free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Négy dögös vörös

Borsa         Címkék: í-zi, ketchup, összehasonlítás, teszt, vörös 0 hozzászólás

Majdnem mindenkinek áll a hűtőjében egy flakon ketchup, hiszen virslihez, hamburgerhez, száraz pizzához remek kísérő. A könnyebb választás érdekében összehasonlítottunk négy ketchupot.

Vannak, akik számára a ketchup az az univerzális paradicsomszósz, amivel mindent hajlandóak megenni. Még a pizzát is, pedig mindenki tudja, hogy pizzán kecsöp az szentségtörés. Sőt, ismerünk olyan gyereket, aki hétéves koráig a töltött paprikát is kecsöpszósznak hívta. Az átgondoltabb szülők persze próbálják gyerekeiket afelé terelgetni, hogy nem kell mindent kecsöppel enni, jó a bundás kenyér, rántott hús, vajas kenyér kecsöp nélkül is - de ezt a gyerekek valamiért nem hiszik el. Ezért aztán valószínűleg nincs olyan háztartás, ahol a hűtőben ne állna legalább egy bontott flakon a nemzetközi hírű, fűszeres paradicsommártásból.

Történelme van

Viszont nem minden háztartásban tudják, hogy a kecsöp nem a huszadik század terméke, sőt, még csak nem is Amerikából származik, hanem a távol-keletről. Az meg különösen bizarr, hogy az eredeti ke-tsiap szószban egy csepp paradicsom nem sok, annyi sem volt, mert hogy alapvetően halakból készült. Ez az ételízesítő-szósz változott paradicsomossá, ám halnélkülivé, a XVII. század táján - mindenki nagy megelégedésére. És természetesen nem csak bolti, agyonszínezett, tartósított kiszerelésben létezik, hiszen vannak dolgos-szorgos háziasszonyok, akik paradicsomszezonban maguk teszik el a télirevaló paradicsomkenőcsöt.

Flakon és állag

A valódi kecsöp paprikával, vöröshagymával, babérral, mustármaggal és ecettel készül, ezt az ízvilágot próbálják reprodukálni a nagy fűszergyártók is. Megnéztük melyiknek mennyire sikerült. És bár sokkal többféle kapható, mi négyféle kecsöpöt vizsgáltunk, kezdve a csomagolásának praktikusságával, visszazárhatóságával. A tartalom konzisztenciáját és színét is néztük, majd megkóstoltuk mind a négyet, hogy ízük mennyire közelít a házilag előállított kecsöpre. Versenyzőink voltak: CBA-sajátmárkás (kép1), Felix (kép2), Globus (kép3), Univer (kép4) - termékek.

Mesterséges sűrítés

Jó lenne, ha valaki már egy kicsit megerőltetné magát és kitalálna valami újítást a kecsöpös flakonok terén, mert mindegyik pont úgy néz ki, mint a másik. Lehet, hogy van valami szabályzat, hogy tíz dekánál több kecsöpöt kizárólag fejreállítható, piros flakonban lehet forgalomba hozni? Azt mindenesetre megállapítottuk, hogy a visszazárhatósággal nem volt semmi baj, talán a Félix volt az, amelyik a kelleténél könnyebben nyílt és ott fordult elő az is, hogy túl rigidnek ítéltetett a flakon, megnehezítve ezzel az utolsó cseppek kispriccelését.

JÁTÉK A www.borsa.hu-n! Játékra hívunk, amivel mindenképpen jól jársz: egyfelől azért, mert kiderül, hogy mennyire maradnak meg a fejedben az itt olvasott információk, másfelől pedig azért, mert ha szerencséd van, ennek köszönhetően őszre felöltöztetünk téged. Válaszolj helyesen a kérdésre, és ha nyersz, a Borsa 100.000 forint költőpénzzel, és stylistjának segítségével hozzájárul ahhoz, hogy felújítsd az őszi-téli ruhatáradat. Klikk ide!

A szósz állagát tekintve tesztelőink összességében meg voltak elégedve, nem találták sem túl hígnak, sem túl sűrűnek egyik versenyző állagát sem, de a CBA terméke túl kocsonyásnak bizonyult. Kinyomáskor még megfelelő konzisztenciájúnak tűnt, pár perc múlva azonban kiderült, hogy nem mozdul, sőt, a tányér kilencven fokos megdöntésével lehetett csak némi mozgásra bírni a mártást. Kicsit talán túllőtték a mesterséges sűrítőszer adagolásán.

Szín és íz

A színnel is ez volt a helyzet, a megszokott rikító pirosat mindenki elfogadta autentikus kecsöpszínnek, még ha tudták is, hogy egy valódi paradicsomos cucc sosem mikulás piros. A CBA viszont ezt megint bukta, mert barnás-narancssárgájával sem a házi készítményekre, sem a megszokott kecsöpszínre nem emlékeztetett. Itt kezdett gyanússá válni, hogy esetleg ebben a termékben több a víz és a cukor, mint a paradicsom.

Paradicsom keresése

A paradicsomízt nem hiányoltuk három termékből, itt megint a CBA bukott, aminek terméke kifejezetten ecetízű volt, a kóstoló hangos fújolásra ragadtatta magát. Itt a pálmát a Felix vitte, amit kifejezetten paradicsomosnak ítélt a kóstoló munkatárs. A fűszerességgel nem volt gond a Felixnél és a Globusnál, sőt az Univernél is érezte a próbálkozást a kolléga, viszont a CBA-nak sikerült olyan dominánsan ecetízű terméket készítenie, ami mellett esélye sem lehetett semmilyen fűszeríznek.

Néztük az édességet is, azzal a megegyezéssel, hogy a kecsöpnek valamennyire mindenképpen édesnek kell lennie. Ebben a CBA vitte a pálmát, az eszelős ecetesség mögött jelentős cukor és édesítőszer édességet lehet érezni, a flakonon feltüntetettek alapján ez az egyetlen olyan a kecsöp, amiben több cukor van, mint paradicsom. A többi kecsöpöt pont jónak, kellemesen savanykás-édesnek ítéltek a kollégák, amit mindenhez, de leginkább hot-doghoz, hamburgerhez tudnának elképzelni, bár egyik Borsamunkatárs kifejtette, hogy ő bizony csak részegen fogyaszt kecsöpöt.

A CBA-s flakon a kukában végezte, nem kapott több esélyt, a másik hármat pedig eltettük nehezebb időkre, amikor jól jönnek majd a vajas kenyéren.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés