free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Császármorzsa Polcz Alaine emlékére

Borsa         Címkék: búcsú, császármorzsa, í-zi, polczalaine, recept 0 hozzászólás

Szerettünk volna elbúcsúzni Polcz Alaine-tól a Borsa oldalain is és úgy gondoltuk, hogy az lesz a legméltóbb búcsú, ha főzünk valamit az emlékére. Mondjuk császármorzsát úgy, ahogyan ő készítette.

Tegnap minden orgánum tele volt a hírrel, hogy hosszú betegség után meghalt a Polcz Alaine, a tanatológia nagyasszonya, a magyar Hospice mozgalom életrehívója és számtalan alapozó fontosságú mű közreadója. Nem tudom, hogy illik e kajarovatban búcsúztatni valakit, aki ugyan írt szakácskönyvet - legyen inkább élet és háztartásvezetési könyvet -, de azért mégis tudományos munkáiról ismeri a világ; lehet, hogy nem, de a Főzzünk örömmel! című könyvéből én ugyanannyit tanultam, mint a halálfogadásról szóló munkáiból, vagy az életét mesélő regényeiből, írásaiból.

Polcz Alaine

Bátor és erős hitűAzt sem tudom, hogy mennyire lehet valakit megismerni abból, amivel foglalkozik és abból, amiket és ahogyan ír, de számomra mindig példaértékű volt szavaiból sugárzó hite, bizalma és ebből eredő optimizmusa és mivel minden számomra elérhető munkáját olvastam ismerősként kezeltem. Gondolatban tegeződöm vele, pedig a nagymamám lehetett volna - vagy talán pont ezért, mert engem mindig egy aktív, belevaló nagymamára emlékeztetett. Próbálom megérteni, ellesni a titkát, hogyan fért az életébe ennyi minden, hiszen egyszerre volt nagyon komoly tudós, kutató, író, szervező, jó háziasszony, barát. Honnan volt hite, ereje egy olyan asszonynak, akit a világháborúban többször meggyaláztak; aki a korabeli orvosi ellátás hiányosságai miatt majdnem meghalt; akit első férje porba alázott; akinek nem lehetett gyereke; aki haldokló gyerekeket és felnőtteket kísért, támogatott végig azon az úton, amitől mindenki fél?Bérelt helye van minden megjelent munkájának a polcomon, és amikor sok-sok éve nagy anyagi megszorultságunkban könyveket vittünk az antikváriumba, oroszlánként harcoltam minden kötetéért - nem azt nem vihetjük, inkább ne együnk! Ha nagyon szétesik a világ körülöttem, mindig az ő írásaiért nyúlok és mindig összerántanak; nagyon rossz, hogy nem ír már többet. Főztünk az emlékére, itt a szerkesztőségben - az ő receptje alapján, császármorzsát lisztből.Így készül 3 tojás sárgáját elkeverjük 3 evőkanál porcukorral, 3 deci tejjel és 3 deci liszttel és egy csipet sóval. Felverjük a tojások fehérjét habnak és hozzákeverjük az előzőekhez. Nagyobb serpenyőben, vagy tepsiben vajat, vagy olajat forrósítunk, beleöntjük a tésztát és vagy forró sütőben, vagy erős lángon sütni kezdjük. Folyamatosan kevergetjük, míg morzsáira esik szét. Porcukorral, lekvárral ehetjük.Isten nyugosztalja Polcz Alaine-t!

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés