free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vér, veríték és könnyek

Borsa         Címkék: beszámoló, kiállítás, néprajzi, rangos, sajtófotó 0 hozzászólás

Ötvenegyedik éve rendezik meg a fotós szakma legrangosabb versenyét, a World Press Photo-t, ahol idén egy magyar, Szigetváry Zsolt is bekerült a díjazottak közé. A sajtófotó kiállításon jártunk.

Az 1956-óta megrendezésre kerülő világverseny győztes képeit Magyarországon, a budapesti Néprajzi Múzeumban állítják ki hagyományosan szeptember végén. A World Press Photo a világ legnagyobb hírügynökségeinek és legolvasottabb magazinjainak képeiből válogat. Az itt látható képek készítői vérbeli profik, akik bolygónk legveszélyesebb frontvonalai mögött, a legmélyebb tengerek mélyén és a legsűrűbb erdőkben dolgoznak.

Szigetváry Zsolt díjazott alkotása

Ezt hívják valóságnakGyakran éri kritika is a kiállítást, ahol a látogató érzése szerint túlsúlyban vannak az erőszakos, véres, sokkoló felvételek. Aki arra vállalkozik, hogy végignézi a tárlatot, készüljön fel a legrosszabbra: a Valóságot láthatja ugyanis a Néprajzi Múzeumban a kereskedelmi hírtelevíziók cenzúrázott híradásai helyett. A valóságban ugyanis a háború rettenetes. Nem úgy történnek a dolgok, ahogy a híradókban mutatják. A lövések nyomán testrészek szakadnak, a halottak pedig vértócsában fekszenek, és nincs rajtuk jótékony fekete nejlontakaró. Tavaly a Katrina hurrikán áldozatai és az iraki háború, korábban Afganisztán, idén Libanon a kiállítás "slágerhelyszíne". 2006 nyarán Izrael légicsapásokkal támadta a Hezbollah terrorszervezet állásait Libanonban, az akciók azonban részben civil lakótelepeket és városrészeket értek. Rengeteg ártatlan ember vesztette életét a harcokban, a nemzetközi média pedig percről percre követte az eseményeket. A nagydíjas kép egy izraeli bombatámadás után készült, és sosem látott módon ábrázolja a háború visszásságait. Miközben sokan összeomlott házaik romjait takarítják, egy nyitott tetejű mini kocsiból gazdag libanononi fiatalok figyelik az eseményeket.

Győztes fotó Spencer Platt-tól

A média is felelős

A győztes Spencer Platt, hírügynökségi fotós. Elmondása szerint a képet egyetlen pillanat alatt kapta el, az autó azonnal továbbgurult. Amikor a fotó készült, Platt már napok óta Libanonban dolgozott, számtalan képet csinált a háborús zónákban. Mint azt a kiállításon bemutatott, vele készült interjúból megtudtuk, a mai háborús zónák egyik legnagyobb problémája - a fotós szemével - éppen maga a média. "Hihetetlen médiafelhajtás volt Libanonban - vallja a győztes sajtófotós. Sokszor előfordult, hogy újságíró kollégáimmal egyszerűen nem hittük el, amit láttunk, nem tudtuk, hogy csak médiaeseménynek, vagy valós történésnek vagyunk tanúi." A véres jelenetek és megrázó fotók mellett természetesen sport és természetfotó kategóriák is vannak a WPP-n. Nem maradhatott ki például a 2006-os foci világbajnokság legdrámaibb jelenete, az olasz Materazzit lefejelő, majd kispadra vonuló francia focista Zidane bukásának képsorozata, és David Beckham gondosan belőtt frizurája sem. A természetfotók gyakran ugyanúgy aktuális problémákkal foglalkoztak, mint a közéleti-politikai jeleneteket ábrázoló képek. Olvadnak a jéghegyek, pusztulnak az esőerdők. Búvárok úsznak a jeges vizekben, fókákat és pingvineket fotóznak.

Ez nem egy vicc

Jön az online

A kiállításon hatalmas tábla áll a fényképeket tartó paravánok között, melyen a World Press Photo alapítvány elnökének kommentárja olvasható. Hogy az online média forradalma mennyire meghatározó az újságírásban, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az elnöki sorok nagyrészt a civil újságírásról, a blogokról szólnak. Mint kiderült, idén első ízben fontolta meg a zsűri, hogy - eleget téve a kor kihívásainak - amatőr, az interneten világhírűvé vált fotókat is beemeljen a legrangosabb alkotások közé. Végül azonban mégsem láthatunk blogon megjelent képet a felhozatalban, mert mint a szövegből kiderül, a WPP célja a minőségi sajtófotók bemutatása, melyek nem esetlegesek és a szerencsén múlnak, mint egy-egy jól elkapott amatőr felvétel.

A profik védelme persze jogos, de szerintünk csak addig hiteles a dolog, amíg egy ilyen "amatőr" fotós nem hoz sokkal jobb képet a szerkesztőségbe, mint a nagy költségvetéssel és szuper technikával dolgozó hivatásos kollégáik. A 2005-ös londoni metrótámadáskor ugyanis éppen az történt, hogy a legnagyobb hírügynökségek helyett a járókelők fotói kerültek a címlapokra, akik mobiltelefonjaikkal elsőként örökítették meg a tragédiát.

Aki a World Press Photo láttán szánja el magát arra, hogy első ízben megpróbáljon elgondolkozni a világról, amiben élünk, annak kemény éjszakája lesz: népírtás, pusztuló környezet, kegyetlenság és mérhetetlen gazdagság néznek farkasszemet egymással a Néprajzi Múzeumban október 21-ig látható kiállításon.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés