free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A legjobb betétdalok

Borsa         Címkék: betétdalok, legjobbak, lista, öt, zene 0 hozzászólás

Az addig oké, hogy a filmes betétdalokat egyértelműen hatásvadász céllal készítik, de az már egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire. Ezúttal azokból válogattunk, amelyek éppen betaláltak. Több mint lista.

Néhány héttel ezelőtt már bemutattuk azokat a betétdalokat, amelyekkel a filmes hatásvadászok szerintük túllőttek a célon. Ezúttal viszont olyanokat válogattunk össze, melyekkel betaláltak. Olyannyira, hogy végül nem is sikerült ötre redukálnunk az e témában említésre érdemes betétdalok számát. Éppen ezért következzen most a Borsa szerkesztősége által megszavazott, tíz legjobb betétdal listája, ábécé sorrendben.

As Time Go By

Herman Hupfeld szerzeménye eredetileg egy 1931-es Broadway-musicalhez készült és abban is volt először hallható, mégis az 1942-ben készült Casablanca című filmben vált világhírűvé, a bárzongorista Sam, azaz Dooley Wilson előadásában. "You must remember this, the kiss is still a kiss..."

Alcoba Azul

A Frida Kahlo életét feldolgozó, 2002-es Frida című - a legjobb filmzene kategóriájában, igen megérdemelten Oscar-díjjal jutalmazott - filmben elhangzó dalok közül szinte bármelyiket beválogathattuk volna erre a listára. Végül is Salma Hayek és Ashley Judd emlékezetesen érzéki tangós jelenetében, Lila Downs mexikói énekesno előadásában elhangzó Alcoba Azul-t választottuk.

Cucurrucucú Paloma

Aki látta Pedro Almodóvar, 2002-es, Beszélj hozzá (Hable con ella) című filmjét, annak valószínűleg nem kell erről a dalról külön magyaráznunk. Aki pedig nem látta, az most azonnal hallgassa meg a Caetano Veloso előadásában elhangzó szerzeményt, aztán pedig mielőbb pótolja be a filmet is!

El Tango de Roxanne

Úgy tűnik, hogy itt, a Borsa szerkesztőségében szeretjük a tangót. Legalább is ez már a második dal a listán ebből a műfajból. A Police zenekar 1978-as slágerét sokan, sokféleképpen feldolgozták, többek között George Michael és a Chicago is. Ám a 2001-es Moulin Rouge című filmben Ewan McGregor, Jacek Koman, Jose Feliciano és Rochard Roxburgh előadásában elhangzó verzió gyakorlatilag felülírja az összes korábbi és - előlegezzük meg - a jövőben elkészülő feldolgozásokat is.

Flesh Failures (Let The Sunshine In)

Hippihimnusz, igen. Ráadásul nem is ciki! És akárhányszor is láttuk már Milos Forman 1979-ben készült kultuszfilmjét, a Hair-t, valahogy minden újranézéskor kicsit reménykedünk, hogy Bukowski ezúttal még idejében kiér a repülőkhöz és kirángatja Bergert a sorból…

[PAGEBREAK]

Moon River

Az 1961-es, Álom luxuskivitelben (Breakfast At Tiffany’s) című film, Audrey Hepburn által előadott betétdalát a filmstúdió főnökei eredetileg törölni akarták a filmből. Ehhez képest a szerzemény kapásból nyert egy Oscart és úgy mellesleg a világ egyik legismertebb dalaként tartja magát immár 46 éve. Szinte követhetetlen, hogy hányféle feldolgozás született belőle, ám az tény, hogy Frank Sinatráé például annyira emlékezetesre sikeredett, hogy sokan azt hiszik, hogy az az eredeti verzió.

Over The Rainbow

Újabb klasszikus a listán: az 1939-es Óz a csodák csodája (The Wizard of Oz), Judy Garland előadásában elhangzó, Oscar-díjjal is jutalmazott betétdala. Szivárvány - itt még - fekete-fehérben. Szeretjük, ennyi.

Perfect Day

A dal eredetileg Lou Reed 1972-es Transformer című lemezén is szerepelt, ám igazán 1996-ban, a Trainspotting című film betétdalaként vált ismertté. Jobb később, ugye…

Singin' In The Rain

Ez volt az a dal, amelyet szerkesztőségünk tagjai abszolút egyhangúlag szavaztak meg, hogy fel kell kerülnie erre a listára. Pláne, hogy ez aztán tényleg egy olyan betétdal, amit nem a mögötte álló a film "visz el", hanem sokkal inkább fordítva. Hiszen az 1952-ben készült, mondhatni vattacukros bájú Ének az esőben című musical-komédiára e nélkül a dal nélkül valószínűleg már nem túl sokan emlékeznének...

What a Wonderful World

A legszomorúbb optimista dalt 1967-ben rögzítette Louis Armstrong, ám leginkább a húsz évvel később készült, Jó reggelt Vietnam! című filmmel forrt össze a köztudatban. Ami nem baj, sőt.

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés