free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Muszáj beszélni a takarítónővel

Borsa         Címkék: alkalmazott, cseléd, kínos, kommunikáció, takarító 0 hozzászólás

A szerencsésebb múltú nagymamák még emlékeznek arra, hogy hogyan kellett bánni a cseléddel, mi volt a módja a házi alkalmazottal való kommunikációnak. Mi már nem tudjuk és ez néha kínos is lehet.

Valamikor régen, mondjuk a II. világháború előtti időkben egy bizonyos társadalmi státusz felett - kispolgári létforma és attól felfelé - minden családnak volt cselédje. A velük folytatott kommunikáció, a problémák megbeszélése akkor nem jelentett problémát, mint ahogy az sem, hogy a háziasszonyok első számú segítőjének lenni külön foglalkozás volt - mégha ez nem is jelentett túl nagy karriert egyetlen lány számára sem. Manapság nem fér a foglalkozás fogalmába a háztartási alkalmazotti munkakör, s az a helyzet, hogy a takarítónénikkel és egyéb otthoni segítőkkel sem tudjuk megérteni magunkat. Példák, tapasztalatok, s talán egy kis segítség is a sorok között, mindenkinek.

Tudta a dolgát

A cseléd dolgaCselédnek lenni viszonylag biztos munka volt, a háztartás nagyságától és a munkaadótól függően feladatuk volt a bevásárlás, fűtés, takarítás, mosás intézése, mindezt persze a háziasszony szigorú ellenőrzése mellett. A ház asszonyának akkoriban nem volt más dolga, mint férjének és gyermekeinek "menedzselése", a kosztpénz beosztása, a "ház tartása". Ne becsüljük le, ez akkoriban, amikor sem porszívó, sem mosógép nem volt még, igen nagy munkát jelentett - szükség is volt a segítségre. Aztán az osztályharc és -öntudat, valamint az egyenlőség-kényszeres politika elsöpörte a háztartási alkalmazottak intézményét, a valamikori lakájokból, cselédekből szövő- és vasgyári munkások lettek. A felosztott polgári lakásokban pedig a cselédszobákból gyerek- esetleg hálószoba. A hatvanas években kezdett szép óvatosan visszaszivárogni a háztartásokba a kívülről jövő, megfizetendő segítség. Amikor még létezett a "háztartásbeli" munkajogi kategória - nyugdíjbiztosítás nuku - több HTB vállalt a közvetlen környezetében takarítást, vásárlást. Elsősorban diplomáciai körökben, magas beosztású vezetők lakásában tartották a rendet, hogy a ház asszonya tökéletesen elláthassa a férje melletti státuszteendőket. Aztán a nyolcvanas években megjelentek az Erdélyből érkező, sok szoknyás nénik, akik nagytakarítást vállaltak. Egy-egy ügyesebb néni (Néni? Némelyik 40 éves sem volt még.) neve, elérhetősége fülből fülbe vándorolt -gyönyörűen vasaltak, pucolták az ablakot és simán ott lehetett hagyni őket egy hétvégére a lakásban egyedül, mire megjött a család a telekről, minden ragyogott a tisztaságtól. Mindezt fillérekért, bárki megengedhette magának. Aztán a kilencvenes évek elején, a ranglétrákon egyre magasabbra hágó nők, illetve az újgazdag feleségek otthonaiban ismét megjelentek a - a korrektség jegyében most már takarítónőnek hívott - fizetett segítségek. Persze feketén dolgoztak a leginkább az eredeti állásukat elvesztett, a pénzkeresetnek ezt a formáját választók. Pár éve a kék könyv megjelenésével javult a helyzetük, de azért még nem képeznek háztartási alkalmazottakat - takarítani mindenki tud alapon.

Segítség

Ez van manapságViszont míg a cselédidőkben mindenki tudta a helyét, a háziasszony tudta mit várhat el és mit nem a pénzéért - bár munkaköri leírás nem volt - az évek folyamán elkopott, elfelejtődött a munkaadó és munkavállaló közötti megfelelő kommunikáció. Hiszen takarítónőnek lenni bizalmi állás, beengedjük az életünkbe, beleláthat - ha máshogy nem a tárgyainkon keresztül - a mindennapjainkba, azonban mégis az alkalmazottunk. Eligazgathat valaki egy nagyvállalatot, az sem biztosítja, hogy képes a takarítónőjével úgy kommunikálni, hogy mindenki elégedett legyen.Esztert, aki grafikusként dolgozik egy reklámcégnél, azért hagyják ott folyton a takarítónői, mert állandóan a sarkukban van, ellenőrzi őket. Eszter ezt tudja, hiszen már három takarítónő búcsúzott tőle ezért, de mégsem tudja békén hagyni őket, nem bízik bennük. "Nem attól félek, hogy lopnak, hiszen mindig ismerősökön keresztül érkeznek hozzánk, csak iszonyúan zavar, hogy máshogy csinálják a dolgokat, mint én szoktam. Tudom, hogy idegesíti őket, hogy folyton beledumálok a munkájukba, de azt érzem, hogy ha máshogy takarít, pakol, vasal, mint ahogyan én tanultam, akkor az nem jó, nem végzi el jól a munkáját. Lehet egyébként, ha lenne valami takarítónő-képző, akkor azt elfogadnám; biztos tud takarítani, papírja van róla. De nem tudom átlépni az árnyékomat a mostani takinénim is azokon a napokon jár, amikor biztos, hogy itthon vagyok."Olvasmány élményeink alapján rémlik, hogy ilyen régen is volt, csak akkoriban nem volt kérdés, hogy a cseléd úgy teszi a dolgát, ahogyan az kérik tőle. Persze ez nem biztos, hogy hosszútávon eredményes.

Alkalmazotti munkakör

Ki tudja jobbanZsófiék ezzel szemben balfaszoknak tartják magukat. Teljesen rábízták magukat a takarítónőjükre, aki ezzel meglehetősen visszaél. Rendszeresen elkésik, és egyre inkább látszattakarít; a pókhálókat nem szedi le, a bútorok alatt nem takarít és valahogy a vasalás is el-el marad. Zsófi azt mondja nem tud utasítást adni neki, valamiféle kisebbségi komplexusból. Ő pont az ellenkezőjét gondolja, mint Eszter -"nyilván jobban ért hozzá, hogy mondjam meg neki mit csináljon?"- pedig a látszat azt mutatja, hogy, ha ért is hozzá nem csinálja."Ha mondjuk láttam volna valakitől, hogy hogyan kell irányítani egy háztartási alkalmazottat, lenne valami, amibe belekapaszkodhatok, panelek, amelyeket használhatok. De nincs, senkinek sem volt a családban takarítónője."Azért persze nem mindenki léhűtő és van, akinek papírja is van, ha nem is takarításból szerzett diplomát, hanem angol-könyvtár szakon. Ildi a GYES után váltotta ki a kék könyvet és kezdett takarítani kisebb irodákban, hogy a hajnali-délelőtti munka után többet lehessen a családjával. "Nekem is az agyamra menne, ha valaki állandóan a sarkban járna és megmondaná, hogy merről töröljem le a tükröt, de az tény, hogy én is néztem már más munkájára azzal a gondolattal, hogy: ezt nem így kell csinálni. Úgyhogy lehet, hogy én is a nyomában járnék, ha lenne takarítónőm. Viszont az biztos, hogy mindenkinek jobb, ha előre megbeszéljük a munkaadóval, mit szeretne és azt hogyan szeretné. Nekem nincs bajom a számonkéréssel, bármikor előfordult meg tudtuk beszélni, volt, hogy valóban én bakiztam. De hát ez egy munka. Nyugodtan számon lehet kérni a tisztességes teljesítését."

[PAGEBREAK]Lehet, hogy érdemes munkaköri leírást csinálni, bár talán túlzásnak tűnhet. Esetleg az a jó módszer, amit a belsőépítész Kata választott."Az első alkalmakkor együtt takarítunk, mindent megmutatok, hogy szeretjük. Persze mi meglehetősen rendmániásak vagyunk, ezért nagyon alapos munkát várunk el - és ezt én a kezdetekkor meg is mondom, meg is mutatom. Volt, hogy felmondtunk valakinek, mert minden alkalommal figyelmeztetni kellett arra, hogy rendesen törölje ki a két ablak közötti részt és amikor a spejzt takarította, nem törölte le az üvegeket. Én ezeket észreveszem és volt, akinek ez sok volt és felmondott; de könyörgöm elég sokat fizetünk, hadd mondjam már meg, mit, hogyan szeretnék. Egyébként felvenni én szoktam a takarítónőket - eddig három volt -, de általában a férjem az, aki, ha valami nem tetszik megmondja nekik. Megfigyeltük, hogy sokkal nagyobb a respektje, biztos furcsállják, hogy egy férfi ennyire ért a dologhoz. Mondom, mindketten rendmániásak vagyunk."
Nem mindegy merről törliKecske és a káposztákÉs létezik még egy-bár rendhagyó megoldás. Barbara, aki mérnökként meglehetősen precíz és komoly elvárásai vannak rendügyben, egyre kevésbé volt megelégedve Ica nénivel, a takarítónőjével, de ő sem találta soha a megfelelő szavakat és a megfelelő alkalmat, hogy elmondja, neki kevés, amit Ica néni csinál. Azonban ez akkoriban volt, amikor Barbara GYES-en volt első kislányával és megfigyelte, hogy Ica néni remekül elmókázik az egyévessel, aki lassacskán rajongani kezdett az idős hölgyért."Egyszer megkérdeztem, nem vigyázna-e Mirire pár órát és olyan remekül elvolt a gyerekkel, hogy azóta ő a pótnagyi és bébiszitter nálunk. És felvettem egy új takarítónőt. Így mindenki jól járt, bár nem tudom mi lesz, ha ezzel a takarítónővel is elégedetlen leszek. Kérjem meg, hogy legyen inkább a szakácsnőnk? A végén több alkalmazott lesz, mint családtag. Miért nem tanítja meg valaki, hogy mit kell ilyenkor csinálni?!"Ezek is megoldások, bár látszik, hogy nem megy még zökkenőmenetesen a háztartási alkalmazottakkal való kommunikáció. Ha valakinek van jobb ötlete, mint a fentiek, szóljon; aki meg eddig is össze volt zavarodva abban, hogy hogyan kellene kezelni ezeket a helyzeteket, reméljük nem zavartuk össze mégjobban.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés