free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vadas a főszerkesztőnek

Borsa         Címkék: ebéd, hús, í-zi, recept, vadas 0 hozzászólás

A vadas módon elkészített hús igazi vasárnapi ebéd és remekül el lehet hitetni az egész családdal, kivéve a nagymamát, hogy nagyon bonyolult dolog megfőzni. Igazán hálás téma, külön öröm írni róla.

Ha az ember főszerkesztője hétvégén vadassal akarja meglepni a családját, akkor mit tehet az egyszeri újságíró - vadast főz és igyekszik úgy közreadni a receptet, hogy megkönnyítse vele a főnöke dolgát. Úgyhogy most nagyon lassan és alaposan át fogjuk venni a vadas készítés fortélyait, mert biztos vagyok abban, hogy sokakat elriasztott már a vadas főzéstől az, hogy úgy vélték túl bonyolult az elkészítése. Pedig a legkevésbé sem az, bár kell hozzá némi konyhai rutin, de tényleg nem ördöngösség, csak annak látszik. Viszont ezt az ételt nem lehet hirtelen ötlettől vezérelve főzni, mert a hús legalább egy, de inkább kétnapos pácolása nagyon fontos. Aki gyors vadast szeretne, az alábbi receptben a húst helyettesítse gombával - persze a pácolás elhagyásával - főzze abból, az sem rossz, sőt ugye vegák is fogyaszthatják.

A vadas persze nevének megfelelően vadhúsból az igazi, de a nyúl- és a marhahús is pont megfelelő. Marhából felsált, vagy fehérpecsenyét vegyünk, nyúlból jó az eleje és vége is. (Igen, így hívják, ha valaki nem egészben veszi, akkor van az eleje és a vége, ami között választani lehet a hentesnél.) A vadas szerintünk nem jó szárnyasokból talán nincs igazán ízük, vagy ki tudja. Na nézzük a lényeget!

Sikerülni fog!

Így készül

80 dkg körüli húst (lásd fent) vékony szeletekre vágunk és egy lefedhető bőséges űrtartalmú edénybe rakosgatjuk őket. Két kövér sárgarépát, két fehéret, két nagy hagymát vastagon felkarikázunk és annyi vízzel, ami bőven ellepi, főzni kezdjük. Ízesítjük egy gerezd fokhagymával, ujjnyi citromhéjjal, egészborssal, babérlevéllel, borókabogyókkal, két evőkanál ecettel, egy löttyintés vörösborral és persze sóval. Tudom ez most bonyolultnak tűnik, de semmi gáz, csak jól fel kell forralni és azon melegében a húsra önteni zöldségestül, mindenestül, majd a tálat lefedni és a hűtőben tartani minimum nyolc órát. De mint írtuk két nap alatt sem lesz semmi baja - sőt!

Mielőtt nekifognánk a főzésnek egy kis PR munkával hintsük el a családunk körében, hogy most valami nagyon bonyolultat készítünk, ami nem fér össze a szemétlevitellel és a porszívózással, úgyhogy ha jót akarnak enni, akkor fogják csak meg a porszívót.

Ekkor egy mélyebb serpenyőben - olyanban, amiben elfér majd az egész szószos hóbelevanc - némi olajat melegítünk és megpirítunk rajta egy púpos kávéskanálnyi cukrot. Mikor már barnul és illata van, rárakosgatjuk a lecsöpögtetett hússzeleteket és megkapatjuk mindkét oldalukat. Ne féljünk, a pácolt hús azonnal kidob annyi levet, hogy a cukor nem ég oda, de a hús ki tud fehéredni. Mikor minden szeletet átforgattunk, egész egyszerűen ráöntjük a páclevet mindenestől, zöldségestől, ahogy van és miután felforrt, takaréklángra véve főzögetni kezdjük.

Kényelmesen olvasgatunk, netezgetünk - persze csak óvatosan -, csak időnként járunk a konyha felé, ellenőrizzük a hús puhaságát és a főzőlé mennyiségét. Ha nagyon leapad, némi forró vízzel pótoljuk.

Mire a hús megpuhul, addigra a zöldségek is nyilvánvalóan vajpuhák. Ekkor kibányásszuk a húsokat, félretesszük, a levet pedig az eredeti mennyiség kétharmadára beforraljuk. Kihalásszuk belőle a citromhéjat és a babérlevelet, belekeverünk úgy két kávéskanálnyi mustárt, és egy doboz tejfölt, és teljesen krémesre turmixoljuk. Visszatesszük a hússzeleteket, egyet rottyantunk rajta és kész.

Adekvát kísérője a zsemlegombóc, de annak az elkészítését majd csak a jövő héten áruljuk el.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés