free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tenyeres-talpas tészta

Borsa         Címkék: í-zi, könnyű, recept, tészta, vacsora 0 hozzászólás

Fogyókúrázóknak ugyan nem ajánljuk, de hó végi szűkölködéskor, hűtőtakarításkor tökéletes étel. Séfdiploma sem kell hozzá, bárki könnyedén elkészítheti otthon. Egy pohár sörrel, hibátlan vacsora.

Valami miatt a recept-történeti írások, sőt F. Nagy Angéla is Váradi sonkás kockaként emlegetik ezt az ételt, bár az nem derül ki sehonnan, hogy most Nagyváradra, Szilvásváradra, esetleg a te váradra kellene gondolnunk. Ez a tésztaétel egyébként egészen közeli rokonságban áll az olaszok szénégető spagettijével, csak közel sem annyira kifinomult, inkább amolyan tenyeres-talpas kaja, amit kizárólag húsz celsius külső hőmérséklet alatt érdemes fogyasztani. Élünk a gyanúperrel egyébként, hogy ez az étel eredetileg a maradék húsvéti sonka eliminálására született, valamely takarékos háziasszony konyhájában.

Mindegy is, a lényeg az, hogy pont olyan egyszerű recept, minimál finomkodással, mindenki bátran hozzáteheti azokat az ízesítő anyagokat, amelyeket a legjobban szeret. Igazi univerzális koszt, abszolút beállítható a család szája íze szerint. Alkalmas még továbbá hűtőtakarító szombatokra, amikor is csont nélkül el lehet benne tűntetni mindazokat a maradékokat, amiket a sajtos-felvágottas rekeszből nincs szívünk sem kidobni még, sem natúran a család elé tenni már. Ráadásul nagyon gyorsan elkészül és nem szükséges hozzá egy háromcsillagos séf rutinja sem.

MIndennel jó, lényeg, hogy füstölt legyen

Van azonban egy-két olyan trükk, amit érdemes betartani, ahhoz, hogy alapállapotban elkészítve is remeket alkossunk. Ez az a tésztaétel, ami frissen gyúrt tésztából a legfinomabb, ezért ha valakinek úgy van kedve, akkor negyed kiló lisztből és egy tojásból gyúrjon tésztát és nagykockára vágja föl. Aki ezzel nem szeretné terhelni magát, az ügyeljen arra, hogy a tészta teljesen főjön át, mert, ha al'dente (rágni nem csak nyelni) keménységűre főzi, akkor a tepsiben a szószt beszívva puhul tovább és nagyon száraz lesz a végeredmény. Ugyanezért nem érdemes sem a tojással, sem a tejföllel spórolni. Viszont a neve ellenére nem szükséges hozzá sonka, remekül készíthető füstölt pulykacombból, vagy más, karakteres füstölt húsból is. Ha most valaki párizsi után kotorászik, azt nem szóljuk meg, de addig elfordulnánk, ha lehet. Kösz. Amúgy, ha füstölt tarját veszünk, akkor is kijön az egész hóbelevanc 1500 Ft-ból négy személyre - újabb jó tulajdonság: huszadika táján is belefér a költségvetésbe.

Így készül

Olyan negyedkilónyi füstölt sonkát nagyon felaprítunk - erre a legalkalmasabb az elektromos aprító - de semmiképpen sem darálunk. Mondjuk, hogy olyan rusztikusra vágjuk. Négy-öt tojást szétválasztunk és főzni kezdünk fél kiló kockatésztát. Nyilván meg lehet csinálni egyéb tésztákból is, de akkor nem nevezhetjük sonkás kockának ugye. Esetleg váradi sonkás pennének, ami mégiscsak béna. Míg a tészta fő, a tojások sárgáját kikeverjük két doboz tejföllel, sózzuk, durvára őrölt borssal ízesítjük (belefér két gerezd zúzott fokhagyma is) és belekeverjük a felaprított sonkát. Itt jön a hűtőpakolás; bár az eredeti receptben nem szerepel ilyesmi, belereszeljük a maradék száraz sajtokat is. Ekkor keményre felverjük a tojások fehérjét, eddigre a tészta is megfő. A sonkás keveréket összedolgozzuk a tésztával, beleforgatjuk óvatosan a tojáshabot és kivajazott tepsiben 200 fokon az egészet pirosra sütjük. Tejfölösszájúaknak jöhet rá tálalásnál egy kis plusz tejföl is.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés