free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szobor a fiúknak

Borsa         Címkék: budapest, fiúk, író, regényhős, szobor 0 hozzászólás

Kivételesen szívesen olvasott kötelező olvasmányunknak, a Pál utcai fiúk-nak szereplőit ábrázoló szobrot avattak ma Budapesten. Regényhős is lehet példakép, hiába az író fantáziájának szülötte.

Idén száz éve, hogy megjelent Molnár Ferenc halhatatlan, harmincnál több nyelvre, köztük albánra, litvánra, macedónra lefordított regénye, a Pál utcai fiúk. A mai napig ez a legismertebb magyar könyv a világon, amelynek szereplői olyan határozottan körülírt karakterek, olyan emberi tulajdonságokat képviselnek, hogy Geréb-az áruló, vagy Nemecsek-a bátorság megtestesítőjeként a köznyelvben is jelzővé váltak. Épp ideje volt hát, hogy a grundjukért hősiesen harcoló kiskamaszoknak - mégha mesehősök is - emléket állítson valahogy a főváros.

A film is gyönyörű

A múlt év elején írtak ki pályázatot, három helyszínt megadva, a fiúkat megjelenítő alkotásra. A pályázatot Szanyi Péter alkotása nyerte, aki a Práter utcai iskola elé álmodta a szoborcsoportot. Az alkotás bronzból készül, aminek jó hátteret ad Józsefváros lepusztultsága, így adva vissza a századforduló hangulatát. És mi mást jeleníthetett volna meg az alkotó, mint a híres "Einstand" jelenetet, ami ugyan a Múzeumkertben játszódik, de tökéletesen belesűrűsödik az egész regény mondanivalója. A kis Nemecsekben rejlő mindenkinél erősebb bátorság akkor jelenik meg először a könyvben, amikor reménytelen helyzetben, verés árán is szembeszáll a melák Pásztorokkal.

A Pál utcai fiúk szereplőit ábrázoló szoborcsoportot ma délelőtt avatták fel a Práter utcában. Egy napsütéses délutánon érdemes elsétálni oda és ez kicsit elgondolkodni azon, hogy kik a valódi hősök.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés