free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A nagybetűs nőtől a magakellető ribancig

- pészM -         Címkék: féltékenység, magasztalt, nagybetűs, , ribanc 0 hozzászólás

Az egykoron az egekig magasztalt istennőségtől, a világ kurvája státuszig eljutni, nem ok nélkül való. A birtoklási vágynak gyakori jelenségével állunk szembe, tehát fiúk, lányok, szemetek a cikken.

A hollywoodi melegágytól kezdve a világ kultúránként bőséggel feldolgozta a párválasztás dilemmáját: a megismerkedéstől az ultrakínos randi helyzeteken át, a hitvesi ágyig, sőt még tovább is kísérhettük a szereplőket. Aztán hőseink nemegyszer hirtelen szörnyszülött zombikká változtak, a nyájas kedvesből ordenáré vadállat, a belevaló vadmacskából leharcolt, engedelmes hátébé lett, vagy fordítva. Közvetlen környezetünkben sem kell nagyítóval keresni a hasonló sztorit - féltékenységtől fröcsögő Rambók mindenható császárságától a passzív(agresszív) érzelmi terrorig megnézzük, miféle aknákat rejt a terep.

"Na, majd én tudom..."

Gyakori jelenség, hogy a párkapcsolat eleji rózsaszín mámor foszladozásával egy időben a nagybetűs nő, a nemes vad, látszólag minden átmenet nélkül lemászik a piedesztálról, magakellető ribanc lesz, minden gyüttment prédája, aki nem átall a munkahelyére hosszú szárú csizmában, szoknyában betopogni, hétvégén barátnőkkel a táncparkett Madonnája lenni, "foglalt" nő létére. Nyilván többeknek ismerős a "te így akarsz dolgozni menni?!" típusú istenhozzád a "jó reggelt" helyett a konyhában, és a ruházatra vetett lesajnáló pillantáson és a mögé bújtatott megvetésen/haragon aztán ráérősen matekolhat egész nap az értetlen alany, a sértődés meg úgyis magától jön.

JÁTÉK A www.borsa.hu-n! Játékra hívunk, amivel mindenképpen jól jársz: egyfelől azért, mert kiderül, hogy mennyire maradnak meg a fejedben az itt olvasott információk, másfelől pedig azért, mert ha szerencséd van, ennek köszönhetően őszre felöltöztetünk téged. Válaszolj helyesen a kérdésre, és ha nyersz, a Borsa 100.000 forint költőpénzzel, és stylistjának segítségével hozzájárul ahhoz, hogy felújítsd az őszi-téli ruhatáradat. Klikk ide!

Bepörögve

Az innen indított párhuzamos monológok sajnos a végtelenben sem futnak össze, a kölcsönös meg nem értés csehovi hősei eztán hiába érvelnek ádázul, hogy de hát eddig is így néztem ki, így szórakoztam, sminkeltem, viselkedtem. A feneketlen kútból meg rikoltoz a másik szólam, hogy "ezt márpedig akkor se, kacérkodni mész majom, az utolsó, útszéli rongy vesz csak fel ilyen trikót, kinek mutogatod magad, a múltkor is láttam, hogy…"

Jó mélyen bele lehet pörögni ebbe a spirálba, a felek olykor maguk sem értik, miért válik acsarkodó dúvaddá/parázna Playboy-macává a partner, hiszen látszólag nem változott semmi.

A kúlmacsósággal gyakran jár kézen fogva a rövid póráz, az "azt majd én szabályzom" attitűd, ami nemegyszer feloldhatatlan ellentmondásosságba torkollik. Egy régi barátnőm gyakori panasza volt, hogy ha buliba mentek, kutya kötelessége volt a legjobb nőnek lenni (értsd: a szélesebb baráti kör is elismeréssel kellett hogy adózzon az aranyérmes külcsín előtt), legjobb csávó mellé a legjobb csajt alapon, azonban amint teljesült az alfahím ukáza, biztosra lehetett venni, hogy vérciki féltékenységi jelenetek nélkül nem múlik el este. Aztán az első összeesküvés-elméletek megszületése és egy botrányos kocsmai ütközet után véget ért a viszony. Sem az akaratérvényesítés e fent említett önemésztő formája, sem a túlzott alárendelődés és megfelelni vágyás nem bizonyult okos bölcselőnek - lásd a Szméagol-Gollam-effektus a való életben is szembeköszön.

"Az enyééém!"

Mivel úgy sejtjük, hogy az egykoron az egekig magasztalt vonzó istennőségtől eljutni a világ kurvája státuszig nem ok nélkül való, illetve, hogy a birtoklási vágynak és az érzelmek koordinálásának igen komplex és gyakori jelenségével állunk szemben, megkérdeztük a Borsa-pszichológust, Fiáth Titanillát, mivel is nézünk tulajdonképpen farkasszemet.

Nézzé' magadba!

A féltékenység akkor is beteges, ha akad rá reális alap - sommázta a zöld szemű szörnyetegről alkotott véleményét, ha jól emlékszem, Sartre. Ha magabiztosságod csupán dezorodorokon és egyéb külsőségeken múlik - értsd: "Akkor és csak akkor vagyok jócsávó, ha a legbjútibb csajom van" -, társas helyzetekben hamar előbújik az alacsony önértékelés. Hiszen ha tényleg bíznál abban, hogy te vagy a legtökösebb macsó a Ráktérítőtől északra, ráadásul nőnemű kiegészítőd is emeli a dicsfényt, miért ne hinnéd el, hogy a barátnőd veled és csakis, holtodiglan veled? A féltékenységi jelenetek épp az önbizalom hiányának indikátorai: ugyanazt jelzik, amit a "nekem a námbör van nő kell"-szindróma. Hogy önmagadban nem állsz meg a lábadon! A kisebbrendűség kínzó érzése egy csomó jelenségben nyilvánul majd meg a "hozzáértél a söröskorsóddal a nőm vállához, köcsög?!" starttal induló szamurájkardozástól a szkafanderbe kényszerítésig.

Nyilván iméntiek nem szerepelnek az összebútorozást megelőző nagy tervek listáján, magyarán jó, ha a fenti tünetek észlelésekor kicsit befelé is pislant az ember - szélsőségesebb esetben szakemberhez fordulni pedig a minimum.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés