free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mérgező ősz II.

Borsa         Címkék: mérgezések, ősz, permetezés, szerek, tisztítás 0 hozzászólás

Nincsenek kényszeres félelmeink az életünkre törő váratlan helyzetektől, de biztos, ami biztos alapon összeszedtük, hogy milyen mérgezéseknek lehetünk kitéve így ősz táján. Ez itt a második rész.

mérgezés

Ajánló

Éjjel-nappal, hétvégén is hívható, díjmentes zöld szám:

Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat Telefon:06-80-2011-199476-64-00476-64-64

Éjjel-nappal hívható továbbá:

Péterfy Sándor utcai KórházToxikológiaBudapest VII. Alsó erdősor 7.Telefon:3215-215

Feltalálásuk óta mindennapjainkhoz tartoznak a vegyszerek. Az ilyen-olyan méreganyagot tartalmazó felmosófolyadék szinte a jobb kezünk a takarításnál, a kert gondozásához pedig sokan elengedhetetlennek tartják a növényvédő szereket. Bármennyire hétköznapi tevékenységekhez kötődik alkalmazásuk, rendkívül óvatosnak kell lennünk velük. Az a sok ember, aki vegyszermérgezést szenved nem hülyébb nálunk, csak nem tartotta be a flakonon szabad szemmel sokszor nehezen látható előírásokat.

Hibátlan csomagolásban

A kizárólag sasszeműek számára olvasható szabályoknál maradva mindjárt ki is hirdethetjük az első óvintézkedést: kizárólag olyan vegyszert vásároljunk, aminek "rendben van" a csomagolása. A mérgező hatású anyagokat tartalmazó üvegeken kötelező a gyerekbiztos zár - ha hiányzik róla vagy nem működik, akkor hagyjuk a boltban. 2004-ben 896 egy és négy év közötti csöppség szenvedett mérgezést háztartási szerektől - derül ki dr. Ungváry György és dr. Morvai Veronika Háztartási és kiskerti munkák kockázatai címmel publikált lakossági tájékoztatójából. A gyermekes Borsaolvasók mellett a vak vagy gyengénlátó emberrel egy háztartásban élők is extra figyelemmel válasszanak vegyszert: a látásukban sérült emberek számára a tapintható veszélyjelzés meglétét is ellenőrizni kell!

A mérgező folyadékok és porok dobozán nem csak a használatra, hanem a tárolásra vonatkozó előírások is fontosak. Soha ne tegyük át más üvegbe ezeket a szereket. Először is szétmarhatják a nem megfelelő anyagot, másodszor is a veszélyjel nélküli flakonba bárki beleihat. Szóval még átmenetileg se! Zacher Gábor toxikológus főorvos tájékoztatása szerint borzasztóan gyakori a helytelen tárolás miatt bekövetkező mérgezés. Az EU-szerte alkalmazott veszélyjelek és szimbólumok ismerete is sokat segíthet a balesetek megelőzésében.

Használat után sem mindegy hogyan bánunk a vegyszerrel. Ezek veszélyes hulladékok - tilos a csapba vagy a kommunális hulladékmegőrzőbe önteni őket. A vízzel nem elegyedő oldószerek gőzei feljönnek a lefolyóból, nyílt láng hatására fel is robbanhatnak.

Nagyon nem mindegy

Persze a tanácsok mit sem érnek, ha már megtörtént a baj. Zacher doktor a Borsa tudásszomját ódzkodva csillapította, mert tudja, hogy a nem megfelelő elsősegélynyújtás végzetes lehet. Viszont nem feltétlenül okos döntés, sőt egy szerető szemtanú számára kivitelezhetetlen feladat karbatett kézzel ajkat harapdálni, míg a mentő vagy az ügyeletes orvos a tett helyszínére érkezik. Másik lehetőség "sajátkezűleg" kórházba szállítani a sérültet, de erről később.

A legeslegelső dolog szakembert hívni, de a várakozás idejében azért hasznossá tehetjük magunkat. Ha mérgezett emberre bukkanunk, fektessük le, fejét fordítsuk oldalra, lazítsuk meg nyakán a ruhát. A méreggel átitatott göncöket vegyük le róla, a szert langyos vízzel öblítsük le bőréről, és arra is ügyeljünk, hogy teste ne hüljön ki - bár Borsamunkatárs elképzelve a szituációt nehezen megvalósíthatónak ítéli, hogy egy vegyszer által felmart bőrfelületre takarót tegyen. Mindenesetre az biztos, hogy nyílt sebhez kizárólag steril anyagot értethetünk. A szembe jutott savat/lúgot az orvos megjelenéséig lehetőleg folyóvízzel öblítsük.

Zacher Gábor egyébként azért bánt óvatosan a tanácsokkal, mert számos körülmény függvénye, hogy az imént felsoroltakon túl mit jó és mit rossz tennünk. A medimix részletes tájékoztatója szerint a mérgezett embernek nyújtott elsősegély alapvetően két dolgon múlik: hogy milyen a beteg öntudata, illetve hogy milyen mérget vett be.

Jelek és szerek

Ha eszméletlen emberrel van dolgunk, semmit nem szabad szájon át adni neki, tilos meghánytatni, ha magától hányni kezd, akkor pedig az a jó, ha stabil oldalfekvésbe helyezzük. Ha eszméleténél van, akkor megpróbálhatjuk kideríteni, hogy milyen hatású méreg került a szervezetébe. A további intézkedések ezen múlnak. Ha a sérült nem tudja elmondani mi okozta a balesetet, megpróbálhatjuk eldönteni egyedül is: ha az ajkán, a nyelvén és a torkán égési sérülést látunk, valószínűleg maró hatású szer miatt van rosszul.

Tisztítószerek

Maró hatású méregnek számít például a sav, a lúg, az ammónia, a klór - ezek általában a háztartási tisztító folyadékok hatóanyagai. A száját átöblíthetjük, de ne hánytassuk, mert a maró hatás miatt már amúgy is károsodott gyomor és nyelőcső még át is lyukadhat a hányás hatására. Kizárólag abban az esetben alkalmazzuk a gyakrolatban a most következő tanácsokat, ha biztosan tudjuk, hogy milyen hatású méreg a felelős a rosszullétért!

Sav fogyasztása után egy-két deci vizet próbálhatunk adni. Tejet semmiképp, mert a benne lévő fehérje kicsapódhat, feltapad a gyomorfalra és megnehezíti az endoszkópos diagnózist. Ha ammónia jutott a szervezetbe, akkor egy-két pohár vizet vagy semmit, ha egyéb lúg vagy klór vagy kőolajszármazék okozta a balesetet: kerozin, benzin, festék higító, akkor szigorúan tilos bármit is adni szájon keresztül. A kőolajszármazékok esetén szintén tilos a hánytatás is, mert ezeknek az anyagoknak a mikrocseppjei a tüdőbe jutva súlyos következményeket okozhat. Ha páciensünk nem maró hatású és nem is kőolajszármazékot fogyasztott, hanem mondjuk alkoholt, gyógyszert vagy mérgező növényt, na akkor lehet hánytatni és vizet itatni is.

Inkább a mentő vigye

A részletes útmutató szerzője a mentők értesítése helyett azt javasolja, hogy a mérgezett embert azonnal szállítsuk be a legközelebbi kórház ambulanciájára. A szenvedő utas testét rendezzük stabil oldalfekvésbe a hátsó ülésen, a telefonálás se maradjon azért el - sokat számít, ha a kórháznak előre jelezzük érkezésünket, ha tudjuk, megmondjuk miként, mikor és milyen szer hatására történt a baj. A maradék mérget vagy a csomagolást is dobjuk be a csomagtartóba - természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett. Ha tudják a doktorok hogy mi ellen küzdenek, több sikerrel járhatnak. Zacher Gábor egyébként nagyon nem ajánlja az egyéni fuvarozást. A Borsa a városi forgalom figyelembevétele mellett szintén inkább a mentőre szavaz - igaz, hogy nem mindig érnek ki olyan gyorsan mint szeretnénk, de ha már ott vannak, még a helyszínen elkezdik a szakszerű, akár életmentő elsősegélynyújtást.

[PAGEBREAK]

Egy kicsit még a vegyszereknél maradva: soha ne kísérletezzünk két különböző veszélyes tisztítószer összeöntésével! Nem lesz ragyogóbb tőle a csempe, vagy ha mégis nem éri meg, mert megsérülhetünk! Az ilyen koktélokból klórgáz csaphat az arcunkba, melynek hatására akár toxikus tüdőödémát is kaphatunk. A klórgáz-mérgezett ember arról ismerhető fel, hogy taknya-nyála egybefolyik és légzési elégtelenségben szenved. Ezen fuldoklás ellen azonban semmit nem ér az amatőr lélegeztetés - lélegeztetőgépre, vagyis szakszerű ellátásra van szükség.

Bele lehet halni

Az őszi permetezés nem tartozik a legkellemesebb szabadtéri játékok közé, de ha egyszer el kell végezni, kizárólag a permetező szerhez mellékelt tájékoztató útmutatása szerint járjunk el. Olvassuk el, hogy milyen védőeszköz szükséges az adott szer alkalmazásához. Előírhatnak védőruhát, védőkalapot, védőkesztyűt, védőszemüveget és légzésvédőt. Ha fittyet hányunk a munkaöltözetre, éjszakára ugyanolyan tünetektől fogunk szenvedni, mintha a növényvédés előtt magunk is felhajtottunk volna egy kupicányi permetszert reggelire. A különbség csak az, hogy a közvetlen fogyasztás hatására előbb jelentkeznek a tünetek. Bele lehet halni.

Megfelelő öltözet

A permetező anyagot gyakran tömény por vagy folyadék formájában árulják, és a keverésre, higításra más munkavédelmi szabályok vonatkoznak mint a kézből/hátról pemetezésre. Az olyan flakont le se vegyük a polcról, melyen ezek a szabályok nincsenek feltüntetve. A higításkor külön ügyeljünk, hogy ne csepegjen vagy szóródjon szét a szer mindenfelé. A Háztartási és kiskerti munkák kockázatai című tanulmányban a növényvédelmi szer kiválasztását illetően a szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a ház körül kizárólag III. forgalmi kategóriájú szert szabad használni, vagyis képesítés nélkül tilos az I-es és a II-es forgalmi kategóriájú szerek alkalmazása.

Minthogy nagyon mérgező anyagról van szó, kismamák, szoptató anyukák és gyerekek még csak ne is gondoljanak a permetezésre. Helyette viszont nem árt árgus szemmel lesni a veszélyes munkát végző hőst, hogy ne gyújtson rá, ne kávézzon ne egyen, ne piszkálja az orrát, vagy ilyesmi, míg be nem fejezi a permetezést és le nem zuhanyzott utána. A munkaruha tisztítása és a növényvédelmi szer tárolása házon kívül végzendő feladatok. A tárolásra egyébként ugyanaz vonatkozik mint a többi veszélyes anyagra: elkülönítve, csak a saját dobozában/flakonjában. A permetezett zöldséget és gyümölcsöt pedig ne együk meg és ellenségeinknek se adjunk belőle korábban, mint a tájékoztató szerint szabad.

Könnyű szívvel végzett, kellemes őszi munkálatokat kívánunk!

Radnai AnnaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés