free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rasszista az anyám!

Fiáth Titanilla         Címkék: anyám, pszichológus, rasszista, segítség, tanácsok 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Titanilla!

22 éves, szociális munkás szakos hallgató vagyok Budapesten. Egy kis faluból származom, a szüleim a mai napig ott élnek. Mivel kétkezi munkások, nagyon büszkék voltak rám, hogy főiskolára kerültem. Amennyire tudnak, a mai napig támogatnak, anyagilag is. Tulajdonképpen mindig jó volt a kapcsolatunk: egyedüli gyerek vagyok, mindig is igyekeztek szót érteni velem, sosem voltak komolyabb vitáink vagy elhúzódó gyűlölködések. Éppen emiatt nagyon bánt, ahogy az utóbbi időben viselkednek.

A suliban megismerkedtem egy roma fiúval. Sokáig csak barátok voltunk, ugyanazokat az órákat választottuk, együtt tanultunk, aztán szép lassan szerelmesek lettünk egymásba, és most már közös albérletben is lakunk. A szüleim hallani sem akarnak arról, hogy "egy cigánnyal" éljek. Azt mondták, ne merjek hazamenni a párommal, mert vele együtt dobnak ki. Meg hogy szégyent hoztam rájuk, ezért taníttattak és így tovább. Azt sem tudom, hogyan hallgassam el ezt az egészet a barátom elől, aki nyilván sejt valamit, mert igen érdekes, hogy amíg több hétvégét eltöltöttünk már náluk, én mindig egyedül megyek haza (ahol inkább nem is hozzuk szóba a magánéletemet). Nagyon nehéz helyzetben vagyok, mert sem a szüleimet, sem a barátomat nem akarom elveszíteni, mindnyájan nagyon fontosak nekem. Van valami használható ötleted?

Üdvözlettel: Andi

Kedves Andi,

nem akarom azzal a manapság igen gyakran és lazán odadobott jelzővel - "rasszisták!" - elintézni az egyébként igen bonyolult és sokrétű problémát. Amint azt a tanulmányaidból (is) nyilván tudod, a kisebbségekkel szembeni előítéletek számos különböző, történelmi, gazdasági, szociálpszichológiai és egyéb okokra vezethetőek vissza. Könnyű elutasítani a gyűlöletet, de mit tegyen az ember, ha épp a saját, szerető családjában ütötte fel a fejét?

A kommunikáció javításánál nincs jobb ötletem. Először is, próbáld megérteni, hogy voltaképpen mit utálnak a szüleid (a párodat nyilván nem, hiszen nem is ismerik). Vajon mit jelent vidéken, abban a környezetben, ahol ők élnek, az, hogy valaki egy romát választ társául? Nem lehet-e, hogy számukra egy roma fiúval való együttélés a társadalmi ranglétrán való lejjebb csúszással egyenértékű (miközben épp azért dolgoztak, küzdöttek, hogy te eggyel feljebb lépj, mint ők)?

Ha így áll a helyzet, érdemes olyan szituációt teremtened, amelyben azt érezhetik, hogy a választásoddal "nem kerültél alacsonyabb polcra" a nagy lajtorján. Talán először nem nektek kellene vidékre utaznotok - ahol a szomszédság árgus szeme, rajta az előítéletekből gyúrt szemellenzővel megnehezíti az ismerkedést -, hanem meghívhatnátok a családot egy olyan közös programra, amelyen mindenki szívesen részt vesz (például kiderülhet, hogy az édesapád és a barátod ugyanannak a focicsapatnak szurkol, hogy mindketten rajonganak a népzenéért vagy a kabaréért). Az együtt eltöltött idő, az együttesen átélt élmények lehetőséget adnak arra, hogy a szüleid ne egyszerűen egy lenézett, megvetett csoport képviselőjeként, hanem egyedi emberként tekintsenek a választottadra.

Azáltal, hogy hajlandóak jobban megismerni, érvényüket vesztik a korábbi, cigányokról alkotott elképzeléseik is (legalábbis ezzel a fiúval kapcsolatosan), és talán csökken a miattad érzett, esetleges aggodalmuk is.Véleményem szerint semmiképpen sem kerülheted el azt, hogy a pároddal a szüleid érzéseit és gondolkodásmódját - az idegenkedésüket, a félelmeiket - megvitasd. Fontos megértenie és tiszteletben tartania, hogy szereted a szüleidet, és azon dolgozol, hogy megismertesd őt velük. Fájdalmas kérdéseket kell érintened, amin talán segíthet, ha szem előtt tartod, hogy itt nem elsősorban az egyes emberek, hanem az egyes csoportok közötti, évszázados idegenségérzésből táplálkozó viszonyokkal kell szembenéznetek (és megoldanotok ezeket a saját, privát szférátokban).

Rengeteg türelemre és kitartásra lesz szükséged, de ha sikerül, nemcsak ti nyertek rajta, de ennyivel javul a mélyen előítéletes, egyes emberek számára borzasztó helyzeteket produkálni képes magyar társadalom is. Hajrá, nagyon sok sikert kívánok!

Üdvözlettel: Fiáth TitaIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés