free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Drogos-e vagy...

Fiáth Titanilla         Címkék: drogos, probléma, pszichológus, segítség, tanács 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Titanilla,

a problémám nem is igazán probléma, legalábbis én nem érzem annak, de a barátaim (a barátok egy része) folyamatosan piszkál miatta. Egyszerűen arról van szó, hogy hétvégén, bulikon, vagy hétköznap esténként is néha-néha füvet szívok. Igazából nem látom be, miért különbek a többiek, akik egy üveg bort megisznak, amíg én elszívok egy spanglit, de ők aggódnak, mondván, hogy "drogos" vagyok. Én nem érzem magam annak, de kíváncsi vagyok most már egy szakember véleményére is. Üdv, Éva

Kedves Éva,

a sajtóban - meglátásom szerint elsősorban politikai hovatartozástól függően - időről időre újabb "tudományos eredmények" látnak napvilágot a marihuána káros vagy épp ellenkezőleg, kimondottan jótékony hatásával kapcsolatban. Többnyire két, egymás torkának ugró tábor hallatja a hangját. Az egyik oldalon a kendertüntetőket kómába esett füvesek képeivel riogató ellenzők állnak, a másikon pedig a rákbetegek vagy asztmások csodás gyógyulásával, a liberális Hollandia szivárványos posztereivel kampányolók. Hol bocsánatot kér a brit Independent című lap, amiért a fű legalizálásáért szállt síkra, hiszen a tudósok kimutatták, hogy szkizofréniát okoz, hol meg épp ezért a cikkért kérnek elnézést, mert nem is. Sajnálatos módon nagyon kevés a józan, nem a fogyasztók azonnali, kötél általi kínhaláláért ordibáló, ugyanakkor a lehetséges veszélyekre is rámutató iromány.

Ha a szkizofréniával való egyenes oksági kapcsolatot nem is, a rövid távú memória legyalulását, illetve az ún. amotivációs szindróma kialakulásában betöltött vaskos felelősséget sikerült kimutatni. A tartós marihuánafogyasztás alááshatja a motivációt: a füvesek könnyen ellustulnak és megbízhatatlanná válhatnak (például halogatják a napi betevő teendőket, délig döglenek az ágyban, vagy hetekig elpörögnek az egyébként nézhetetlen magyar tévéműsorok előtt anélkül, hogy feltűnne, hogy az égvilágon semmit sem csinálnak). Persze az "amotivációs szindróma" konstrukcióba is bele lehet kötni: kultúrától függ, kit tekintünk "motiváltnak", az ambiciózusság milyen mértéke volna kívánatos vagy "normális". Meg aztán minden marihuánafogyasztónak van legalább egy lelkiismeretnyugtató-ismerőse, naná, aki évek óta napi rendszerességgel szív, és sikeres művész, lelkes üzletember, karrierje csúcsán álló bankár és így tovább. De talán akad olyan is, ha kicsit kutakodunk az elfojtásra váró emléknyomok között, aki rendszeresen három órát várat a farkasordító hidegben a Nyugatinál, mert nem volt kedve elindulni.

Anélkül, hogy érmeket akarnék osztogatni a fű kontra alkohol veszélyességi játszmában, néhány fontos szempontra felhívnám a figyelmedet (akár mindkét tudatmódosító szerrel kapcsolatban). Tedd fel magadnak a kérdést: vannak-e olyan helyzetek, amiket képtelen vagy marihuánaszívás nélkül megoldani (el tudsz-e menni egy buliba anélkül, hogy drogot használnál; el tudod-e érni a megnyugvást józanul; bármire használd is "esténként, hétköznapokon" a füvet - elalvás, szex, vagy a mozifilm átélésének "fokozása" - képes vagy-e az említett dolog szívás nélküli élvezetére?). Amennyiben nemmel válaszolsz - vagy igennel ugyan, de a józan állapotban való kipróbálásra valójában még sohasem került sor... -, úgy tűnik, hogy egyéb, pszichés problémáidat próbálod megoldani a fűfogyasztás segítségével (ami a pszichés függőség kialakulásának az előszobája).

Nem mellékesen: amíg több hektónyi kannásbor, konzervvodka, sörösvödör lehet nyugodtan a lakásodban, addig csekély mennyiségű fűért is féléves drogelterelés programmal kínálhat meg a bíróság. Érdemes néhanap a parásnak tetsző, óvatoskodó haverokra is hallgatni!

Üdvözlettel: Fitáth TitaIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés