free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A gondolkodás szexi

Borsa         Címkék: beszámoló, kiállítás, kutatómunka, műcsarnok, projekt 0 hozzászólás

Szeptember 27-én egyszerre három kiállítás nyílt a Műcsarnokban. Zavarban voltunk, ugyanis a kiállítást megtekintését követően nem értettünk semmit. Pedig van olyan projekt, amit látni kell.

Zavarban voltunk, mint egy elsőcikkes újságíró gyakornok a plenáris ülésen, a kiállítást megtekintését követően ugyanis nem értettünk semmit, és ettől megijedtünk. Hatalmas üres szobák, a falakon egyetlen fotósorozattal, melyen egy uszály látható különféle szögekből fényképezve. Projektorok a plafonon, amik fekete-fehér korabeli dokumentumfilmeket vetítettek: mintha a Duna tévét látnánk hétköznap késő este. Egy másik teremben színes zászlók a falnak támasztva, előttük paraván fotókkal. Miről szól ez a kiállítás? Mi az, amit látunk? Hol szolgálják fel a vörös- és fehérbort? Kérdések nyüzsögtek a fejünkben, és csak az nyugtatott meg kissé, hogy észrevettük: a többi újságíró kolléga is tanácstalanul bolyong a minimálkiállítás paravánjai között. A kurátor szerint megfelelő műveltséggel értékelni tudjuk a koncepciót, szerintünk viszont a Műcsarnok nem elitgaléria.

Hosszú kutatómunka előzte meg a kiállítást

A három tárlat: "Forradalom?", "Te nem ismersz, de én tudom ki vagy" és a "Történelem folytatódik" címmel párhuzamosan létezik a múzeumi térben. Az első, kiállítás a forradalmat mint eseményt vizsgálja az elmúlt száz év magyarországi forradalmainak tükreben. Ez értelmezhető legkönnyebben márcsak azért is, mert a fotók és korabeli filmrészletek mellett ebben a tematikában található az a projekt, ami elviszi a hátán az egész koncepciót: Haraszti Gina, Kútvölgyi Léna és egy svéd művész, Bengt Sjölén interaktív installációt készített, ami valójában egy bluetooth alapú mobiltelefon hekk. A látogatók ugyanis a kiállításhoz kapcsolódó fotókat, hangüzeneteket és animációkat kapnak telefonjaikra, miközben a termekben bolyonganak.

Haraszti Gina elárulta: hosszas kutatómunka előzte meg a projektet. Könyvtárakat, archívumokat és az internetet bújták, hogy átlássák a történelmi vonatkozásokat és megtalálják az analógiákat a kiállításban bemutatott események között. Olyan képeket és hangokat választottak, melyek elég szimbolikusak ahhoz, hogy képviseljék korukat telefon üzenet formájában. A művészek azon dolgoztak, hogy többlet információval lássák el őket, ami a saját nézőpontjukat, véleményüket tolmácsolja. Gina a visszajelzések alapján úgy látta: sok embernek épp a mobilos kapcsolat fűzte láncra a műcsarnokban kiállított összes munkát. "Szórakoztató volt látni, hogy sokakat annyira lekötöttek a kapott üzenetek, hogy lehajtott fejjel, mobiljukat nyomkodva tébláboltak a kiállított képek között" - mondta el a képzőművész.

Ne akard érteni

A képek Markéta Othová fekete-fehér fotói (a korábban említett uszályok) néhol nonfiguratív, pöttyökből álló ikonokkal keveredtek, látszólag minden koncepció nélkül. Tovább sétálva a látogató eljut Deimantas Narkevièius litván művész doku-videóihoz. Markéta munkája a leírás szerint "részben olyan váratlanul ható csoportokba rendezett sorozat, amelyekben az egymás mellett álló szobabelsők, csendéletek, tárgyak vagy utcai jelenetek nyugtalanító képzettársításokat hoznak elő" a Videóinstalláció középpontjában pedig "a történelem, a hivatalos és személyes emlékezet viszonyának és ábrázolhatóságának kérdései állnak".

Utcajelenet, történelem, ötvenhat - póbáltunk kohéziót találni a három, egymástól látszólag teljesen független kiállítás között, a füstölgő fogaskerekek láttán a kurátor megjelgyezte: "a gondolkodás szexi". Páldi Lívia érdeklődésünkre elmondta, hogy a kiállítás egy része Berlinből jött Budapestre, a német fővárosban pedig nagyon műveltek az emberek, meglátják az apró összefüggéseket(...) Úgy látszik, mi vagy nem vagyunk megfelelően műveltek egy állami pénzből szervezett nagykiállítás befogadásához, vagy túlságosan cinikusak vagyunk, amikor azt állítjuk, a "Forradalom" hívószava adja majd el a jegyeket a kiállításra. A kurátor őszinte értetlenkedésünk láttán bevallotta, hogy személyes ambíciói is voltak a három kiállítás házasításában, ugyanis régóta szerette volna Magyarországon is bemutatni őket.

Tippünk a Műcsarnok kiállításához: ne akard érteni amit látsz, inkább add át magad a fekete-fehér fotók és történelmi emlékek hangulatának. Ebben a segítségedre lesznek a mobilodra kapott multimédiás anyagok és a tudat, hogy olyan kiállításon lehetsz, amit a berlini művelt polgárok is megtekintenének. Ha mégis érteni szeretnéd az összefüggéseket fotók, hangulatok, metafora értékű videómunkák és tárgyak között, olvass utána archívumokban és könyvtárakban! Ja, és mindenképpen vegyél ki egy hét szabadságot is!

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés