free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Békepipiskék

Nemisbéka         Címkék: desszert, kalács, nagyi, recept, tészta 0 hozzászólás

A nagymamák kalácstésztájának nincs párja, mindenkinek van illatos gyerekkori emléke róla. Nemisbéka nagyija ráadásul dundi madaraknak mintázta a kalácsot. Olyan békegalamb formájúaknak.

Olvastam, hogy szeptember 21-én, pénteken volt a béke nemzetközi napja, amirõl eszembe jutott, hogy gyerekkoromban a nagymamám sokszor csinált nekünk galamb formájú péksüteményt. Sajnos kevés klasszikus kis- vagy nagycsaládi receptet õrzünk, de most visszaötlött még a kézmozdulata is, ahogy hajtotta, ezért gondoltam, csinálok legalább valami hasonlót. Elõször szokásos módon a keresõvel próbáltam küzdeni egy receptért, de minden eszembe jutott kombinációra csak az olasz húsvéti süteményt, a Colombát hozta ki. Végül feladtam az önállóskodást - nesze neked internetkorszak -, és felhívtam a recept autentikus forrását. Sajnos nagyi a pontos mennyiségekre fejbõl már nem emlékezett, csak úgy futtában arra, hogy kelt tésztából készült, nagyjából a hozzávalókra meg az elkészítési módra. Nem nyuvasztottam szegényt a recept elõkeresésével, találomra összeraktam egyet. Viszont elárulta, hogy nem galamb volt, hanem pipiske. Aki szerint - hozzám hasonlóan - ez akár a galamb szinonimája is lehet, Herman Ottó segítségével elárulom, hogy nem az, viszont van neki még több más világszép neve, úgyis mint bubos pityer, kontyos madár, butykós kató, pisitnek vagy kontyos pacsirta. Úgyhogy részemrõl békegalamb helyett békepipiske recepttel ünneplem meg a neves napot. Hozzávalók: 35 dkg liszt 5 dkg zsír 1 tojás fél csomag szárított élesztõ 1dl tej a kenéshez 2 evőkanál nádcukor csipet só 18 szem egész feketebors
De kis édesekNem kígyókA hozzávalókat összekevertem úgy, hogy a zsír olvasztva, a tej pedig kézmelegre felmelegítve került közéjük. Kelesztõtálban (vagy konyharuhával letakart tálban) meleg helyen duplájára kelesztettem, majd kilenc részre osztottam. Elég kemény típusú, nem annyira ruganyos tésztát sikerült összehoznom, úgyhogy munkás volt megformázni, az esetleg leszakadt részeket nem volt könnyű a többi tésztával homogénné visszagyúrni. A kilenc részbõl úgy 25 centi hosszú, ujjnyi vastag csíkokat sodortam a két tenyerem közt (jó hír: nem kell a gyúródeszkát elõvenni), majd a csíkokból csomót kötöttem, egyik végüket a csomó alatt hagytam, a másikakat kicsit összepréseltem (ez lesz a feje), két oldalról pedig egy-egy szem borsot nyomtam beléjük, majd sütõpapírral bélelt tepsibe ültettem. Mindet megkentem tejjel és az egész madárhadsereget (bár ha már béke, akkor stílusosabb mondjuk csak csoportnak hívni õket) 200 fokos sütõben 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. Szerintem remekül sikerültek, ízre, formára és állagra is sikerült belõni a régit. Aki szerint esetleg kígyóra emlékeztetnek, az nemes egyszerûséggel téved, ez pipiske és kész.Köszönet nagyinak az emlékért és a segítségért.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés