free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sámánhangok a Zeneakadémián

Borsa         Címkék: belső-ázsia, koncert, meditatív, torokének, zene 0 hozzászólás

Ha valaki szokatlan zenei csemegére vágyik, akkor szerdán a Zeneakadémián a helye, ugyanis csak két koncertet ad a tuvai Huun Huur Tu zenekar. Berezonál a fül és a lélek, üzennek a sztyeppei ősök.

Ha azt mondjuk, hogy:" koncert két hangra", akkor nem állunk távol az igazságtól, de nem is mondunk teljesen igazat. A klasszikus belső-ázsiai torokéneklésben ugyanis az előadó egyszerre két hangot szólaltat meg, egy alaphangot és "felette" egy magasabb, tagoltabb hangot. A kettő harmóniája meditatív, varázslatos, sámánisztikus hangzást eredményez, pláne az ősi hangszerek aláfestő zenéjével.

Ők azok

Komoly hagyományA Huun Huur Tu olyan tradicionális ázsai népzenét játszó zenekar, ami méltán lett világhírű. Tuva egy ritkán lakott régió Ázsia földrajzi közepén Moszkvától keletre, Mongóliától északra, ahol legelők, hideg égövi erdőségek és hegyvonulatok váltják egymást. A Huun Huur Tu zenéje a tuvai kultúra birka és rénszarvas pásztoraitól származik. A hazai tradícionális énekek megszólaltatására összpontosítva 1992-ben Kaigal-ool Khovalyg, Alexander Bapa, a báty Sayan Bapa és Albert Kuvezin együtt alapította meg a négytagú zenekart Kungurtuk néven. Mialatt elsődleges céljuk a régi dalok megőrzése volt, koncertjeiken egyre inkább kifejezésre került a tradicionális és az innovatív zenélés ötvözésének fontossága. A zenekar később felvette a Huun Huur Tu nevet A leginkább ismert tuvai zenei forma a fent említett torok éneklés, mely a természeti környezet hangjait rendezi zenei formába. A tuvaiak képesek fizikai környezetük leírására egyfajta zenei hangkép előállításával, szöveges énekeiben, torokéneklésükben, süvítő, sípoló hangjaikban vagy más éneklési technikáikban.A fantasztikus koncert 2007. szeptember 26-án fél nyolctól lesz a Zeneakadémián, majd másnap, szintén fél nyolctól a pécsi Zsinagógában.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés