free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sms-en vett szerelmek

Megyeri Nikolett         Címkék: fizetős, online, szerelem, társkeresők, teszt 1 hozzászólás

Az online társkeresők elsőre ingyenesnek tűnnek, de ha jobban beleássuk magunkat kiderül, hogy nem jótékonysági intézmények. Utánajártunk, hogy a többletszolgáltatásokért hol, mennyit kell fizetni.

Az evidens, hogy az internetes társkeresőket nem csupa jófejségből, még csak nem is a szinglik iránt táplált együttérzésből tartják fenn Ámor virtuális helytartói, hanem nyilvánvalóan üzleti vállalkozásokról van szó, amelyekkel valakik pénzt akarnak keresni. Ezúttal annak jártunk utána, hogy az ingyenes vagy legalábbis annak tűnő online partnerkeresőkön valójában kell-e és ha igen, milyen szolgáltatásokért kell mégiscsak fizetni.

Miért ne!?

Interneten társat keresni kevésbé romantikus dolog, viszont nem is lúzerség, sokkal inkább amolyan placebo sansz, ahol ráadásul benne van a pakliban az is, hogy a "placebo" lekerül és tényleg alakul valami. Szinte mindenkinek van az ismeretségi körében olyan pár, akik így kerültek össze, és lám, azóta már a közös törlesztésű lakáshitelt is felvették. Ha pedig nekik bejött, akkor... Végül is miért ne, kényelmes, biztonságosan felszínes, a sült galambok alacsonyan szállnak és még ingyen is van. Vagy mégsem teljesen?

Prémiumszolgáltatások

Nos, néhány évvel ezelőtt az online társkeresők nagy része még tényleg ingyenesen működött. Aztán ahogy egyre többen rákaptak erre az ismerkedési formára, úgy jelentek meg az úgynevezett prémiumszolgáltatások, melyekért viszont már fizetni kellett. Ilyen volt első körben a kiemelt megjelenés, azaz a felhasználó például egy emelt díjas sms küldésével biztosíthatta azt, hogy a fotója megjelenjen a társkereső főoldalán vagy a keresőlisták elején, netán még valami csicsás, figyelemfelkeltő keretet is kapjon. És oké, voltaképpen az még hagyján, hogy az ilyesmiért fizetni kell, mert hát persze, hogy. Azonban mostanra egyre több olyan szolgáltatás is átkerült a fizetős kategóriába, mely valamikor alapnak számított, illetve megjelentek olyan - szintén anyagi ellenszolgáltatás fejében igénybe vehető - többletfunkciók is, amelyek nélkül amúgy teljesen jól meg lehetne lenni, viszont ha már ott vannak, mégiscsak könnyen felpiszkálják a kedves felhasználó kíváncsiságát. Megvizsgáltunk néhány vezető hazai online kapcsolatdíler oldalt, vajon hol, miért is veszik le kisebb-nagyobb összegekre a derék szingliket és a közéjük vegyült perverzeket...

JÁTÉK a www.borsa.hu-n! Játékra hívunk, amivel mindenképpen jól jársz: egyfelől azért, mert kiderül, hogy mennyire maradnak meg a fejedben az itt olvasott információk, másfelől pedig azért, mert ha szerencséd van, ennek köszönhetően őszre felöltöztetünk téged. Válaszolj helyesen a kérdésre, és ha nyersz, a Borsa 100.000 forint költőpénzzel, és stylistjának segítségével hozzájárul ahhoz, hogy felújítsd az őszi-téli ruhatáradat. Ha szeretnél játszani, klikk ide!

Párom.hu

A Párom.hu/Startrandi társkeresőn pofátlan módon, kapásból megfizettetik az amúgy alapból elvárható diszkréciót. Tehát, ha valaki nem szeretné, hogy az oldalon nem regisztrált, kóbor netezők - akár egy keresőprogramból odakeveredve - csak úgy olvasgathassák az adatlapját és nézegethessék a fotóit, annak bizony VIP csomagot kell vásárolnia, egy hónapra 350 forint plusz áfáért. A csomagban ezen felül még benne foglaltatik, hogy az illető fényképet csatolhat a leveleihez, bár ennek valójában túl sok értelme nincs, hiszen ha az adatlapján már eleve van kép, azt a címzett egy kattintással arrébb meg tudja nézni, ha viszont ennyire sem veszi a fáradságot, akkor jobb is, ha nem látja. Az oldalon az elküldhető levelek mennyisége is erősen korlátozott, összevissza 15 darab jár ingyen, ami ilyen viszonylatban pipafüst, szóval aki komolyan gondolja, az megint csak kénytelen VIP előfizetést vásárolni. Ezenkívül van még néhány funkció, amitől a dolog többnek tűnik, mint ami, például a fizető felhasználó láthatja kik azok a tagok, akik éppen online vannak, kiknek az adatlapját látta már és kik látták az övét, illetve kik azok, akik kedvencnek jelölték. Ja, mert az aztán baromi lényeges, ha az illető mondjuk nem írt levelet. Ha meg igen, akkor azért.

Csajozas.hu/Pasizas.hu

Az ivartól függően Csajozás illetve Pasizás pont hu domain alatt működő tárkereső lehangoló, fapados dizájnját nem csak a belépődoldalon talált érdekességek - kis kockákban nem társat keresők, hanem például virágkosarat, batikolt váltáskát kínáló hirdetések - miatt ítéltük vészjóslónak. Beljebb merészkedve ugyanis konstatáltuk, hogy az oldal keservesen minimalista: általánosan igénytelen kivitelezésű adatlapok, keresés, levelezés, fórum, valamint egy harmatgyenge horoszkóp rovat, slussz. Fizetni viszont ezekért a funkciókért legalább nem kell, ami egészséges önkritikára vall az oldal készítőinek részéről. Más kérdés, hogy ezzel mi sem vagyunk kisegítve. És igazából ők sem.

Lovebox

A Lovebox az ingyenes regisztrációt és az oldalon való türelmes keresgélést követően elérhető tájékoztatójában közli, hogy ők aztán "nem hívei a kizárásnak" és az oldal "természetesen ingyen is használható". Na, ja, méghozzá úgynevezett passzív módban, ha azt egyáltalán használatnak lehet nevezni. Ez ugyanis azt jelenti, hogy aki nem fizet, az azonkívül, hogy - fénykép nélkül - jelen lehet az adatlapjával és nézelődhet mások adatlapjai között, illetve fogadhat leveleket, nem tud csinálni az oldalon gyakorlatilag semmit sem. Nem, még a fogadott leveleket sem válaszolhatja meg! Egy bruttó 288 forintos sms-ért cserébe viszont kap 300 kreditet, ami egy hónapra elegendő az oldal használatához, cakkumpakk. Egyébként a helyi folklór része a mások egyenlegének feltöltögetése, olyannyira, hogy egy külön dicsőségfalat üzemeltetnek azok számára, akik mások egyenlegét töltötték fel saját költségükre, és helyeződtek ilyenformán is előrébb a hierarchiában.

[PAGEBREAK]

Freelove

A Freelove tárkeresővel kapcsolatban, csupán a neve alapján naivan azt gondoltuk hogy itt a free szó az ingyenességre utal. Beregisztrálva azonban szembesültünk azzal, hogy ingyenességről szó sincsen. Sőt! A gyakorlat - már-már gyanúsan - hasonló, mint a Loveboxon, van passzív mód, ami érdemben zéró és aktív, kredites, amiért viszont egy 240 plusz áfás sms-t kell küldeni havonta. Az oldal számos egyéb tekintetben is erősen hasonlít a Loveboxra, csak valahogy hektikusabb, a taglétszám pedig csupán kb negyedannyi. Tehát az ár/érték arányt nézve, a kettő közül inkább a Loveboxot választanánk. De még szerencse, hogy nem csak e kettő közül lehet választani!

Randivonal

Néhány hónappal ezelőtt a sokáig jelentős részben ingyenesen működő, amúgy pedig klasszul használható Randivonal is fizetősre váltott. És bizony nem aprózták el! Amellett hogy a korábbi alapszolgáltatásokat fizetőssé tették, megpakolták az oldalt jó néhány tulajdonképpen nélkülözhető plusz funkcióval is, ezek elérhetőségét pedig szintekbe rendezték. Az oldal üzemeltetőinek felfogásában ugyanis háromféle felhasználó létezik: a sima mezei, az Arany kategóriás és a Platina kategóriás. A sima mezei - azaz nem fizető - tag számára gyakorlatilag csak a jelenlétet és a levelek fogadásának lehetőségét biztosítják korlátlanul. Emellett még keresgélhet az adatlapok között, ám azokon csak az alapadatokat olvashatja el, a fotókat pedig egyáltalán nem nyithatja meg. Tehát igazából nem megy az ég világon semmire. Aki Arany előfizetést vásárol, nem kevesebb, mint 1090 forintért egy hónapra, annak már járnak az olyan egykori alapszolgáltatások, mint a teljes adatlapok és fotók megtekintése, oda-vissza levelezés, keresések és listázások.

Aki Platina tagságot vált 1690-ért per hó, az mindezeken felül további, érezhetően mondvacsinált - lehúzós - funkciókat is igénybe vehet, például kereshet még részletesebben - egész addig míg végül senki sem marad körön belül -, vagy fogadhat leveleket nem előfizetőktől, küldhet automatikus válaszleveleket is - fő a személyesség, ugye -, a beérkező leveleit egy az egyben továbbítják neki az e-mail-postafiókjába és a listákban is kiemelést kap. Ha pedig ez még nem volna elég, további összegekért újabb felettébb fontos funkciók érhetok el, ilyen például az Asztrorandi, melynek esetében bruttó 600 forintért tíz kiszemelt tag esetében csekkolhatja le a felhasználó, hogy a csillagok állása alapján passzol-e hozzá, avagy sem. Összességében véve kár a Randivonalért, régen ugyanis kifejezetten szimpatikus volt...

Találka.hu

Mindezek után már kezdtünk belenyugodni, hogy ez van, valamit valamiért, a színvonalasabb társkeresőkön igenis fizetni kell, aztán kész. Aztán elérkeztünk a Találka.hu oldalra. Ízléses, pozitív értelemben egyszerű dizájn és megnyugtató tartalmi áttekinthetőség fogadott bennünket, mentesen mindenféle felesleges, prémiumnak álcázott bugyutaságtól. És igen, ezt látva csuklóból keresgélni kezdtük, hogy vajon hol vannak itt a korlátozások, az emelt díjas sms-szám, az egyenlegfeltöltés menüpont, a VIP hirdetések, ilyesmik, de itt egyáltalán nem találtunk ilyesmit. Merthogy nincs is! Minden felhasználónak, minden szolgáltatás egyformán jár, ingyen. Még a főoldalas megjelenést sem lehet megvásárolni, ott is random váltakoznak a képek, aki pedig külön fel akarja magára hívni a figyelmet, az szabadon írhat a faliújságra. Nahát.

Azt azonban még legnagyobb elragadtatásunk közepette is hozzá kell tennünk, hogy ez a társkereső csak pár hónapja működik. Az ilyen jellegű oldalak esetében pedig jellemzően szokott lenni egy vonzó, rászoktatós fázis, aztán mikor már elég nagy a látogatottság és a taglétszám, akkor szépen, módszeresen megjelennek a fizetős szolgáltatások. Több fentebb említett online társkereső esetében is így zajlott, nem zárható ki tehát, hogy a Találka is előbb-utóbb erre a járt útra lép. Bár az még jobb lenne, ha esetleg nem tenné.

 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés