free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rajzoló fűnyíró és fénylugas

Borsa         Címkék: beszámoló, budapest, innovatív, kitchen, médialabor 0 hozzászólás

A Kitchen Budapest egy olyan médialabor, ahol tehetséges fiatalok meghekkelt fűnyíróval, mozgó íróasztallámpával és hasonló innovatív példákkal támasztják alá, hogy tudunk, ha akarunk. Ott jártunk.

A Kitchen Budapest innovációs médialabor szezonzáró bemutatóján kicsit úgy éreztük magunkat, mintha megint a linzi Ars Electronica egyik kiállítótermében lennénk. Érintőképernyő, közösségi mobildzsemmelés, robotlámpa és mixerből összetákolt szövegnyíró várt minket, a KiBu fiatal ösztöndíjasai igazán kitettek magukért úgy tűnik ez a pár hónap elég volt, hogy bebizonyítsák, mi is képesek vagyunk az innovációra, ha nagyon akarjuk.

Diskuráló lámpák

A Ráday utcai médialaborba belépve két kedves lámpa fogadott minket, akik feltűnően emberi mozdulatokkal kíváncsiskodtak. A mozgásérzékelőkkel felszerelt izgő mozgó íróasztallámpák (kép1) először ránk néztek, majd egymás között megdiskurálták a látottakat, megsértődtek, szöszmötöltek vagy éppen érdeklődtek - gondoltuk elsőre. Nem sokkal később viszont megtudtuk, hogy a mozgásérzékelésen kívül mozdulataik majdhogynem véletlenszerűek, az emberi viselkedésmintákat csak mi véltük felfedezni, azaz beleestünk a készítők jól kitervelt csapdájába. A mllamp projekt ugyanis nem más, mint egy kísérlet arra, hogy hogyan lehet élettelen, de minimális "intelligenciával" ellátott tárgyakkal érzelmeket kifejezni. A lámpának feje, szeme és teste van, azaz antropomorf jellegű, így könnyebben azonosulunk vele, könnyebben találunk értelemet akár a véletlenszerű viselkedésében is.

Pompás ötletek

Alig tettük túl magunkat a tényen, hogy a cuki lámpák becsaptak minket, máris újabb csodát fedeztünk fel. A bejárat melletti fűbe ugyanis éppen hullámvonalakat nyírt egy meghekkelt fűnyíró (kép2). A programvezérelt szerkezet valójában kézimixereket használ fűnyírásra, szám szerint tizennégyet. Az alakzat, vagy felirat nyírásakor mindig csak adott számú mixer kapcsol be, így gyakorlatilag bármit a fűbe "írhatunk", akár egy egyszerű képet is. Akár lassan, akár gyorsan toljuk, az eredmény ugyanaz marad, a készítők ugyanis mindenre gondoltak, fűnyíró program a kerekek elfordulásából számolja ki, hogy pontosan hol is tart a felirat.

Naplemente a nappaliban

A kertész performansz után kipróbálhattuk a KiBu által fejlesztett érintőképernyőt (kép3) is, amin az ujjainkkal akár egyszerre többen is manipulálhatjuk képet. Egy térképet például tetszés szerint nagyíthatunk, vagy kicsinyíthetünk, lehet rajta festeni és természetesen játszani is. A technológiával már évtizedek óta foglalkoznak világszerte, a Microsoft nemrégiben be is jelentette, hogy nemsokára piacra dobja majd érintő képernyős dohányzóasztalt. Az ára jelenleg 15 ezer dollár. Megtudtuk, hogy a KiBu lelekes csapata az ár töredékéből hozta létre ezt a hasonló elven működő interaktív felületet.

A térképes navigálás után egy akkor még csak félig működő fénylugasba csöppentünk. Az intelligens világítórendszer (kép4) környezeti jelenségeket reprodukál fény formájában. Ha például épp egy gyönyörű naplementét látunk, nem kell mást tennünk, mint lefotózni a mobilunkkal, majd elküldeni a fénylugasnak a nappaliba. A világító rendszer az információt feldolgozva naplemente színeiben kezd világítani. Nem a fotó jelenik meg egy többszázezer forintos plazmatévén, hanem olcsó többszínű ledek világítanak, hogy visszaadják azt a hangulatot, amit a jelenség kiváltott. Az alkotó célja, hogy a jövőben minél olcsóbban lehessen hozzájutni az eszközhöz, hogy minél több ember számára elérhető legyen.

Rázva, nem nyomva

Ahogy kijöttünk a fénylugasból furcsa látvány fogadott minket, egy fiú hadonászott a mobiljával. Értetlenül néztük, mire elárulta, éppen smst küld. A szenzorral felszerelt telefont (kép5) ugyanis elég megrázni, hogy elküldjön egy adott, előre beprogramozott smst. Az ötlet azért született meg, hogy kiküszöböljék végre a mobiltelefonok bonyolult menürendszereit. A "szia" szó beírása egy átlagos telefonon 12 gombnyomásba kerül. Szintén sok gombnyomásra van szükség, ha valakit meg akarunk keresni a többszáz nevet tartalmazó telefonkönyvben. A hangtárcsázás már évek óta jelen van a legtöbb készülékben, hogy enyhítse ezt a problémát, de erős háttérzaj esetén nem működik megbízhatóan. A legújabb mobilok viszont mind fel vannak szerelve egy mozgásszenzorral, amit elég egy kicsit átprogramozni, hogy működjön a rázogatós funkció.

Kereskedelmi forgalomba?

Kedvenc projektünk az Animata szoftver és a mobil jammelő összeolvadásából született játék volt. Az Animata egy valós idejű animációs szoftver, azaz a kép amit látunk nem egy előre felvett videó, hanem abban a pillanatban generálódik amikor látjuk. A jeleneteket így élőben lehet módosítani, mondjuk egy színházi előadás vagy performansz közben. A virtuális térben egy kamera segítségével mozoghatunk. Ezzel az animációs szoftverrel kötötték össze a Mobil jammelőt, ami négy meghekkelt mobiltelefonból (kép6) áll. A gombok nyomogatásával különböző hangmintákat lehet lejátszani többféle zenei stílusban. Mi egy jazz zenekar tagjait irányítottuk, a gombok nyomogatásával irányítottuk a zongorisát, a dobost és a gitárost. Nemcsak hallottuk, de az Animata szoftver segítségével láthattuk is az általunk irányított zenészeket, ami igazán szórakoztató volt. Akár órákon keresztül zenélgettünk volna még ha van rá időnk, reméljük nemsokára kereskedelmi forgalomban is lehet majd kapni, és otthon is kipróbálhatjuk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés