free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az orvostudomány svájcibicskája

Istvánffy Dávid         Címkék: kérdés, kutatás, orvostudomány, őssejt, tudós 0 hozzászólás

Nem kell ahhoz tudósnak lennünk, hogy az őssejt kérdéssel szembetalálkozzunk, hiszen születendő gyermekeink köldökzsinórvér-levétele is őssejt szerzést szolgál. Körbejártuk mire jó az őssejt.

őssejt

Ajánló

Mitotikus sejtosztódás

A legelterjedtebb sejtosztódás a mitózis, amelynek során a sejtosztódás előtt megkettőződnek a kromoszómák. A mitózisnak az a lényege, hogy ezek a megkettőződött kromoszómák elválnak egymástól, és így a két utódsejtbe mennyiségileg és genetikai információs tartalmát tekintve is ugyanolyan kromoszómakészlet kerül. A két utódsejt tehát genetikai szempontból teljesen egyenértékű egymással és a szűlősejttel is. A mitózist indirekt, számtartó sejtosztódásnak is nevezik.

(Forrás:kislexikon.hu)

Szerintünk nincs olyan nő, akit ne foglalkoztatna valamiért az őssejt kérdés. Lehet várandós, lehet gyermekvállalás előtt álló, lehet olvasó-véleményformáló, teljesen mindegy. Saját tapasztalatainkra hivatkozva kijelenthetjük, hogy ez a kérdés igenis foglalkoztatja a nőket, mivel azonban legtöbbször pr-burokba csomagolva kapjuk meg az őssejt-kutatással, az őssejt-tárolásával kapcsolatos információkat, sokszor megy el a kedvünk egy ezzel a témával foglalkozó cikk végig olvasásától. Elmegy a kedvünk még azelőtt, hogy megértenénk és átlátnánk a témát és egyértelműen kijelenthetnénk: képben vagyunk őssejt-ügyileg.

Nem vagyunk kutatók, ezért ez a cikk nem tudományos értekezés, hanem az eddig olvasott és hallott, információk összegzése, és csak remélni tudjuk, hogy nem hagytok fel az olvasással a cikk közepén.

Az őssejteket a hatvanas években fedezték fel, és persze rengeteg még a kérdőjel, de tény, hogy az őssejt-kutatás nagyon ígéretes eredményekkel kecsegtet. Ez a kutatási terület két kanadai kutató, Ernest A. McCulloch és James E. Till munkásságának köszönhetően nyílt meg. Azóta az őssejtkutatás a tudományos érdeklődés központjába került, s sokan úgy tekintenek rá, mint a módszerre, amely kiválthatja a klónozást.

Az őssejtek korai fejlettségi fokú sejtek és minden többsejtű organizmusban megtalálhatóak. Különleges képességük, hogy az úgynevezett mitotikus sejtosztódás során átalakuljanak, s különféle szöveteket alakítsanak ki.

Az őssejtek megmondják

Az emlősök őssejtjei között három típust különböztetünk meg: léteznek embrionális őssejtek, amelyeket a méh falán történő megtapadás előtti állapotban lévő, úgynevezett blasztocitákból nyernek. Emellett beszélhetünk felnőtt őssejtekből, amelyek az idősebbek szöveteiben találhatóak, illetve talán a legismertebb, a köldökzsinór-vérből kinyert őssejtek. Ezen organizmusok jelentősége a fejlődés során abban rejlik, hogy az embrió kialakulásakor "megmondják", hogy milyen szövetet kell a testnek termelnie. A felnőtteknél pedig egyfajta javítóműhelyként funkcionálnak, a specializált sejtek pótlására.

McCulloch és Till 1963-ban mutatták ki az önmagukat megújító sejtek jelenlétét kísérleti egerek csontvelőjében. Öt évvel később egy csontvelő-átültetéssel sikeresen kezelik az SCID nevű immunihiányos betegséget. 1978-ben felfedezték a köldökzsinór-vérben rejlő őssejteket, három esztendő múlva pedig sikeresen vonnak ki embrionális őssejteket egerekből. 1997-ben kimutatják, hogy a leukémia az egyik ilyen köldökzsinór-vérhez köthető őssejtből alakulhat ki, ez az őssejtek és a rákos megbetegedések kapcsolatának első közvetlen bizonyítéka. 2006-ban pedig önálló, mesterséges májszövetet hoznak létre őssejtek alkalmazásával.

Ezek szerint tehát a tudomány ma már képes arra, hogy laboratóriumi körülmények között manipulálja az őssejteket, a közeli jövőben megoldhatóvá válhat az izomszövet, vagy az idegszövet sejtkultúrás tenyésztése is, amelynek elképesztő jelentősége lehet az orvoslásban.

Támogatás nélkül

Az ígéretes eredmények ellenére az őssejtek kutatása óriási vihart kavart. Az embriók kísérleti célú felhasználásának láttán az életvédő csoportok gyilkosságot kiáltottak, s tiltakozásuknak adtak hangot az efféle gyakorlat ellen. 2001-ben maga George W. Bush is megvétózta azt az amerikai törvényjavaslatot, amely kormányzati támogatást biztosított volna a kutatásoknak.

Szerencsére azóta több módszert is kifejlesztettek, amelyekhez nem szükséges embriókat elpusztítani. A leghatékonyabb talán az a megoldás, amikor kutatási célra levett petesejteket stimulálva úgynevezett előembriókat hoznak létre, amelyekből már kinyerhetőek az őssejtek. A kutatási terület elfogadottságát mi sem bizonyítja jobban, hogy tavaly decemberben már Ausztráliában is engedélyezték a kutatásokat, noha sokáig az ottani miniszterelnök, a konzervatív John Howard sem támogatta az őssejt-kutatást.

JÁTÉK A www.borsa.hu-n! Játékra hívunk, amivel mindenképpen jól jársz: egyfelől azért, mert kiderül, hogy mennyire maradnak meg a fejedben az itt olvasott információk, másfelől pedig azért, mert ha szerencséd van, ennek köszönhetően őszre felöltöztetünk téged. Válaszolj helyesen a kérdésre, és ha nyersz, a Borsa 100.000 forint költőpénzzel, és stylistjának segítségével hozzájárul ahhoz, hogy felújítsd az őszi-téli ruhatáradat. Klikk ide!

A módszer alkalmazásában élen jár Kanada, Oroszország és a távol-keleti térség országai, azonban, mint annyi mindent, az őssejtes gyógyítást is "hamisítják"; bizonyos kétes hírű klinikákon ugyanis csak afféle látszat-beavatkozást végeznek, amelynek semmiféle hatása nincs a betegekre, akiktől persze beszedik a kezelés borsos költségeit. Más helyeken pedig a kellő vizsgálatok, tesztek nélkül alkalmaznak olyan módszereket, amelyeknek komoly szövődményei, következményei lehetnek.

A mindenható őssejt

Az őssejtkutatás jelentősége abban rejlik, hogy segítségével az emberi test olyan területein érhető el gyógyulás, ahol erre egyébként nem, vagy csak kevés esély volna. Ilyen a látó és halló érzékszervek, a porcos részek és talán legfontosabbként az idegszövetek gyógyítása. Az őssejtes technológiának köszönhetően a közeli jövőben újra lábra állhatnak majd azok, akik balesetben gerincsérülést szenvedtek és lebénultak, s a születési rendellenességek közül is kúrálható lesz jó néhány. Ez az őssejtek ugynevezett totipotens (mindenható) mivoltának köszönhető, amelyből kifolyólag bármilyen szövetté képesek átalakulni.

Ernest A. McCulloch, James E. Till, és Laboratóriumi F. Egér

A szépségipar is profitálhat az őssejtek kutatásából. Például már most is létezik olyan módszer, amellyel implantátumok használata nélkül végezhetnek mellnagyobbítást. Ilyenkor a hasi régió zsírrétegéből kinyert őssejteket ültetik be a mellek szövetébe, amelyek ott hatásukat kifejtve növekedésre serkentik a sejteket.

A kockázatok tekintetében elmondható, hogy az in vitro, vagyis laboratóriumi körülmények között elvégzett kísérletek sokszor nem reprodukálják pontosan az elvárt eredményeket in vivo-életben, élőlényben. Emellett, bár több mint húszévnyi kutatást tudhatunk magunk mögött, egyelőre nincsenek elfogadott, klinikai kezelési módszerek az őssejtek használatára. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a megfelelő szabályozás hiányában hajlamosak tumorok és egyéb rosszindulatú daganatok kialakítására, okozhatják az átültetett szervek kilökődését, illetve előfordulhat, hogy nem olyan szövetet, vagy sejtcsoportot alakítanak ki, mint amilyet az orvosok - és a beteg - igényelne.

Klónozás helyett

Az őssejt-kutatás napjainkban szinte teljesen háttérbe szorította a néhány éve még nagy lelkesedést, és legalább akkora szorongást kiváltó klónozást, ugyanis az őssejt-technológia segítségével nincs szükség egy teljes élőlény előállítására, hiszen ezeknek a specializált organizmusoknak köszönhetően lehetőség nyílhat rá, hogy a tudósok laboratóriumi körülmények között hozzák létre a számukra lényeges szöveteket és sejteket. A későbbiekben pedig akár a sci-fikből ismert, tartályokban növesztett szervek és testrészek előállítása is lehetővé válhat a megfelelően szabályozott és a kormányok által is támogatott őssejt-programoknak köszönhetően.

 

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés