free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Jótékonykodó celebek

        Címkék: Nincs címke megadva 2 hozzászólás

A sztárok sokszor azért jótékonykodnak, mert bár az a pár millió meg sem kottyan nekik, simán leírható az adójukból. És persze fontos imázs-elem is. A nagylelkűség sikk, de azért akadnak kivételek.

Bő két hete jelent meg a 2005-ben nagy sikerrel bemutatkozott londoni alternatív hip-hop duó, a Mattafix legújabb kislemeze, a Living Darfur. A dalhoz készült klip érdekessége, hogy ez az első zenei videó, amelyet háborús övezetben forgattak. Az együttes így szeretné felhívni a világ figyelmét az afrikai országban zajló tragikus eseményekre, amelyek következtében eddig közel két és fél millió embernek kellett elhagynia hazáját, az erőszakos cselekedetek és gyilkosságok pedig mindennapivá váltak a térségben. A Mattafix klipjeiben olyan szupersztárok vállaltak szerepet, mint a Rolling Stones frontembere Mick Jagger, illetve Matt Damon, Scarlett Johansson és Elle McPherson. Nem ez az első eset, hogy a celebritások hírnevüket felhasználva igyekeznek a közvélemény figyelmét bizonyos kérdésekre felhívni.

Maffiafix: Living darfur

A jó ügyek képviselete mellett a jótékonysági célokra történő adakozás is legalább olyan fontos a sztárok világában, mint a legújabb divat szerint felöltözni egy filmpremierre, vagy díjátadó gálára. Összeállításunkban körülnézünk a hírességek világában, hogy ki és mire költi a filantrópia ügyére szánt dollárjait.

Hangozzék bármennyire is nagylelkűen, a sztárok sok esetben azért csatlakoznak különböző alapítványok ügyeihez - ha épp nem sajátjukat gründolják -, mert ezáltal valamelyest visszajuttathatnak valamennyit a köznek a rájuk eső vagyonból, azonban ennél is fontosabb, hogy jótékonykodásuk napjainkban fontos image-elemmé lényegül át. Úgy is mondhatnánk, a nagylelkűség sikk, a hollywoodi, vagy a zeneiparban dolgozó hírességeknek pedig jóformán meg sem kottyan néhány százezer, vagy millió dollár látványos átadása egy-egy jó ügy érdekében. Persze ez nem jelenti azt, hogy az összes sztár puszta álszentségből küzd egy-egy célért, de tény, hogy számos esetben az adott jótékonysági aktus körüli hírverés legalább olyan jól jön az adott hírességnek, mint a kedvezményezetteknek.

A legaktívabbnak ezen a téren kétségkívül a U2 frontemberét, Bono-t tekinthetjük, aki annyiféle jótékonysági és humanitárius szerveződéssel áll kapcsolatban, hogy felsorolni is hosszú lenne. Tevékenységének középpontjában az afrikai országok adósságának elengedését - amelynek érdekében az énekes számos alkalommal tárgyalt például Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárral is - valamint a fekete kontinens AIDS-helyzetének megoldását szorgalmazó Debt AIDS Trade Africa (DATA) nevű szervezete áll, amelyet 2002-ben alapított. De emellett együttesével jótékonysági koncertet adott a Live 8, a Live Aid, illetve a Band Aid 20 elnevezésű rendezvényeken. Az ír banda emellett aktívan támogatja a szexuális zaklatások áldozatait segélyező One in Four alapítványt, s Bono jelentős szerepet vállalt a Katrina hurrikán által okozott pusztítás enyhítésében. A U2 a New Orleans Saints amerikai futballcsapat újjáépített stadionjában is fellépett a helyreállítás utáni első mérkőzés szünetében. Nem csoda, ha ezek után Bonót már többször jelölték Nobel-békedíjra.

Az örökbefogadás atlétanője

Hasonlóan ismert jótékonysági akcióiról az egzotikus országok árváinak örökbefogadásából már-már sportot űző Angelina Jolie. Az Oscar-díjas színésznőt 2001-ben megválasztották az ENSZ Menekültügyi Jószolgálati Nagykövetévé, aki azóta járja a világot, hogy az otthonukat elhagyni kényszerülő embereket biztosítsa támogatásáról. Jolie-nak különösen kedves a kambodzsai árvák ügye, innen származik ugyanis első örökbefogadott kisfia, Maddox is. A 32 éves sztár az ország állampolgárságát is megkapta hálául nagylelkűségéért. A Forbes magazin szerint eddig több mint hárommillió dollárt adományozott különböző menekültügyi célokra. Emellett aktívan kampányol az AIDS visszaszorítása és Dárfúr ügyében egyaránt.

Eszem azt a jó szívüket!

A Katrina hurrikán kapcsán természetesen nem csak Bono lépett a tettek mezejére. Jótékonysági akcióba fogott például a szintén Oscar-díjjal kitüntetett Nicolas Cage is, aki egymillió dollárral segítette New Orleans városának újjáépítését, emellett kiállt a Los Angeles-i hajléktalanokat támogató Chrysalis Alapítvány ügyéért is.

A hírességek körében népszerűek az olyan szervezetek is, mint például a Vöröskereszt, amelynek Sandra Bullock kerek egymillió dollárt adományozott a 2001 szeptember 11-i terrortámadások után. A Féktelenül és a Beépített szépség sztárja emellett a 2004-ben Phuket térségében pusztító cunami után is hasonló összeggel járult hozzá a mentési és helyreállítási munkálatokhoz.

Mindhárom az előbb említett szervezetet támogatja az akciósztár Jackie Chan, akit gyermekkorában, a Vöröskereszt támogatott, amikor Kínából Amerikába érkezett. 1998-ban megalapította saját alapítványát a The Jackie Chan Charitable Foundation-t, amellyel Hong Kong-i fiatalokat támogat. 2004-ben 64 000 dollárt - több mint 11 millió forintiot - juttatott a UNICEF-en keresztül a cunami áldozatainak, nemrégiben pedig 100 000 dollárral támogatta a Cage által is elismert Chrysalist.

Személyes érintettség

Celine Dion személyes szálak fűzik jótékonysági szervezeteihez, ugyanis 1982-ben unokahúga cisztás fibrózisban hunyt el 16 éves korában. Az énekesnő azóta támogatja a betegség ellen küzdő szervezeteket, s jelenleg a Kanadai Cisztás Fibrózis Alapítvány elsőszámú támogatója, aki számtalan alkalommal felszólalt a betegség által érintettek ügyében, részt vett pénzgyűjtő megmozdulásokon, s számos fellépésének a gázsiját is a szervezetnek juttatta. A Katrina hurrikán után egymillió dollárral járult hozzá a Vöröskereszt tevékenységéhez, valamint a több mint 400 fellépésből álló Las Vegas-i koncertsorozatának bevételeiből is jótékony célokat támogatott. Emellett aktívan küzd a rák ellen, férje, René Angelil ugyanis ebben a betegségben szenved.

Minden fillérnek meg van a helye

Szintén a phuketi cunami után megindult helyreállítást támogatta az ex-Beatle Sir Paul McCartney, s akkori felesége Heather Mills McCartney, amikor 1,9 millió dollárt utaltak át az egyik jótékonysági szervezetnek. Emellett azonban a zenész, s neje, aki 1993-ban egy autóbaleset következtében elvesztette az egyik lábát, a taposóaknák ellen is aktívan küzdenek - ennek az ügynek egyébként az elsőszámú szószólója kétségkívül a tragikus körülmények között elhunyt Diana hercegnő volt. McCartney-t tehát felesége ismertette meg az Adopt-A-Minefield (Fogadj örökbe egy aknamezőt) nevű jótékonysági szervezettel, amely a háborús övezetekben még akár a konfliktusok után évtizedekkel is áldozataikat szedő fegyverek ellen küzd. Sir Paul 2004-ben hívta fel a figyelmet a taposóaknák veszélyeire, amikor világ körüli turnéján gyakran lehetett látni piros "No More Land Mines" feliratú pólójában.

Spielberg és Schwarzenegger

Szintén jelentős jótékonyági szereplő a testépítő bajnokból hollywoodi szupersztárrá, majd kaliforniai kormányzóvá avanzsáló Arnold Schwartzenegger, aki immár több mint két évtizede aktív támogatója a Paralimpiai Játékoknak. A jószívű Terminátor csak 2001-ben több mint négymillió dollárt osztott szét többek között a World Trade Center elleni terrortámadások áldozatait segítő Twin Towers Fund-nak, az After-School All-Stars nevű, fiatalokat támogató szervezetének, valamint Nelson Mandela gyermekalapítványának.

Nem maradhat ki a sorból Steven Spielberg sem, aki létrehozta a holokauszt áldozatainak emlékeit feldolgozó Survivors of the Shoah alapítvány, valamint a Schindler listája című filmjének bevételeiből megalapította a Righteous Persons Foundationt, amelyből főként különböző zsidó jótékonysági szervezeteket támogat. Emellett másfélmillió dollárral járlt hozzá a Katrina, illetve ugyanennyivel a 2004-es cunami által okozott pusztítás helyreállításához.

[PAGEBREAK]

Az amerikai média egyik nagyágyúja, Oprah Winfrey sem szűkmarkú, ha jótékonyságról van szó. Az USA egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb személyisége csak 2005-ben közel 52 millió dollárt - több mint 9 milliárd forintot – adományozott különböző célokra. Ebből 36 millió dollárt az Oprah Winfrey Alapítvány kapott, amely nők és gyerekek részére indít jótékonysági programokat. De részesedett 3,5 millióval az Oprah’s Angel Network is, amelyen keresztül a talk-show házigazda a hétköznapi embereket is jótékonykodásra szeretné buzdítani. Emellett tízmillióval járult hozzá a Katrina utáni újjáépítéshez, legújabb segélyprogramján keresztül pedig Afrika elmaradott térségeiben hoz létre olyan iskolákat, amelyek biztosítják a helyi gyerekeknek a minőségi oktatást.

Külön említést érdemelnek a szupergazdagok, így például a Microsoft-vezér Bill Gates adományai. A redmondi óriás első embere 1998-ban közel 19 millió dollárral támogatta saját magáról elnevezett William H. Gates Alapítványát, amelyen keresztül főleg gyerekek oktatását igyekszik szponzorálni. A szervezet ebben az időben mintegy 137 millió dollárral gazdagodott Gates néhány részvényének eladásából kifolyólag. Emellett további 33,3 millió dollárt fordíthatnak jótékonysági célokra a közeljövőben.

Szépek és gazdagok

Gatesnél is vastagabban fogott a tolla az amerikai üzletember Warren Buffett-nek, aki a Forbes magazin szerint a Microsoft-vezér után a második leggazdagabb amerikai volt 52 milliárd dolláros vagyonával. A visszafogott stílusú milliárdos azonban 2006-ban olyan bejelentést tett, amelytől sokak szája tátva maradt. Buffett ugyanis vagyonának több mint 80 százalékát jótékony célokra fordította. Ebből 30 milliárd dollárt a Bill and Melinda Gates Foundation kapott, amelynek mérete ezáltal a duplájára nőtt. Buffett adománya volt ugyanis a történelem során a legnagyobb jótékonyságra fordított összeg.

Népszerűsködve a jó ügyekért

A már említett Scarlett Johansson is aktívan részt vesz különböző jótékonysági és humanitárius szervezetek ügyeinek népszerűsítésében. Így tett akkor is, amikor a Vöröskereszt által indított Red kampány keretében afrikai nők és gyerekek számára igyekeztek adományokat gyűjteni. Johansson azonban ez idő alatt csípős szavakkal illette azokat a kollégáit, akik kizárólag saját karrierjük érdekében adakoznak jótékony célra.

"Úgy gondolom, hogy egyesek csak saját bűntudatukat szeretnék kompenzálni azzal, hogy jótékonykodásba kezdenek" - nyilatkozta a 23 éves színésznő a Vogue magazinnak. "Sok sztárnak fogalma sincs, mire adja a pénzt, csak beáll a sorba, mert manapság divatos, ha valaki jótékonykodik. Én ennél többet szeretnék, ennek a kampánynak semmi köze a karrieremhez, ez a kampány azokról az afrikai nőkről és gyerekekről szól, akiknek szüksége van a segítségünkre. A hírességeknek pedig mindent meg kell tennie, hogy a jó ügyeket támogassák. Nekünk ugyanis megvan a hangunk, amivel elérhetjük a tömegeket, s ezt használnunk kell a siker érdekében."

Johansson álláspontját hangoztatja George Clooney is, aki Hollywood egyik legaktívabb arca a dárfúri krízis ügyében. A jóvágású színész újságíró édesapjával összefogva a CNN számára készített egy exkluzív dokumentumfilmet a térségben zajló eseményekről, s Bonóval együtt igyekezett nyomást gyakorolni az ENSZ-re, hogy lépéseket tegyenek az afrikai ország ügyében.

Ez azonban már egy későbbi cikkünk témája lesz, amelyben a politkával is aktívan foglalkozó híreségekkel foglalkozunk majd. A jótékonyságra viszatérve: ennyi hely alighanem kevés, hogy minden olyan színészt, énekest, zenészt, sportolót, vagy médiaszemélyiséget számba vegyen, akik valaha jó cél érdekében mikrofont ragadtak, vagy csekkeket írtak alá. A jelen összeállításunkban csupán a jéghegy csúcsát mutattuk be, legalábbis szeretnénk azt gondolni, hogy azok a sztárok, akiket nem említettünk, de hasonló összegek felett diszponálnak, időnként belegondolnak, hogy kivételezett helyzetüket nem csak legújabb ruha-, vagy parfümmárkájuk népszerűsítésére használhatják, de az emberiség problémái érdekében is felemelhetik a szavukat. A börtönből szabadult Paris Hiltonnak - aki fogadkozott, hogy jó útra tér, s hírnevét azok megsegítésére használja majd fel, akiknek szüksége van rá - például ideje lenne már tennie valamit saját szavai alátámasztására.

Istvánffy Dávid

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés