free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vastag csokis

Nemisbéka         Címkék: csokis, í-zi, recept, torta, vastag 2 hozzászólás

Azok, akik szeretik a dús, csokoládés krémmel töltött süteményeket, a tortánál biztosan a csokisra voksolnak. Nemisbéka tortája vaskos, sokcsokis és mégsem nehezíti el az embert. Egy szeletig.

Csokitortára érkezett rendelés, rohantam is rögtön a könyvespolchoz Nigella Lawson: Feast című könyvéért, amelyben külön fejezetet képez a Csokitorták dicsõségfala, ahol káprázatos és kalóriadús csokiköltemények sorakoznak szépen egymás után. Az Istennõt azért kedvelem nagyon - amellett, ahogyan fõz -, hogy nem rebegi el sehol pálcikavékony szupermodellként, szemlesütve, hogy õ aztán naponta teletömi magát kajával. Eszik, de mit ad isten, ez alkatilag nem látszik rajta. Tényleg bármit megeszik, mint azt a könyveiben és tévésorozataiban látni lehet, viszont ez kellemesen gömbölyded idomokat eredményez (a könyv borítóján a bájos edények szerintem hűen tükrözik a formáit), s így nem okoz frusztrációt az olvasóban/tévénézõben.

Ki is néztem egy klasszikus tortát tõle, elég egyszerûnek tűnt. Kételyeim akkor támadtak, amikor azt olvastam, hogy végtelenül csokis, de nem gazdag, nehéz édesség lesz a végeredmény - majd szívemhez kaptam a hozzávalóktól. Könnyû - fél kiló porcukorral?! Még szerencse, hogy nem diétásnak mondja... Összeráncolt homlokkal bár, de belevágtam, mert Nigella még nem hagyott cserben, és reméltem, hogy ezen jó szokásával nem most hagy fel.

Hozzávalók A tortához: 20 dkg liszt 20 dkg porcukor 1,5 kávéskanál szódabikarbóna 4dkg jó minõségû kakaó (bár a tesztekláttán csak reménykedem, hogy más fajtákat is lehet otthon kapni) 17,5 dkg vaj 2 nagy tojás 2 kávéskanál vaníliakivonat 1,5 dl görög joghurt vagy tejföl A krémhez: 7,5 dkg vaj 18 dkg jó minõségû étcsoki (60-70%-os kakaótartalmú, és itt tényleg nem lehet elspórolni) 1 evőkanál golden szirup 30 dkg porcukor 1,3 dl görög joghurt vagy tejföl 1 kávéskanál vaníliakivonat A tetejére: háromféle csokival bevont tésztagolyók színes cukor marcipán, bármi

A tortához valókat robotgéppel rendelkezõk pár mozdulattal összedobják, egyéb földi halandók a száraz anyagokat elõször a puha vajjal, majd az összekevert többi nedves anyaggal eldolgozzák (minden legyen szobahõmérsékletű). Ezután két kivajazott, 20 centis kapcsos tortaforma között arányosan elosztva kellett volna kisütni a tésztát 180 fokra elõmelegített sütõben, gyakorlatilag egy kapcsos formám van és az is 23 centis, így két körben, egymás után sütöttem ki. Miután nagyobb volt a forma, jobban szétterült benne a tészta, laposabb lett, mint az eredeti, ezért 35 perces sütési idõ helyett 25 is elég volt neki. A sütõbõl való kivétel után 10 percet még a formában pihent, majd utána szabadítottam ki és tettem rácsra kihűlni.

Most megennénk!

A második kör sütése közben elkészült a krém is. A vajat és a csokit víz fölött összeolvasztottam, hozzákevertem a szirupot, a joghurtot és a vaníliakivonatot. A porcukrot át kell szitálni, ez azért fontos, hogy ne maradjon benne csomó, szép legyen a krém. A porcukrot és a krémet csak akkor kevertem össze, amikor már összeállítottam a tortát. Bevallom, elõször megpróbáltam csak 20 dekányi cukrot beletenni, de a magas kakaótartalmú csoki miatt be kellett ismernem, hogy tényleg mind a 30 deka szükséges hozzá. A tálcát, amire a torta került, négy sütõpapírcsíkkal szegélyeztem, hogy a krém ne kenje majd össze, és ráhelyeztem az egyik tortalapot. A krém harmadával megkentem, rákerült a másik lap is és a maradék krémmel körben és felül alaposan bevontam (megfelelõ spatula hiányában simán késsel, emiatt jó rusztikus lett).

A tortát megszórtam háromféle, csokival bevont tésztagolyócskákkal, de lehet színes cukrot, csokiforgácsot, marcipánt vagy bármi más díszítõelemet rátenni. Opcionálisan maradhat "pucér" is. Amikor megdermedt a krém, a papírcsíkokat óvatosan kihúztam alóla. Tálaltam, férfi célszemélyrõl lévén szó, nem vártam feleslegesen arra, hogy magától minõsítse, inkább rákérdeztem. És meglepetés: az elsõ jelzõ, ami elhangzott, a "könnyű" volt, követte a "finom" is, állítólag kinézetre valami súlyosabb, gyomorterhelõbb élményt várt. Az Istennõ marad Istennõ. Nigella Lawson: Feast című könyvébõl jött a csokihenger.

 
 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés