free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Amerika kedvencei

Istvánffy Dávid         Címkék: amerika, fenegyerek, komikus, média, profi 0 hozzászólás

Valószínűleg a magyar közéletre is ráférne egy olyan profi, bárkinek odamondogató komikus-páros, mint amilyen Amerikában Jon Stewart és Stephen Colbert. Most bemutatjuk a média két fenegyerekét.

A 2005-ös Oscar-gála házigazdáját, Jon Stewart kevesen ismerték hazánkban a műsor előtt, noha ő a műsorvezetője az USA egyik legnézettebb műsorának. "Bűntársa" pedig az a Stephen Colbert, aki tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet - legalábbis hazánkét - hogy nem kevesebb, mint tizenhétmillió szavazattal megnyerte az M0-ás körgyűrű északi hídjának nevet adó online pályáztatot. Ki ez a két média-fenegyerek és mit érdemes tudni róluk?

Csapos és komédiás

Stewart egy New York-i zsidó család gyermekeként született 1962-ben Jonathan Stuart Leibowitz néven, s kanyargós úton került a szórakoztatóiparba. Számtalan állásban kipróbálta magát; volt csapos, építőmunkás, polcrendező, irodai alkalmazott, sőt, még egy játékgyárban is dolgozott, mint "józansági ellenőr", aki szúrópróba szerűen szondáztatta a többieket. A komédiázás műfajába 1986-ban kóstolt bele, amikor egyetemi évei után New York-ba költözve különböző klubokban kezdett barátkozni az úgynevezett stand-up comedy-vel. Ekkor vette fel művésznévként a Jon Stewart nevet is. Három évvel később kapta első tévés munkáját, a Caroline's Comedy Hour című műsor szerkesztőjeként. Két évvel később a házigazdája lett a Comedy Central nevű kábelcsatorna Short Attention Span Theatre című műsorának, majd a következő évben leszerződött a Music Television-nel. Itt 1993-ban indult saját talk show-ja, amely rövidesen a zenecsatorna második legnépszerűbb műsora lett a Beavis & Butt-head után. Sikere láttán rövidesen szárnyra kaptak a hírek, hogy David Letterman-t váltja majd a Late Show házigazdájaként, azonban ez végül nem következett be.

Jon Stewart arcai

Ehelyett Stewart egyre szorosabbra fűzte a szálakat a Comedy Central-nál, s 1999-ben kapta meg a The Daily Show című híradó-paródia frontemberének szerepét. A program a hagyományos hírműsorokból - s az ott megjelenő politikusokból - űz gúnyt, vitriolos szatírával és egy jó adag cinizmussal. Ez utóbbi miatt gyakran támadják Stewart-ot, azonban ő váltig hangoztatja, hogy csípős nyelvű megjegyzései csak a valódi élet, média és politika legalább annyira abszurd és irracionális döntéseire és cselekedeteire igyekszik felhívni a figyelmet.

Egyik kutya másik eb

"Sokan kérdezték, hogy mit fogok csinálni, amikor Clinton távozik a hivatalából" - magyarázta Stewart. "Azt mondtam, végre nem kell több poént fabrikálnom Monica Lewinskyvel kapcsolatban. Ugyanez a helyzet a Bush-kormánnyal is, ők is távoznak valamikor és végre nem kell többet Dick Cheney alelnököt Darth Vaderhez hasonlítanom. Többször mondták már, hogy most könnyebb dolgom van, mivel Bush-ék annyi bakit követnek el. Ez azonban nem igaz, vagy legalábbis látni kell hozzá, hogy ezek mögött a tréfák mögött egy nagy adag tragédia is rejlik. Nem célom, hogy provokáljak, vagy sokkoljak bárkit is. Azonban úgy gondolom, amikor a tréfáink miatt egyesek felháborodnak, nem gondolnak bele, hogy milyen kétségbeejtő valóságalapja van a cinikus vicceknek."

Stewart-ot sokan félreértik, mivel gyakran az újságírói hitelességet kérik rajta számon, azonban nem szabad elfelejteni, hogy voltaképpen egy komikusról van szó, aki szórakotató műsorában gyakran elveri a port a döntéshozók - legyen szó republikánusról, vagy demokratáról - átgondolatlan döntésein - illetve azok álszent kommunikációján.

Amikor éppen nem az Emmy-díjjal kitüntetett Daily Show-t forgatja, Stewart írói is színészi szárnypróbálgatásokat is végez. Bár az utóbbi területen nem alkotott olyan maradandót, mint komikusként, jó néhány hollywoodi alkotásban szerepelt. Többek között epizódszerepet kapott a Ryan Philippe, Angelina Jolie és Gillian Anderson főszereplésével forgatott Szeress ha tudsz-ban, a Jay és Csendes Bob visszavág-ban, illetve a Dögölj meg Smoochy-ban Edward Norton és Robin Williams mellett.

Könyvei ezzel szemben sikeresnek mondhatóak. 1998-ban kiadott Naked Pictures of Famous People című anekdotagyűjteménye felkerült a The New York Times bestselle-listájára, 2004-es America (The Book) című, az amerikai demokratikus társadalom intézményeit kigúnyoló szatirikus alkotásából pedig többmillió példány fogyott, s a kiadás évében a 15 legkeresettebb mű közé került.

Stephen Colbert és Simonyi András

A komikust 2005-ben kérték fel az Oscar-gála házigazdájának, ahol sokak szerint nem hozta a formáját, azonban egyes kritikusok úgy gondolták, jó munkát végzett, amikor a filmfővárosról és a tévécsatornákról tett néhány kritikus megjegyzést. Az idő végül őt igazolta, mivel felkérték a közelgő 80. Oscar-díjátadó házigazdájának is.

És jött Colbert

A 2005-ös gálán Stewart többek között egyik legközelebbi munkatársával, Stephen Colberttel is színpadra lépett. Colbert a Northwestern University berkeiben tanult előadóművészetet, majd Chicagóban kezdte meg a pályáját improvizatív színészként. A Second City utazó társulatban ismerkedett meg a 40 éves szűz és a The Office című sorozat amerikai változatának főszerepét alakító Steve Carell-lel, akivel később a The Daily Show-ban is kollégák voltak.

[PAGEBREAK]

Miután több színtársulatban is szerepelt, s dolgozott szerkesztőként a VH1 és az MTV számára, Colbert 1997-ben részidőben leszerződött a Daily Show-ba, ahol az egyik kiküldött tudósító szerepét kapta meg. Miután Stewart két év múlva a műsor élére került, egyre jobban kialakult a kettőjük karakterének együttműködése. Míg a házigazda az objektív, az abszurd tényeken és mondatokon őszintén csodálkozó bemondó arcát öltötte magára, addig Colbert a demagóg és agresszív média-megmondók stílusában igyekezett gúnyt űzni a félresikerült megnyilatkozásokból.

Népszerűsége 2005-ben ért a csúcspontra, amikor elindította saját, The Colbert Report című műsorát, amely a Daily Show után következik a Comedy Central-on, s a hírműsorok világából megszokott módon Colbert minden Daily Show epizód végén bejelentkezik Stewarthoz, hogy a nézőkkel tudassa, milyen témákkal foglalkoznak majd az adás során. Ilyenkor rendszerint kínos helyzetbe hozza kollégáját a közönség legnagyobb örömére.

Hídavatás

Colbert 2006-ban felkérést kapott, hogy beszédet mondjon a Fehér Házi Tudósítók Szövetségének gálavacsoráján, amelyen maga George W. Bush is részt vett. A média-fenegyerek a műsorából ismert karaktert megformálva - az amerikai kormánypárti Fox csatorna O’Reilly Factor című véleményformáló beszélgetős programot parodizálva - alaposan beolvasott a Bush-kabinetnek. Tette mindezt olyan stílusban, hogy beszéde első pár percében az elnök még széles mosollyal hallgatta az őt dícsérő szavakat, ám ez a mosoly később lefagyott az arcáról, amikor Colbert gyilkos iróniája elkezdte átütni az ingerküszöbét. (Itt megnézheted a beolvasát.)

Nagyon komoly arcok

Magyar vonatkozásban akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor felkerült az internetre a szavazás az M0-ás északi hídjával kapcsolatban. Colbert akkor kapcsolódott be a voksolásba, amikor a vicces kedvű netezőknek köszönhetően éppen Chock Norris vezette a névadók listáját, Zrínyi Miklós előtt. Colbert felhívást intézett rajongóihoz, a "Colbert Nation"-höz, hogy szavazzanak rá minél többen. Az istenadta nép pedig így tett, azóta a komikus gyakran dicsekszik azzal, hogy "Magyarország tízmillió lakosából tizenhétmillió gondolta úgy, hogy róla kell elnevezni a hidat".

Miután fölényesen megnyerte a szavazást, Colbert műsorában fellépett Simonyi András, amerikai magyar nagykövet, aki szivélyesen gratulált a győzelemhez. A politikus fel is olvasta a dísztáviratot, amelyben közölte a szélesen mosolygó műsorvezetővel, hogy a hídavatón szeretettel látják, amennyiben eleget tesz két feltételnek. Ezek szerint folyékonyan kell beszélnie magyarul, emellett halottnak kell lennie, ugyanis ezt írja elő a törvény. Így lett végül a híd neve Megyeri-híd.

Colbert ezután nem sokkal paprikaszippantó, a gulyás szó kifacsart formájából alkotott goulie-ként jellemezte a magyar népet - természetesen komikus éllel. Ekkor ismét Simonyi megjelenése billentette helyre az ország becsületét, aki egy pazar gitárszólóval kápráztatta el Colbert-t.

Meghatározó fejek

A két médiafenegyerek népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint egy az Indiana University számára készült felmérés, amely szerint a két műsor legalább annyira jelentős volt a közvélemény formálásban a 2004-es elnökválasztás során, mint a "hagyományos" hírcsatornák adásai. Sőt, még a Rolling Stone újságírója is megjegyezte a kettejükkel készített interjú felvezetőjében: "tíz napilapot és három hetilapot olvasok, a tévémen folyamatosan a hírcsatornák műsora megy, mégis, időről-időre azon kapom magam, hogy a Daily Show-ból és a Colbert Report-ból tájékozódom."

Végezetül megjegyeznénk, a két komédiás műsoraihoz hasonlóra nagy szükség lenne nálunk is. Ennek ékes bizonyítéka Stewart 2004-es szereplése a CNN Crossfire című műsorán, amelynek sajátossága a demokrata, illetve a republikánus oldalt képviselő műsorvezetők egyidejű szerepeltetése volt. A showman akkor azzal vádolta meg a program készítőit, hogy ahelyett, hogy értelmes, az ország jövőjét szolgáló kérdésekkel foglalkoznának, inkább a másik oldal savazásával töltik az időt. Az eredmény pedig: a CNN 2005 januárjában megszüntette a műsort. A hírcsatorna amerikai részlegének amerikai elnöke Jonathan Klein pedig egyetértésének adott hangott Stewart kritikájával kapcsolatban.

 

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés