free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A szemüvegválasztás mizériája

Borsa         Címkék: divat, kiegészítő, mizéria, szemüveg, választás 0 hozzászólás

Ha valaki kizárólag divatcélokat szolgálva, kiegészítőként óhajt szemüveget hordani, jobb, ha alaposan meggondolja. Elrettentésül, nézzük a szemüvegvásárlás mizériáit kezdőknek és haladóknak.

szemüveg

Ajánló

A környezetünkről nyert információk 80%-át a látásunk adja. Ennek segítségével tájékozódunk, észleljük a veszélyhelyzeteket, válogatjuk ki élelmünket, informálódunk. A látás fogalmába beletartozik az is, hogy a tárgyakat a két szem segítségével térben látjuk, távolságukat fel tudjuk becsülni, színüket, formájukat pontosan észleljük a két szem által betekinthető területen. Ehhez a pontos működéshez a két szem ép voltán kívül a tökéletes együttmozgásra, jó beidegzésre is szükség van.

Ha bárki azt gondolja, hogy a szemüvegválasztás procedúrája kizárólag a romlott szeműek számára érdekes, lehet, hogy igaza is van. Azonban sose felejtsük el, hogy senki sem - vagy nagyon kevesen - születik szemüvegesnek, úgyhogy bármikor, bárkiből lehet pápaszemes. Ráadásul ismerünk olyan embereket, akik így harminc-negyven tájt eljátszanak a gondolattal, hogy vesznek egy szemüveget ablaküveggel, hiszen az kellő komolyságot sugározna. Meg ismerünk olyanokat is, akik mindezt megtették és időnként öltözék kiegészítőként viselik, azt a cuki kis piros keretet, ami olyan jól megy az arany tűsarkújukhoz. Aki valóban szemüvegre szorul, erre azt feleli: komolytalan. Nem tudnak semmit arról a stresszről, szerencsétlenkedésről, ami a megfelelő keret, üveg kiválasztását jelenti, nem beszélve a sminkelési és egyéb problémákról. Úgyhogy most együttérzünk azokkal, akiknek muszáj szemüveget hordaniuk és elrettentjük azokat, akik holmi divatozásból, vagy csakúgyból szemüveget szeretnének.Orral a tükörbenHa kiálltuk a sorunkat és túlestünk a szemészeti vizsgálaton, a megfelelő papírokkal szépen elbaktatunk az optikushoz, vagy a szemüvegszalonba és elsőkörben azt sem tudjuk, hova nyúljunk. Ott van ugye több száz szemüvegkeret és nekünk ki kellene választani azt az egyet - szerencsésebbek kettőt -, ami: egyrészt illik az arcunkhoz; passzol a személyiségünkhöz - legalábbis ahhoz, amit gondolunk róla -; megfelel az életvitelünknek; az összes ruhánkhoz és a szemünkhöz is megy színben; nem csípi be a hajszálainkat és nem kezd tetszőleges időpontban sétálni az orrnyergünkön. Ráadásul úgy szeretnénk kinézni benne, mint az olasz nők, akik minden szögből remekül festenek a teljesen csúcsdizájnos okuláréikban. Miután az első szemrevételezés alapján kizárjuk a szerintünk alaphangon rondának ítélteket, megkezdődik a próbálgatás. Namost. Ha valaki szemüvegben érkezett és nem kontaktlencsében próbálgatja a kereteket, az ugye nem nagyon látja magát a tükörben, minél gyengébb a szeme, annál közelebb kell hajolnia a tükörhöz. Az üzletben lévők nagy derültségére a hajolás megtörténik, majd az ember orrhegye veri a tükröt, akkor mégkevésbbé látja az egész arcát, ugye. Érdemes tehát igazbaráti kísérettel érkezni a szemüvegvásárlásra.

Passzoljon a hajhoz isTovábbá, jobb ha tudjuk, hogy ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy összefogva van-e a hajunk, vagy kibontva - érdemes a kereteket így is-úgy is megnézni, mert teljesen máshogy festünk ugyanabban a szemüvegben, de különböző frizurával. Nos, némi próbálgatás után közelítőleg belőttük, hogy mi az a forma - nagyjából -, ami jól áll nekünk. Innentől meglehetősen leszűkül a kínálat, marad mondjuk 30 darab, ami megfelelő formával bír. (Aki most elégedetten elmosolyodik, hogy neki szinte mindegyik keret jól áll, az téved. Később kiderül miért.) A harmincból tizenöt megfizethetetlen platina American Express nélkül, tehát várakozik tizenöt, amit végig kéne próbálni. Jó, igaz, a melltartópróba decemberben egy túlfűtött fülkében macerásabb és izzasztóbb, de ez sem leányálom. Az ötödik után fogtok életre-halálra összeveszni igazbaráttal, mert arról akart meggyőzni, hogy az a spenótzöld milyen jól állt, pedig neked már a mamád is megmondta, hogy ne vegyél fel zöldet, mert sápaszt. Na, végül csak meg van az az egy - rossz esetben nincs és akkor nekiállsz végigtortúrázni a város összes szalonját -, amibe bele kellene rakatni a megfelelő lencsét.Ekkor következik az a pillanat, amikor az optikus kisasszony azt mondja, "azt ugye tudja, hogy ebbe a vékony keretbe nehéz lesz belepréselni azt a vastag lencsét, ami önnek kell, de megoldható a vékonyítás." És itt mond egy olyan összeget, ami után kérsz egy korty vizet. Majd olyan kérdéseket tesz fel, amikre egészen egyszerűen nem tudsz válaszolni. Mert most akkor üveg, mert azt lehet fénytörésteleníteni, vagy műanyag, de akkor vonjuk be karcolás gátlóval. Itt már biztos, hogy azon gondolkodsz, hogy miért nem csinálja valaki végig helyetted. Pedig most jön a java, a nagy bukta lehetősége. És most fog lefagyni az arcáról a mosoly azoknak, akik azt hiszik, hogy nekik minden keret jól áll. Közelre jön a távolMert az van, hogy a rövidlátók szemüvege számukra közelebb hozza ugyan a messzetávolt, de a külső szemlélő számára, aki a szemüvegen befelé néz, igencsak lekicsinyíti a lencse által befogott terület látványát. Ez azt jelenti, hogy az arcnak azon része, amit a szemüveg fed - beleértve a szemet, a halántékot, illetve, a keret nagyságától függően, a szemöldökcsontot és a járomcsont egy részét -, összezsugorodik a szemlélő számára. Magyarul, szemből nézve a szemüveg alatti és feletti területek hangsúlyosabbak lesznek, míg a szem maga kisebbnek látszik és ezzel borul az arcunk megszokott aránya.

Jó választás

Kell a rutin és a sminkA távollátóknál ugyanez pepitában, nekik nagyobbnak látszik ez a terület. Na, ezért nem állhat jól minden keret, mert bizony ezt is bele kell kalkulálni a választásba - ehhez rutin kell - és még így sem sikerül mindig. Márpedig ez csak akkor derül ki, amikor kész a szemüveg és otthagytuk egy olasz bőrcsizma árát a pénztárnál.

Már csak egy apróság: az a vadonatúj keret, amiben nagyon egyenes háttal megyünk végig az utcán és kihívóan mosolygunk bárkire, legkésőbb két év múlva kimegy a divatból; meggyőződésünkké válik, hogy ronda, előnytelen és nem is értjük, hogyan vehettük meg. És akkor kezdjük előröl az egészet. Vagy gyűjtögessünk szemműtétre, esetleg kontaktlencsére. A fenti problémák egy részén egyébként segíthetünk megfelelő sminkeléssel, amiről a jövő héten írunk majd.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés