free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Festett vaginák, lefilmezett gengszterek

Istvánffy Dávid         Címkék: film, interjú, kiállítás, novákerik, nyócker 0 hozzászólás

Novák Erik nevét a Nyócker kapcsán ismerte meg a közönség, s most megint egy film miatt emlegetik. A Zuhanórepülés-t már játsszák, de a pasi sokkal sokoldalúbb annál, hogy filmesként beskatulyázzák.

Novák Eriket az ország a Nyócker ötletgazdájaként ismerhette meg, az általa rendezett Zuhanórepülés-t pedig már játsszák a hazai mozik. Novák Erik azonban sokoldalúbb annál, hogy "filmesként" beskatulyázzák. Például azért, mert elsősorban festőművészként tevékenykedik. Művei közül jónéhány október 15-ig tekinthető meg a Király utcai VAM Design Centerben.Borsa: - Tulajdonképpen minek tartod magad?
Filmeztél, videóztál, foglalkoztál grafikával és persze festesz is.

Novák Erik: - Festőnek tartom magam, már hat éves koromban tudtam, hogy ezt kell csinálnom. A festést egyfajta meditációnak tartom, amely képes arra, hogy egy más tudatállapotot lehessen elérni, bármiféle drog nélkül. Festés közben valahogy mindaz amit szavakkal soha nem tudnék elmondani, átkerül a vászonra, ezért nem kell pszichológushoz járnom.

Mennyi ideig tekinthetőek meg most itt a képeid?
- A kiállítás egy hónapig tart, utána a képek egyrésze itt marad, mert 2009-ig leszerződtem ide. Ha eladják valamelyiket, azt elviszi a vevő, ami megmarad, azt boldogan hazaviszem és odaállítom a fal mellé a műteremben. A házunk alatt szerencsére van egy jó nagy pince, ahol tarthatom a kuplerájomat.

Mitől függ, hogy milyen képeket csinálsz, milyen technikákat alkalmazol?
- Ez egy jó kérdés, mert utólag gyakran órákig nézem a képeimet és gondolkodom, hogy a francba csináltam meg. Bár jártam kisképzőbe, meg főiskolára, ahol tanultunk freskóról, meg technikákról, ebből aztán mindenki annyit vett ki, amennyit tudott. Inkább múzeumban tanultam festeni, órákig üldögéltem képek előtt fiatalabb koromban és rájöttem, hogyan festette a művész, valahogy visszafejtettem a különböző rétegeket. De nincs két egyforma képem, nem tudok két ugyanolyat csinálni. Az elején még nem tudom, hogy milyen lesz a végén. Azzal tisztában vagyok, hogy mit akarok festeni, de, hogy a végére mi alakul ki, azt nem tudom. A suliba is inkább azért jártam, mert volt műterem, meg festék, meg modell. Aztán a főiskola felénél jött az első gyerekem, meg kellett élnem, akkoriban kezdtem számítógépes grafikával foglalkozni. A képzőművész-bizniszből inkább kimaradtam.Gondolom azért ez az előélet jól jött a Nyóker készítése közben.

- Nagyon megszerettem az Nyócker animációit menet közben, de én nem rajzoltam bele egy vonalat sem. A nyócker teljes vizuális világa és a rendezés Gauder Ároné. A film sikere után végigjártuk a fesztiválokat, jól is éreztük magunkat, aztán elég lett. Ezután jött a Herminamező-Szellemjárás Halász Péter utolsó filmje, amelyben egyik operatőrként és társ producerként vettem részt. Amint az befejeződött, Nagy Viktorral elkezdtünk dumálni, hogy mennyire jó lenne, ha a könyvéből film készülhetne. Igazi gengszterfilmet, bűnfilmet, akartunk csinálni, ilyet még nem nagyon csináltak nálunk. A sztori adta magát, persze rengeteget kellett rajta változtatni, hogy film lehessen belőle.

Mikor jöttél rá, hogy te szeretnél ülni a Zuhanórepülés rendezői székében?
- Viktorral elkezdtünk dolgozni a könyvön, a sztorin, belelovaltuk magunkat és ekkor jöttem rá, hogy sokkal bonyolultabb lenne egy rendezőnek elmondani, hogy mit is szeretnék ebőbl kihozni.

Zuhanórepülés Novák Erik gengszterfilmjének főszerepét a Kontroll-ból, illetve a Krétakör előadásaiból ismert Nagy Zsoltalakítja. Az általa megformált Theo drogügylet miatt börtönbe kerül. Szabadulása után új életet kezdene, azonban rá kell jönnie, hogy a budapesti éjszakából nagyon nehéz a kiszállás. A drogvilág pedig ugyanúgy kiszámíthatatlan, mint a börtön előtti időben: hazudnak, köpnek, s persze semmi bizalom. Előkerülnek az autók, a fegyverek és a rendőrök. És beindul a gépezet...


Rendezői tapasztalt híján, mit szóltak a producerek, amikor kiderült, hogy egy kezdő fogja irányítani a munkálatokat?

- Már régebb óta ismerem Kálomista Gábort, mivel grafikusként dolgoztam vele, amikor kezdte a szakmát. Megmutattam neki a forgatókönyvet azt mondta, csináljuk. Viszont rögtön a legelején megmondtam, hogy ez az első rendezésem. Gábor látta a Nyócker-t és bejött neki. Nem volt problémája a dologgal, én elmondtam mit és hogyan szeretnék csinálni, ő meg elhitte. Remélem, hogy nem bánja meg.

Gondolom azért voltak olyan részek a forgatás közben, amikor el kellett töprengened azon, hogy akkor ezt most hogyan is kéne csinálni...
- Rengeteg ilyen volt, például a szexjeleneteknél. Az akcióknál is, de ott hál'istennek rengeteg időnk volt a helyszínen próbálni és a kaszkadőrök, rendőrök, kommandósok is sokat segítettek. Azt elég határozottan tudtam, hogyan szeretném ezt látni, de nagyon jól elő volt készítve, profi csapattal dolgoztunk. Vecsernyés János volt a vezető operatőr, neki megmutattam a videós dolgaimat, elmondtam, hogy mit szeretnék látni, ez pedig tetszett neki, mert mást csinálhatott, mint amit szokott, éppen ezért nagyon élvezte, viszont a profizmusa nagyon jót tett a filmnek. Marosi Gábor volt a B-kamera operatőre, ő is nagyon jó munkát végzett. A hangmérnökök - Hammer Zsolt és csapata - igazi maximalista brigád, ők tették lehetővé, hogy a filmben szinte nincs utószinkron.

Láttam a film trailerét a weboldalatokon, az első gondolatom az volt, végre egy film, aminek a látványvilágáról nem ordít elsőre, hogy magyar.

- Nem is magyar filmet szerettünk volna csinálni, hanem filmet, egy olyan filmet, ami tetszik nekem és Viktornak, meg persze a többieknek is. Ezt elértük, szeretjük ezt a filmet. Lehet, hogy rengeteg olyan összefüggést, amiről mi azt hittük, hogy teljesen egyértelmű, jobban ki kellett volna bontani. Főleg az orosz nyelvű részeknél. Nagyon tömény a film, ezeknél a részeknél nagyon kell a nézőnek figyelnie. Mondták is, hogy több mankót kellett volna talán letennünk, hogy a sztori befogadhatóbbá váljon. Bár az életben, ezekben a helyzetekben csak a csúcson tudják, hogy ki kivel van és miért, a sakkfigurák csak a saját szerepükkel vannak tisztában, már ha nem az is az átverés része.Mennyi ideig tartott a forgatás?

- 36 napig forgattunk, ötven órányi anyagot vettünk fel, mert HD-ra dolgoztunk, ez sokkal olcsóbb volt, mintha rendes filmet használtunk volna. Az első nyersvágott verzió három órás volt , ezt tömörítettük Csillag Manó vágóval a végleges 105 perces hosszra. De a HD-nek köszönhetően sok mindent megtehettünk, néha csak hagytam a színészeket játszani. Például Nagy Zsolti és Kokics Péter az egyik autós jelenetnél fél órán át improvizált, mi pedig rázkódtunk a röhögéstől.

A film szeptember 13-án nyitott a mozikban. Tudjátok már, hogy nagyjából milyen sikerrel?
- Elég gyengén nyitott, de általában az összes mozi rosszul szerepelt, mert jó idő volt, tüntetések voltak. Ez az a film, amit az elején elvisz a reklám, aztán vagy elviszi a szájhagyomány, vagy nem. Az utolsó pillanatban is reklámoztuk egy kicsit, és tegnap este csináltunk egy klipet is hozzá. Sajnos a vidéket nehezen érjük el, annyira Budapest-orientált a film.


 

Mik a terveid a jövőre nézve, ha a film sikeres lesz, illetve, ha bukik?
- Őszintén szólva fogalmam sincs, majd ami jön, annak alapján eldöntöm, hogy mihez fogok kezdeni. Van több filmtervem is, ezek nagyon jó tervek, csak az a baj, hogy mindegyiknek százmillió dollárba kerülne darabja. Szeretnék kicsit festeni is újra, meg ...hát, nem tudom...nem szoktam tudni előre. Olyan filmtervem, amit mindenképpen szeretnék megcsinálni, van, de százmillió forintot Magyarországon összeszedni legalább olyan bonyolult, mint százmillió dollárt a világban, bár ez utóbbit még nem probáltam.

Sokféle dologgal foglalkoztál, van valami ami kimaradt, amit feltétlenül ki szeretnél még próbálni?
- Nem tudok ilyet. Ami érdekel, azt előbb-utóbb kipróbálom. Inkább kevesebb dolgot szeretnék csinálni, mert az elmúlt pár évem elég húzós volt. De ha festegethetek otthon és el tudom adni a képeimet, az már nekem jó.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés