free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Űrhősnő

HT         Címkék: hímtag, hősnő, nőtípus, szocialista, űr 0 hozzászólás

Az űrverseny a nagyhatalmak versenye, de sok mindent köszönhetünk nekik: a mobilkommunikáción és tévécsatornákon túl, például az első női űrhajóst is. Hímtagunk a szocialista nőtípusról értekezik.

1957 október negyedike az űrkorszak kezdete. Az első űreszközt, a Szputnyik 1-et, a szovjetek jutatták a világűrbe. Ötven éve örvend nagy népszerűségnek a bolygóközi térség meghódítása a világ nagyhatalmai között. A kétszereplős hidegháborús évek után az oroszok és amerikaiak mellé mára beszállt űrversenyezni az EU, Kína, India, de Japán és Izrael is igyekszik benevezni erős rakétaprogrammal a mezőnybe. Az űrversenynek sok mindent köszönhetünk, például az egyre korszerűbb mobilkommunikációt, a sok tévécsatornát, a mikrohullámúsütőt, és az űrhősöket.

JÁTÉK A www.borsa.hu-n! Játékra hívunk, amivel mindenképpen jól jársz: egyfelől azért, mert kiderül, hogy mennyire maradnak meg a fejedben az itt olvasott információk, másfelől pedig azért, mert ha szerencséd van, ennek köszönhetően őszre felöltöztetünk téged. Válaszolj helyesen a kérdésre, és ha nyersz, a Borsa 100.000 forint költőpénzzel, és stylistjának segítségével hozzájárul ahhoz, hogy felújítsd az őszi-téli ruhatáradat. Klikk ide!

Ünnepelt hősök

Manapság sokan összetévesztik a hősöket a celebekkel. Pedig egy igazi hős nem egy átlagos illető. Egy igazi hős legenda. Egy igazi hős rettenthetetlen példakép. Egy igazi hős leggyakoribb esetben olyan csaj vagy pasi, aki végrehajtott az életében minimum egy önfeláldozó tettet. Léteznek neves és névtelen hősök, akik jellemzően halandók. Névtelen hősökkel is tele van a temető, de az ismert hősök sírján legalább évente egyszer garantált a friss virág. Egy hősies tettet szülhet az alkalom, de tudatosan is felkészülhet rá az illető, sőt fel is készíthetik rá. Egy hőstett megítélése kor és társadalom függő. Például egy önkéntes merénylő a robbantás helyszínén élők között, mégha megfeszül, akkor sem lehet szimpatikus hős, minimum terroristának titulálják. Viszont annak ellenére, hogy az űrprogram katonai és gazdasági célokat ostromló politikai presztízsből elkövetett tudományos kísérletezgetés, az űrhajósok világszerte ünnepelt hősök.

Hősök

Modern hősnő

A kozmoszban egymillió km/h sebeséggel száguldó Föld nevű bolygó modern korának első nőhőse Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova orosz űrhajós, aki idén tavasszal ünnepelte hetvenedik születésnapját. Tyereskovát lekáderezett munkásparaszt szülők gyermekeként jelentős ejtőernyősmúlttal válogatták be az egykori Szovjetunió titkos űrprogramjába. A szovjetek élen jártak például a szocialista nőtípus mintapéldányának megteremtésében is, ezért 1962-ben létrehozták az első női űrhajós csoportjukat. A szovjet űrversenyzők öt világnézetileg, politikailag és fizikálisan is ideális nőt szedtek össze a kiképzéshez. Irina Szolovjova, Valentyina Ponomarjova, Tatjana Kuznyecova, Zsanna Jorkina és Valentyina Tyereskova pályázott és készült a Föld első női űrhajósa címre. Viszont az 1963 nyarán fellőtt Vosztok 6-tal egyedül Tyereskova repült. A Vosztok 6 útját eredetileg egynaposra tervezték a szovjet kutatók. Viszont az űrhajó automatikáját nagy valószínűséggel imperialista métely fertőzte meg, mert megmakacsolta magát és a leereszkedési rendszer bekapcsolása helyett, rendületlenül pályaemelést hajtott végre. Az ügyes szovjet mérnökök a főkonstruktőrük vezetésével néhány nap alatt orvosolták a problémát. Tyereskova pedig igazi szocialista lélekjelenléttel keringett a Föld körül három napig.

Komputer: Valentina

Protokollfeminista

Az első űrhajósnőt három napos hőstette után hivatásos protokollfeministává emelte a szovjet propaganda. Az első kozmosznő a mai napig vágyik a Marsra, és annak ellenére kiérdemelte az összes nemzetközi nőszervezet állandó tiszteletbeli tagságát, hogy hagyta, hogy az űrrepülése után öt hónappal a korabeli szovjet vezetés, párt és világhatalmi érdekekre hivatkozva kötelezően kiházasítsa. Az érdekférj, szintén űrhős, Adrian Nyikolajev a Vosztok 3 utasa volt.

Az űrfrigyre a magasabb államérdekek mellett azért volt szükség, hogy világra jöhessen a földkerekség első űrgyereke. 1964 nyarán a két asztronautának kislánya született, akit aztán méltatlanul elhallgatott a szovjet propaganda. És annak ellenére, hogy az első űrházasság válással végződött, a Szovjetunió meg darabjaira hullott, és az űrhősök többsége férfi, Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova nem érzi megvezetve magát. Sőt a mai napig önként vállal minden áldozatot a szocialista eszmékért, és hithű szovjet nőmozgalmár, aki az oroszok egyetlen űrtábornoknőjeként sokat tett és tesz azért, hogy a csajok egyszerre lehessenek anyák, dolgozók és polgárok.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés