free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Döntéshozatali sport

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Azt, hogy a póker több mint szerencsejáték tudjuk, de, hogy komplett döntéselméleti tréninget is alapoztak rá üzletemberek számára, az újdonság. Ráadásul párkapcsolatokban is működik a módszer.

póker

Ajánló

A póker történelme nem kevés vita tárgya még ma is. A játék neve valószínűleg a francia poque-ból ered, aminek az erdete a német pochenből eredeztethető. Ez mégsem teljesen bizonyos, mert a pókert gyakran játszották más néven. Az egyik ilyen játék a Perzsiában még ma is játszott as nas, amely a New Orleans-i francia tengerészekkel indulhatott el Európába, hogy más játékokkal keveredve kialakuljon belőle a ma is játszott póker.

(Forrás: wikipedia.org)

A póker néhány éve vált világméretű jelenséggé, egyrészt a már Magyarországon is sugárzott közvetítéseknek és természetesen az internetnek köszönhetően. Sokan azonban a mai napig szerencsejátékként tekintenek a játékra, a játékosokról pedig azt tartják, hogy Fortuna kegyeit kísértik csupán. Ennél azonban jóval többről szól ez a játék, olyannyira, hogy három magyar közgazdász, a játék szabályszerűségeinek és logikájának tanulmányozása révén egy teljes döntéselméleti tréninget is kialakított. A póker-orientált gondolkodás pedig nem csak az üzleti életben, de hétköznapi döntési helyzetekben is kamatoztatható.

A játékos keze

A játék története több száz éves múltra tekint vissza, az első hivatásos játékosnak az 1813-ban született amerikai Jonathan H. Greent tekintik, aki 17 éves korában egy börtöncellában ismerkedett meg ajátékkal, ami akkor még a The Cheating Game (csalás játék) nevet viselte. A pókernek számos különféle változata ismert, azonban a legnépszerűbbnek minden bizonnyal az 1925-ben kialakult Texas Hold'em nevű variáns tekinthető. Ennek lényege, hogy minden játékos két lapot kap a kezébe, majd 3-1-1-es elosztásban, licitkörökkel elválasztva öt további kártya kerül az asztal közepére, mindenki által látható módon. Így mindenki összesen hét lapból gazdálkodva kell, hogy összeállítsa a legjobb öt kártyából álló "kezét", amellyel a többiek ellen játszik.

Sportos döntések

"A póker egyik leglényegesebb eleme, hogy a pillanatnyi helyzettől függetlenül azokat a döntéseket kell előnyben részesíteni, amelyekkel hosszútávon lehet sikeres az ember"-magyarázta Kardos Marcell a döntéselméleti tréning egyik kifejlesztője. "Ezt sokan nem veszik figyelembe, pedig pontosan ez az a tényező, amelynek köszönhetően a póker megszűnik szerencsejátéknak lenni."

Kardos két barátjával, Vitézy Péterrel és Huszty Gáborral együtt kezdett el pókerezni néhány évvel ezelőtt. "Akkor még csak egy jó játéknak gondoltuk a pókert" - tette hozzá Huszty. "Azonban észrevettük, hogy esténként, játék közben, amikor arról beszélgettünk, hogy kivel mi történt aznap munka közben, gyakran használunk olyan analógiákat, amelyek a játék különböző elemeivel írják le a cselekedeteinket."

"Egy idő után pedig feltűnt, hogy ez fordítva is igaz, vagyis a pókerezés során felmerülő helyzetekben meghozott döntéseket alkalmazni tudjuk a mindennapokban is" - folytatta Vitézy Péter. "Ez volna a dolog lényege, ugyanis a póker egyfajta döntéshozatali "sport", amely sok tekintetben hasonlít egy üzleti tárgyaláshoz, versenyhelyzethez. A játékosok, vagyis a döntéseket meghozó üzletfelek ugyanis mindkét szituációban korlátozott mennyiségű információ alapján hoznak meg olyan döntéseket, amelyektől maximális sikert remélnek, a kockázat minimalizálása mellett."

A három fiatalember két évig dolgozott szituációelvű döntéskontroll tréningjén, amelynek eredményességére Magyarország egyik legnagyobb tréningcége, a Develor figyelt fel. "A döntésfejlesztés háttérbe szorult a tréningpiacon, a néhány ezirányú kísérlet pedig kizárólag az elméleti képzésre korlátozódott. A póker párhuzamain keresztül könnyebben fejleszthetővé válik a tudatos döntéshozatal és a rendszerelvű gondolkodás" - magyarázta Pozvai Zsolt, a cég vezérigazgatója.

Döntés előkészítés

Különálló helyzetek

"Fontos, hogy a döntéshozók - tehát a játékosok - felismerjék döntés és eredmény kapcsolatát" - magyarázta Huszty. "Ezt sokan szinte teljesen figyelmen kívül hagyják és a szerencsének tulajdonítják a játék alakulását. Azonban nagyon sokat lehet tanulni az egyes döntések utólagos elemzéséből, illetve lényeges tényező az esetleges rossz döntésből fakadó kudarcélmény megfelelő kezelése is."

"A különböző szituációkban meghozott döntések és azok eredményeinek viszonya tréningünk egyik fontos területe" - tette hozzá Kardos. "Mondok egy példát: a pókerben az öt ugyanolyan színű, ám különböző értékű lapból álló kezet hívják flössnek. Ha valakinek egy néhány órás pókerparti során négyszer nem jött be az utolsó lapja a flösshöz, akkor ötödik alkalommal gondolhatja azt: "ezt most megadom, mert hiszen négyszer már nem jött be, akkor most biztos be fog jönni", illetve gondolhatja azt is, hogy "inkább nem adom meg, hiszen eddig már négyszer nem jött be, akkor biztos most sem fog". Ez helytelen gondolkodás, ugyanis figyelmen kívül hagyják, hogy az öt játszma, vagyis az öt döntési szituáció teljes mértékben független a többitől, egyikben sincs több, vagy kevesebb esélyünk, hogy ugyanazok a lapok kerüljenek a kezünkbe."

Akár nyerhetnek is vele

Személyiségre szabottan

"Hasonló a helyzet az üzleti életben is" - folytatta Vitézy Péter. "Ha valaki egy bizonyos üzleti helyzetbe kerülve kudarcot vall, legközelebb, amikor hasonló helyzetbe keveredik, könnyen lehet, hogy az előző, már ismerős szituációra gondolva visszalép, vagy bele sem kezd az adott tárgyalásba, mondván, korábban már próbálkozott ilyesmivel és nem járt sikerrel. Ugyanarról az úgynevezett döntési csapdáról van szó, vagyis arról, hogy nem veszi figyelembe, hogy a különálló döntési helyzetek egymástól függetlenek."

"Szeretnénk az embereket megismertetni a játékkal, a különböző döntési helyzetekkel és csapdákkal, valamint az egyes játékostípusokkal, amelyek sokszor a személyiségről is árulkodnak" - mondta Huszty Gábor. "A meghatározható személyiség-típusokkal szembeni játékmód pedig akár az üzleti életben, vagy például a párkapcsolatokban is sikeresen alkalmazható."

"Az egyik legfontosabb tényező a tudatosság, amelyet nem szabad szem elől téveszteni" - tette hozzá Kardos. "Tudatosan kell felmérni a szituációt, tudatosan kell meghozni a - hosszútávon sikeresnek tekinthető - döntéseket, s utólag tudatosan kell elemezni az adott döntésnek köszönhetően elért eredményt."

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés