free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A minimál dizájn helyett

Borsa         Címkék: dizájn, kiállítás, london, minimál, tárgy 0 hozzászólás

Már korábban is jeleztük, hogy a minimál dizájnnak annyi, ezt a kijelentést viszont most a London Design Festival-on látottak is megerősítették. A kiállított tárgyakat erős eco-szemlélet jellemezte.

A szeptember második felében megrendezett London Design Festival a kortárs formatervezés egyik legrangosabb eseménye. A nagyszabású rendezvénysorozat számos tematikus kiállítást és projektet foglal magába, nemcsak designerek, de forgalmazók, szakmai szervezetek, gyártók és magazinok is képviseltetik magukat. Bár a fesztivál fő célkitűzése, hogy bemutassa a brit design-szcénát, és népszerűsítse a világ legkreatívabb fővárosát, Londont, a nemzetközi kiállítók száma évről évre nő.

A fesztivál egyik legérdekesebb rendezvénye a 100% Design kiállítás, amely elsősorban a szakmának szól, de az utolsó napon bárki megtekintheti. Négy, önálló tematikával rendelkező részből áll, amelyek sorra bemutatják a forma-és bútortervezés legújabb trendjeit. Idén a környezetbarát megoldásoké volt a főszerep, mi másé is lehetett volna, globális felmelegedéstől hangos a politika és a közélet. A szervezők célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a környezetbarát technológiák és alapanyagok használatára. Fontos lenne, hogy csakúgy, mint az élet minden területén a formatervezésben is jobban elterjedjen az újrahasznosítás gyakorlata.

Mindent vivő ecodesign

A környezetbarát technológiával készült kiállított tárgyak majd mindegyike valamilyen rejtett üzenetet is hordozott. Ali Siahvoshi lámpakompozíciójához (kép1) pontosan annyi vállfát használt fel, amennyit egy átlagos irodai dolgozó egy év alatt felhalmoz. Tőlünk nyugatabbra ugyanis az emberek gyakrabban tisztíttatják ruháikat mosodákban, ahonnan drótból készült vállfákon vihetik haza a tiszta ingeket. A vállfa szinte mindenhol a cég ajándéka, de mivel drótból készült, hosszú távon gyakorlatilag használhatatlan és szinte mindig a kukában végzi, gyarapítva ezzel az egy főre jutó hulladék mennyiségét.

Ken Gration igazán divatos fotele (kép2) úgy néz ki, mintha műanyagból lenne, pedig valójában bambuszból készült, ami amellett hogy nagyon szívós, szinte mindenhol megél, a leggyorsabban fejlődő növények egyike. Éppen ezért sokkal ideálisabb alapanyag a bútorgyártásban, mint a fa, amely hosszú évek alatt fejlődik csak ki. Henriette W. Leth hajlított préselt falemezekből készítette el a Nagy Alma nevű fotelt (kép3), ami inkább hasonlít szoborra, mint egy kényelmes székre. Olyan törékenynek tűnik, hogy nehéz elhinni róla, hogy elbír egy embert, a dán tervezőnő szerint azonban nemcsak tartós, de nagyon kényelmes is. A fotel megtervezésekor az volt a célja, hogy minél kevesebb alapanyagot használjon fel, szerintünk ez elég jól sikerült.

JÁTÉK A www.borsa.hu-n! Játékra hívunk, amivel mindenképpen jól jársz: egyfelől azért, mert kiderül, hogy mennyire maradnak meg a fejedben az itt olvasott információk, másfelől pedig azért, mert ha szerencséd van, ennek köszönhetően őszre felöltöztetünk téged. Válaszolj helyesen a kérdésre, és ha nyersz, a Borsa 100.000 forint költőpénzzel, és stylistjának segítségével hozzájárul ahhoz, hogy felújítsd az őszi-téli ruhatáradat. Klikk ide!

Chiaki Murata japán formatervező gyönyörű dísztárgyakat tervezett, hogy ezentúl ne csak a parkban vagy a kertben, hanem akár egy belvárosi háztömb negyedik emeletén is élvezhessük az üde zöld gyep látványát. A fű igazán jól mutat a fehér porcelánokban (kép4), amik a letisztult formának köszönhetően szinte minden nappaliba jól illenek. A tervező célja az volt, hogy közelebb hozza a természetet az emberekhez, különösen azokhoz, akik nagyvárosokban

A Cactus csillár (kép5) klónjaival minden bizonnyal hamarosan találkozunk majd a nagyobb bútoráruházakban, nemcsak jól néz ki, de energiatakarékos is. A csillár drótszerű világítótestét eddig csak az LCD monitorok hátsó megvilágítására használták, de ahogy ezt a Wanju Kim stúdió bebizonyította, lámpaként is tökéletesen funkcionál. Nagy jövőt jósolunk neki, ugyanis a csövek élettartama sokkal hosszabb, mint egy átlagos fénycsőé.

Földöntúli formák

Az újrahasznosított nylonzacskók és vállfák mellett azért jutott hely az igazán ötletes tárgyaknak és az organikus formáknak is. Az idei kiállításon az egyik legelképesztőbb formatervet az IL HOON ROH mutatta be. A dohányzóasztalok tervezésénél az volt a cél, hogy úgy nézzenek ki, mintha maga Természet anya alkotta volna meg őket. A különleges pókhálószerű mintázat (kép6) a sorozat mindhárom darabjának, a különböző méretű asztaloknak és az állólámpának is jól áll.

Az olasz Sedes Regia extravagáns kanapéja nem véletlenül kapta az Alien nevet, úgy néz ki, mintha egy másik bolygóról került volna ide (kép7). A figyelemfelkeltő ülőalkalmatosságon ketten teljesen kényelmesen elférnek, bár mi azért meggyőződnénk róla, hogy tényleg nem él mielőtt ráülünk. Hasonlóan földön kívülinek tűnik Michal Pazitny koromfekete bárszéke (kép8) is. A pillekönnyű össze-vissza csavarodó szék a designer egyik carboxyllal végzett kísérletének végterméke, ami olyan jól sikerült, hogy könnyedén bejutott a kiállított tárgyak közé.

Sara Burns organikus mintájú tapétái (kép9) akkor is figyelemfelkeltőek lennének, ha nem világítanának, így viszont kezdjük azt hinni, hogy a jövőből jöttek. A designer régóta kísérletezik különböző technológiákkal, képernyőkkel, ledekkel és projektorokkal, a végeredmény mára már tökéletes, bár kissé drága. Mi azért reménykedünk, hogy nemsokára nem kell hatalmas képernyőt szerelni a nappali falára, hogy világító tapétánk legyen.

A modestudio láthatatlan könyvespolcát (kép10) nemrégiben az év ajándékának választották. A falra fúrható egyszerű alumínium szerkezet tüskéi közé könnyen beilleszthető bármilyen puhakötésű könyv. Neil Barron a nagy sikerű formatervvel eredetileg saját otthonának zsúfoltságát szerette volna megszüntetni. Az ötlet nem új, viszont nagyot robbant az idei kiállításon.

Ahogy korábbi cikkünkben jósoltuk a minimál után új trend születik a formatervezésben. Londonban már jól látható ez a változás: kilencven fokos szögek és sarkok helyett organikus élőlények, bio és eco tervezés jellemzi a jövő formavilágát. Persze egy darabig eltart, amíg Magyarországon is megjelennek ezek a csodák, hamarosan azonban már a legmenőbb belvárosi boltokban is megvásárolhatók lesznek a London Design Festival-on bemutatott újdonságok.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés