free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csillagpor a szembe

Borsa         Címkék: bemutató, csillag, film, igényes, mese 0 hozzászólás

Az ember természetéből fakadóan rajong az igényes mesékért, az életben is a minden jóra fordul dramaturgiáját keresi. Most a konstans mese-univerzum egy igen szórakoztató darabjára bukkantunk.

Jelen esetben a műfaji reprezentáns egy igen jól sikerült darab, azon túl, hogy parádés arányérzékkel keveri a viktoriánus tündérmesék, Tolkien és Shakespeare világát, nem felejt el egyedi hangot, és új típusú komponenseket csempészni a tradicionális meseelemek közé. Ettől lesz a sztori izgalmas és élvezhető, ami mindenképpen lényegi szempont, ha egy alapvetően felnőtt közönséget célzó konvencionális fantasy kerül a vászonra. Az elmés történetvezetés pedig Neil Gaiman írói vénáját dicséri, akinek 1999-es, Stardust című, azonos regénye szolgáltatta a remek adaptálható alapot Matthew Vaughn filmjéhez.

A gaimani varázs tökéletes átültetéséhez megbízható és stabil színészgárda dukál, továbbá elengedhetetlen a grandiózus és lúdbőröztető látványvilág, és nem árt, ha egy mértéktartó rendező diktálja a pontosan szabott ütemet. És ez alkalommal valóban minden együtt áll ahhoz, hogy közvetlenül a mozijegy megvétele után két órás utazást tegyünk a konstans mese-univerzum egy különösen szórakoztató és igényesen konstruált szegletébe, ahol a produceri érdekmérce sem üti agyon a művészi színvonalat.

Mesés

A műfaji sajátságokhoz hűen a Csillagpor sztorija nem túl bonyolult, viszont rendkívül jó ritmusban pörög; adott egy kis angliai falucska, Fal, ami minden bizonnyal a határában húzódó hosszú kőépítményről kapta a nevét. A falon túl misztikus világ van, teli jól bejáratott mesealakokkal, a menyétbélből jósoló boszorkányokon keresztül a fiaira erő- és gonoszságpróbát kiszabó öreg királyig. Ezen a helyen él - első blikkre - csöppet málészájú főhősünk, Tristan Thorn, aki természetesen a falu legmenőbb nőjébe esik bele. A hölgy viszont a konvenciókat szigorúan betartva gőgös, finnyás, és kifejezetten az echte bájgúnár típusra bukik.

Ahhoz, hogy főhősünk bizonyítsa szerelmét, egy hullócsillagot kell prezentálnia szíve hölgyének a születésnapjára, különben a piperkőc gyémántgyűrűje nyeri a butuska és erősen érdekorientált szöszi kezét. Tristan tehát fölkerekedik, hogy megszerezze az égi kődarabnak vélt kincset, amiről persze kiderül, hogy csöppet sem olyan, mint aminek képzelte, nagyonis élő, és igazán elragadó teremtés. A neve Yvaine, ha boldog, akkor különösen gyönyörűen ragyog fel, és amúgy meg marha nagy veszélyben van itt lent a földön. Többen is pályáznak rá, a boszorkányok legdögösebbike a szívét szeretné kivágni, a versengő hercegek a nyakában lógó amulettet megkaparintani, és a feketepiaci értéke is felbecsülhetetlen egy ilyen földre pottyant szépségnek.

Michelle Pfeiffer visszatért

Szóval megindul a hajsza, a külön történetszálak ügyesen úsznak egymásba, az akciójelenetek és a szellemes beszólások ritmusa tökéletes összhangban mozog az érzelmesebb vonalra terelt love-story adalékokkal. A színészek jól hozzák a figurákat, mind a brit élvonal, mind pedig az amerikai sztárkülönítmény korrekt és hihető alakítást nyújt, ahol inkább a túljátszás botrányos balgasága lehetne veszélyforrás, mert amúgy - valljuk be - a standard mesealakok eljátszása nem túl nagy kihívás. Abszolút korrekt munka, szép, pontos, szórakoztató és tartalmas darab, a hosszú filmidő ellenére sem hagyja megülni a sztorit, a színészek köré húzott díszlet varázsa azonnal hatás alá vonó tényezőként funkcionál, és van annyi ötletesség benne, hogy a gyermeki lelkesedésünket kicsit felpiszkálja.

Nem renget filmtörténetet, de nem is lehetne ez a célja, azonban ha összehasonlítjuk a kategóriájában napjaink menőnek számító exponenseivel, akkor mindenképpen elismerő fejbiccentést érdemel, hogy gagyi és altáji humor nélkül is képes két órán keresztül mosolyt generálni érett, felnőtt fejekre. Az meg ugye mindenkire ráfér...

CsillagporStardust, angol-amerikai kalandfilm, 2007, 130percRendezte: Matthew VaughnSzereplők: Charlie Cox, Claire Danes, Robert De Niro, Sienna Miller, Michelle Pfeiffer, Jason Flemyng, Peter O'Toole, Rupert Everett, Ricky Gervais, Ian McKellenÍró: Neil GaimanForgatókönyv: Matthew Vaughn, Jane GoldmanOperatőr: Ben DavisProducer: Lorenzo di Bonaventura, Michael Dreyer, Neil Gaiman, Matthew VaughnVágó: Jon HarrisForgalmazza: UIP-Duna FilmBemutató dátuma: 2007. október 11.

 

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés