free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ezt nem gondolhatják komolyan...

Borsa         Címkék: értelmetlen, kritika, magyar, szexi, zenetévé 0 hozzászólás

A magyar zenetévé idén ősszel új műsort indított Szexi vagy nem? címmel. A produkció legalább annyira értelmetlen, mint a címében szereplő kérdés. Borsa zaklatott, ezért Borsa kritizál.

Borsamunkatárs néhány nappal ezelőtt, gyanútlan kapcsolgatás közben akadt rá a magyar zenetévén futó Szexi vagy nem? című műsorra. Miután - és ehhez kellett egy jó adag mazochizmus - megtekintette a szóban forgó adást, úgy érezte, nem hagyhatja a látottakat kritika nélkül. Nos, íme...

A műsorvezető

Így zajlik

Azon mázlisták és/vagy igényesek kedvéért, akik nem látták még a produkciót, vázolnánk, hogy hogyan is zajlik a dolog. Szóval, adott egy adásonként fél órás műsor, mely két részből áll. Az első részben tizenkét versenyző, azaz hat-hat, tizenhat év feletti lány és fiú (a műsorfolyam során összesen 240! ember) mérettetik meg a felettébb kompetens zsűri, azaz Keleti Györgyi modell, Tóth Vera Megasztár-győztes és Lakatos Márk stylist előtt.

Egy-egy versenyzőre körülbelül tizenöt másodperc jut. Ekkor még elvileg utcai ruhában - egyesek értelmezésében ez flitteres kínaipiacos diszkómelltartó, koptatott farmer miniszoknyával - vonulnak végig a kifutón, miközben egy hang olyan lényegi információkat közül velük kapcsolatban, hogy például az illető "egy hatalmas bevásárlóközpontban dolgozik bolti eladóként, de hétvégenként átalakul igazi partycicává". Eközben a zsűri tagjai bennfenteskedő gesztusok közepette már meg is nyomják a gombot, hogy az adott versenyző szerintük szexi avagy sem, majd rövidesen felgyullad az eredményt jelző tábla. Ha "szexi", akkor a hús továbbjut a második részbe, ha nem, akkor viszlát.

Mindeközben pedig Zola, a műsorvezető érzi magát látszólag a legjobban, szinte függetlenül mindattól, ami a stúdióban történik, ő gyakorlatilag korábbi szakmájához visszanyúlva - vagy csak úgy maradt? - itt egy énekesek nélküli karaoke műsort konferál, saját magának.

Nekivetkőzve

A második blokkban nekivetkőzve - bikiniben vagy egy szál kisgatyában - jelennek meg a jelöltek. Ekkor már egy-egy mondatot is mondhatnak magukról, ami általában csak arra jó, hogy alátámassza, netán tovább rombolja az az alapján már kialakult képet, hogy az illető egyáltalán jelentkezett egy ilyen műsorba. Ezek után a zsűri szóban értékel és pontozza a versenyzők arcát, testét és - ez ugye kihagyhatatlan akkor, amikor valami már ennyire kínos - kisugárzását.

Általában Keleti Györgyi mond véleményt és pontszámot először. Róla legalább elmondható, hogy úgy beszél mint egy hétköznapi nő, olyannyira, hogy érveléstechnikája kiválóan megállná a helyét például egy külvárosi szépségszalonban a műkörmös lány és a hátébé vállalkozófeleség között, a kajásfutár hátsó felét kielemző diskurzus során. Az már más kérdés, hogy ez viszont egy tévéműsor… Másodikként rendszerint Tóth Vera szólal meg, aki mintegy bólogató visszhangként - mégha képzavar is - többnyire elismétli kolléganője mondandóját. Végül Lakatos Márk következik, aki erőltetetten próbál genyónak tűnni, betanult, álcinikus, szakmázgató szövegével, de leginkább csak odáig jut, hogy affektálva közli a versenyzővel, hogy mondjuk ronda a cipője.

Mindez pedig arra megy ki, hogy végül a legtöbb pontszámot kapott fiú és lány továbbjut a néhány hét múlva esedékes döntőbe, ahol félmillió forintért és - micsoda felvillanyozó perspektíva - egy CKM, illetve egy FHM címlapfotózásért küzdhetnek majd meg. Slussz.

Akik megmondják a tutit

Vagy nem?

És hogy mindezzel mi a gond? Nos, több gond is van vele, vegyük hát sorra őket. Egyrészt már a műsor alap kérdésfelvetése is, hogy "szexi vagy nem?", minimum álságos. Konkrétabban: hülye kérdés. Ha pedig már ilyen, akkor ugye megfelelő személyeket kell találni, akik méltóképpen, ízlésformálóan vezetnek minket a válasz felé. Nos, a Viva tévé ezeket az embereket egy plasztikázott modell, egy túlsúllyal küzdő énekesnő és egy nyíltan homoszexuális stylist személyében vélte megtalálni. Alapból az persze nem lenne baj, hogy azok a népes társadalmi csoportok, melyekhez ők ilyenformán tartoznak, ismét csak képviselve vannak a nyilvánosság előtt - mert miért is ne -, ám valahogy mégis hiányérzetünk támad. Mintha lefelejtettek volna a zsűriből valakit... Leginkább egy olyan tagot, aki egy személyben mondjuk normál testalkatú, heteroszexuális és még egyetlen plasztikai műtéten sem esett át, netán nem is tervezi. Mintha csak azt akarták volna ezzel sugallni, hogy aki ilyen kétségbeejtően átlagos, annak nem lehet mérvadó a véleménye egy olyan lényegi kérdésben, hogy ki a szexi és ki nem az. Hiszen ugyan mit tudhat ő arról, nem igaz?!

Ám a zsűri működését mégsem ez teszi végképp hiteltelenné, hanem az, hogy a döntéseik során megnyilvánuló követelményrendszert figyelve teljesen egyértelmű, hogy versenyzőként ők már az első körben nagy ívben repülnének. Hiszen önmagukat talán még csak-csak továbbjuttatnák, de hogy egymást már nem, az tuti.

[PAGEBREAK]

Média-rabszolgapiac

Szerettük volna megkérdezni a Viva illetékeseit, legfőképpen a műsor felelős szerkesztőjét többek között a zsűritagok kiválasztásának szempontjairól, a produkció mondanivalójának mibenlétéről. Ám már ott akadályba ütköztünk, hogy sem a műsor elején, sem pedig a végén nem közölnek semmiféle stáblistát. A fantomok felkutatására tett kísérletünk pedig sajnos nem járt eredménnyel.

Így aztán néhány médiafogyasztót kértünk meg arra, hogy mondják el véleményüket a produkcióval kapcsolatban. Közülük többen is csak a mi kedvünkért tekintették meg a műsort, önfeláldozásukért ezúton is köszönet jár. “Buta műsor, buta emberekről, buta embereknek” - fejezte ki sommásan véleményét a főiskolás Zsuzsa. A brókerként dolgozó Levente viszont talált szimpatikus pontot a dologban, nevezetesen, hogy: “Legalább nem dumálnak világbékéről” A gimnazista Csilla a produkció alapötletét nem tartja teljesen rossznak, inkább a kivitelezés az, ami miatt neki nem tetszett. “Olyan olcsónak tűnik az egész” - jegyezte meg. A kommunikáció szakon tanuló Orsi pedig a műsort tömören és találóan “média-rabszolgapiacnak” titulálta.

Szólni kellett volna..

Megérdemlik?

Mindazonáltal felvetődik ugye, hogy aki egy ilyen műsorba jelentkezik, az meg is érdemli hogy egy ilyen zsűri döntsön felette, amilyen és azt is, hogy a nézők szabadon azt gondoljanak róla, amit csak akarnak. De valóban? Ha valaki - tegyük fel - nem elég értelmes, vagy nem rendelkezik megfelelő önkritikával, esetleg csak nincs tisztában azzal, hogy az ilyen jellegű műsorok éppen arra épülnek, hogy vannak emberek, akik önként mutogatják, illetve jó eséllyel akár le is járatják magukat, nem sejti, hogy ez az egész kizárólag csak a proli műbalhéról szól, nos, arról szegény bizony nem tehet. És arról sem, ha nincs valaki, aki figyelmeztesse, hogy te, ezt inkább nem kellene...

Bevett

Persze mi se' ma jöttünk le a házi áldásról, tudjuk jól, hogy a különböző valóságshowk és tehetségkutató esztrádműsorok nyomán az elmúlt években bevett szórakozási formává vált az önjelölt magamutogatókon való kárörvendezés. Ha pedig ebből indulunk ki, akkor voltaképpen tényleg felesleges is egy ilyen produkciót mondjuk olyasmi köré felépíteni, hogy például énekeseket vagy táncosokat keresnek. Ehelyett már bőven elég egy ilyen bugyuta, kellően megfoghatatlan és épp ezért bárki számára magára is, másra is vonatkoztatható kérdés, hogy "szexi vagy nem" és kész, megvolnánk, a többi pedig onnantól már vígan csordogál a maga kis bóvli útján.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés