semmivel, arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire közelít az íze a csokoládéhoz. Kutatásaink során azt tanultuk, hogy a forró kakaó megizzasztja az embert, de ilyen tünetet egyik tesztelő kolléga sem produkált, úgyhogy vagy a kakaókkal, vagy az információval nem stimmel valami. Tehát bolti főzős kakaók (nem igaz, hogy nincs más szó rá) abc sorrendben.

Itt vannak kakaós képek

Arany kakaó- kakaóvaj tartalom 10%Klasszikus barna doboz, kicsit retróba hajló illusztrációval. A doboz visszazárása nem problémás, de azt gondolnánk, hogy a jó kakaó aromáját és minőségét érdemes lenne valami komolyabban záró csomagolással biztosítani. A molyok ugyanis szeretik a kakaóport is. Készítéskor könnyen keveredik csomómentesre, a tetején azonban barnás cspadék (szmötyi) képződik. Állás közben kissé sápad, a lényeg lassan a bögre aljára ülepedik. Tesztelőnk kevéssé csokoládésnak, napközis kakaó jellegűnek találta, a cukor édessége elnyomta a jellegzetes kakaó aromát.

A mesterszakács

Czuki-Laci bácsi cukrászdája -kakaóvaj tartalom 10-12%A legrosszabb csomagolás fődíjasa. A talpán megálló, visszazárhatatlan, csak ollóval bontható, az utántölthető szappanokéra emlékeztető műanyag zacskót csak az vegye, aki egyszerre el fogja használni mind az öt deka kakaóport. A csomagolás elképesztő átgondolatlanságra utal, pedig a belbecs felülmúlta a várakozásainkat. Tesztelő munkatársunk már az illatától gyerekkiori emlékein mélázott, amikor Kijevben "megállbenneakanál" sűrűségű forró csokoládéval kínálták. Még eldünnyögött az orra alatt egy orosz népdalt, majd az utolsó cseppig felhörpölte a kakaót, amit igen zamatosnak, homogénnek, könnyencsúszónak ítélt. A külalakját vidám habosnak írta le, ami, mint láthatjuk további nosztalgia felhangokkal bír. Nem lehetünk biztosak ítéletének tárgyszerűségében.

Csomósodásra hajlamos

Fabulo Kakaó- ismeretlen kakóvaj tartalommalAz a gyanúnk, hogy egyszerűen nem merték ráírni a kakaóvaj tartalmat, annyira szégyenletesen alacsony. Ez az egyetlen termék, ami felirata szerint nem csak kakaóport, hanem stabilizátorokat is tartalmaz. De lehet, hogy csak ők írják rá. Viszont ez a csomagolás a leggusztusosabb, praktikusan visszazárható, bár az aromavédelem itt is hagy némi kívánnivalót maga után. Valószínűleg a stabilizátorok miatt, de meglehetősen nehezen keveredik, nagy csomókat és rögöket kell a kanállal üldözni az elkeverésnél, sőt ezek a főzés során sem esnek szét. Az ital színe és illata bizalomgerjesztő, azonban az oldódás tényleg nem tökéletes, mert úgy öt perc után az egész szárazanyag tartalom a bögre aljára szállingózik. Lehet, hogy tovább és jobban kellett volna keverni. Az íze igazi semmilyen, a cukor elnyomja kakaó ízét, így csak a meleg édes érzés marad. Na persze az sem kevés egy hideg téli napon.

Az egyik legjobb

Koronás kakaópor-kakaóvaj tartalom 20-22%

Itt is az ismert barna doboz, csak ezt egyáltalán nem lehet visszazárni. Kár egy ilyen dús, reménykeltő finomságot ilyen ronda és béna dobozba zárni. Magas kakaóvaj tartalma miatt látatlanban fogadtunk, hogy biztos ez lesz a legjobb és nem is tévedtünk nagyon. Remekül keveredik, nem csomós, homogén ital lesz belőle, aminek egyértelműen kakaós-csokoládés íze van. Nem hagyja, hogy a cukor rátelepedjen az aromájára, pont olyan íze van, mint amilyet szép sötétbarna színe ígér. A színe állás során sem fakul, nem ülepedik. Aki szereti kikanalazni az alját, az ne ezt válassza.

Passzív-agresszív

Szerencsi-kakaóvaj tartalom 10-12%

A másik klasszikus, a "cica kakaó". Az ismert barna dobozon ugyanis egy ronda, mókusfejű, pirosmasnis macska szemez egy csokitortával. A macska gondos vizsgálata alapján kijelenthetjük, hogy úgy néz ki, mint egy kedvesen mosolygó passzív-agresszív matektanár. Az elkészült ital nem csomós, szép sötétbarna színe lett és vékony habréteg képződött a tetején. Az íze Borsamunkatársat a bolti, zacskós kakaóéra emlékeztette, de ezt nem negatívumként említette, bár elmondta, hogy jobban szereti a töményebb kakaó ízt. Némi karcosságot érzett és az üledék képződés azonnal megkezdődött, amint abbahagyta a kevergetést. Ennek megfelelően az ital színe meglehetősen kifakult egy pár perc nyugalom után. Igazi semmilyen kakaó volt.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés