free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Amerika kedvencei

Istvánffy Dávid         Címkék: amerika, fenegyerek, komikus, média, profi 0 hozzászólás

Valószínűleg a magyar közéletre is ráférne egy olyan profi, bárkinek odamondogató komikus-páros, mint amilyen Amerikában Jon Stewart és Stephen Colbert. Most bemutatjuk a média két fenegyerekét.

A 2005-ös Oscar-gála házigazdáját, Jon Stewart kevesen ismerték hazánkban a műsor előtt, noha ő a műsorvezetője az USA egyik legnézettebb műsorának. "Bűntársa" pedig az a Stephen Colbert, aki tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet - legalábbis hazánkét - hogy nem kevesebb, mint tizenhétmillió szavazattal megnyerte az M0-ás körgyűrű északi hídjának nevet adó online pályáztatot. Ki ez a két média-fenegyerek és mit érdemes tudni róluk?

Csapos és komédiás

Stewart egy New York-i zsidó család gyermekeként született 1962-ben Jonathan Stuart Leibowitz néven, s kanyargós úton került a szórakoztatóiparba. Számtalan állásban kipróbálta magát; volt csapos, építőmunkás, polcrendező, irodai alkalmazott, sőt, még egy játékgyárban is dolgozott, mint "józansági ellenőr", aki szúrópróba szerűen szondáztatta a többieket. A komédiázás műfajába 1986-ban kóstolt bele, amikor egyetemi évei után New York-ba költözve különböző klubokban kezdett barátkozni az úgynevezett stand-up comedy-vel. Ekkor vette fel művésznévként a Jon Stewart nevet is. Három évvel később kapta első tévés munkáját, a Caroline's Comedy Hour című műsor szerkesztőjeként. Két évvel később a házigazdája lett a Comedy Central nevű kábelcsatorna Short Attention Span Theatre című műsorának, majd a következő évben leszerződött a Music Television-nel. Itt 1993-ban indult saját talk show-ja, amely rövidesen a zenecsatorna második legnépszerűbb műsora lett a Beavis & Butt-head után. Sikere láttán rövidesen szárnyra kaptak a hírek, hogy David Letterman-t váltja majd a Late Show házigazdájaként, azonban ez végül nem következett be.

Jon Stewart arcai

Ehelyett Stewart egyre szorosabbra fűzte a szálakat a Comedy Central-nál, s 1999-ben kapta meg a The Daily Show című híradó-paródia frontemberének szerepét. A program a hagyományos hírműsorokból - s az ott megjelenő politikusokból - űz gúnyt, vitriolos szatírával és egy jó adag cinizmussal. Ez utóbbi miatt gyakran támadják Stewart-ot, azonban ő váltig hangoztatja, hogy csípős nyelvű megjegyzései csak a valódi élet, média és politika legalább annyira abszurd és irracionális döntéseire és cselekedeteire igyekszik felhívni a figyelmet.

Egyik kutya másik eb

"Sokan kérdezték, hogy mit fogok csinálni, amikor Clinton távozik a hivatalából" - magyarázta Stewart. "Azt mondtam, végre nem kell több poént fabrikálnom Monica Lewinskyvel kapcsolatban. Ugyanez a helyzet a Bush-kormánnyal is, ők is távoznak valamikor és végre nem kell többet Dick Cheney alelnököt Darth Vaderhez hasonlítanom. Többször mondták már, hogy most könnyebb dolgom van, mivel Bush-ék annyi bakit követnek el. Ez azonban nem igaz, vagy legalábbis látni kell hozzá, hogy ezek mögött a tréfák mögött egy nagy adag tragédia is rejlik. Nem célom, hogy provokáljak, vagy sokkoljak bárkit is. Azonban úgy gondolom, amikor a tréfáink miatt egyesek felháborodnak, nem gondolnak bele, hogy milyen kétségbeejtő valóságalapja van a cinikus vicceknek."

Stewart-ot sokan félreértik, mivel gyakran az újságírói hitelességet kérik rajta számon, azonban nem szabad elfelejteni, hogy voltaképpen egy komikusról van szó, aki szórakotató műsorában gyakran elveri a port a döntéshozók - legyen szó republikánusról, vagy demokratáról - átgondolatlan döntésein - illetve azok álszent kommunikációján.

Amikor éppen nem az Emmy-díjjal kitüntetett Daily Show-t forgatja, Stewart írói is színészi szárnypróbálgatásokat is végez. Bár az utóbbi területen nem alkotott olyan maradandót, mint komikusként, jó néhány hollywoodi alkotásban szerepelt. Többek között epizódszerepet kapott a Ryan Philippe, Angelina Jolie és Gillian Anderson főszereplésével forgatott Szeress ha tudsz-ban, a Jay és Csendes Bob visszavág-ban, illetve a Dögölj meg Smoochy-ban Edward Norton és Robin Williams mellett.

Könyvei ezzel szemben sikeresnek mondhatóak. 1998-ban kiadott Naked Pictures of Famous People című anekdotagyűjteménye felkerült a The New York Times bestselle-listájára, 2004-es America (The Book) című, az amerikai demokratikus társadalom intézményeit kigúnyoló szatirikus alkotásából pedig többmillió példány fogyott, s a kiadás évében a 15 legkeresettebb mű közé került.

Stephen Colbert és Simonyi András

A komikust 2005-ben kérték fel az Oscar-gála házigazdájának, ahol sokak szerint nem hozta a formáját, azonban egyes kritikusok úgy gondolták, jó munkát végzett, amikor a filmfővárosról és a tévécsatornákról tett néhány kritikus megjegyzést. Az idő végül őt igazolta, mivel felkérték a közelgő 80. Oscar-díjátadó házigazdájának is.

És jött Colbert

A 2005-ös gálán Stewart többek között egyik legközelebbi munkatársával, Stephen Colberttel is színpadra lépett. Colbert a Northwestern University berkeiben tanult előadóművészetet, majd Chicagóban kezdte meg a pályáját improvizatív színészként. A Second City utazó társulatban ismerkedett meg a 40 éves szűz és a The Office című sorozat amerikai változatának főszerepét alakító Steve Carell-lel, akivel később a The Daily Show-ban is kollégák voltak.

[PAGEBREAK]

Miután több színtársulatban is szerepelt, s dolgozott szerkesztőként a VH1 és az MTV számára, Colbert 1997-ben részidőben leszerződött a Daily Show-ba, ahol az egyik kiküldött tudósító szerepét kapta meg. Miután Stewart két év múlva a műsor élére került, egyre jobban kialakult a kettőjük karakterének együttműködése. Míg a házigazda az objektív, az abszurd tényeken és mondatokon őszintén csodálkozó bemondó arcát öltötte magára, addig Colbert a demagóg és agresszív média-megmondók stílusában igyekezett gúnyt űzni a félresikerült megnyilatkozásokból.

Népszerűsége 2005-ben ért a csúcspontra, amikor elindította saját, The Colbert Report című műsorát, amely a Daily Show után következik a Comedy Central-on, s a hírműsorok világából megszokott módon Colbert minden Daily Show epizód végén bejelentkezik Stewarthoz, hogy a nézőkkel tudassa, milyen témákkal foglalkoznak majd az adás során. Ilyenkor rendszerint kínos helyzetbe hozza kollégáját a közönség legnagyobb örömére.

Hídavatás

Colbert 2006-ban felkérést kapott, hogy beszédet mondjon a Fehér Házi Tudósítók Szövetségének gálavacsoráján, amelyen maga George W. Bush is részt vett. A média-fenegyerek a műsorából ismert karaktert megformálva - az amerikai kormánypárti Fox csatorna O’Reilly Factor című véleményformáló beszélgetős programot parodizálva - alaposan beolvasott a Bush-kabinetnek. Tette mindezt olyan stílusban, hogy beszéde első pár percében az elnök még széles mosollyal hallgatta az őt dícsérő szavakat, ám ez a mosoly később lefagyott az arcáról, amikor Colbert gyilkos iróniája elkezdte átütni az ingerküszöbét. (Itt megnézheted a beolvasát.)

Nagyon komoly arcok

Magyar vonatkozásban akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor felkerült az internetre a szavazás az M0-ás északi hídjával kapcsolatban. Colbert akkor kapcsolódott be a voksolásba, amikor a vicces kedvű netezőknek köszönhetően éppen Chock Norris vezette a névadók listáját, Zrínyi Miklós előtt. Colbert felhívást intézett rajongóihoz, a "Colbert Nation"-höz, hogy szavazzanak rá minél többen. Az istenadta nép pedig így tett, azóta a komikus gyakran dicsekszik azzal, hogy "Magyarország tízmillió lakosából tizenhétmillió gondolta úgy, hogy róla kell elnevezni a hidat".

Miután fölényesen megnyerte a szavazást, Colbert műsorában fellépett Simonyi András, amerikai magyar nagykövet, aki szivélyesen gratulált a győzelemhez. A politikus fel is olvasta a dísztáviratot, amelyben közölte a szélesen mosolygó műsorvezetővel, hogy a hídavatón szeretettel látják, amennyiben eleget tesz két feltételnek. Ezek szerint folyékonyan kell beszélnie magyarul, emellett halottnak kell lennie, ugyanis ezt írja elő a törvény. Így lett végül a híd neve Megyeri-híd.

Colbert ezután nem sokkal paprikaszippantó, a gulyás szó kifacsart formájából alkotott goulie-ként jellemezte a magyar népet - természetesen komikus éllel. Ekkor ismét Simonyi megjelenése billentette helyre az ország becsületét, aki egy pazar gitárszólóval kápráztatta el Colbert-t.

Meghatározó fejek

A két médiafenegyerek népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint egy az Indiana University számára készült felmérés, amely szerint a két műsor legalább annyira jelentős volt a közvélemény formálásban a 2004-es elnökválasztás során, mint a "hagyományos" hírcsatornák adásai. Sőt, még a Rolling Stone újságírója is megjegyezte a kettejükkel készített interjú felvezetőjében: "tíz napilapot és három hetilapot olvasok, a tévémen folyamatosan a hírcsatornák műsora megy, mégis, időről-időre azon kapom magam, hogy a Daily Show-ból és a Colbert Report-ból tájékozódom."

Végezetül megjegyeznénk, a két komédiás műsoraihoz hasonlóra nagy szükség lenne nálunk is. Ennek ékes bizonyítéka Stewart 2004-es szereplése a CNN Crossfire című műsorán, amelynek sajátossága a demokrata, illetve a republikánus oldalt képviselő műsorvezetők egyidejű szerepeltetése volt. A showman akkor azzal vádolta meg a program készítőit, hogy ahelyett, hogy értelmes, az ország jövőjét szolgáló kérdésekkel foglalkoznának, inkább a másik oldal savazásával töltik az időt. Az eredmény pedig: a CNN 2005 januárjában megszüntette a műsort. A hírcsatorna amerikai részlegének amerikai elnöke Jonathan Klein pedig egyetértésének adott hangott Stewart kritikájával kapcsolatban.

 

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés