free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az élet kaleidoszkópja

Istvánffy Dávid         Címkék: ajánló, dvd, film, mese, szerelem 0 hozzászólás

Sok film szól életről, halálról, szerelemről, a legfontosabb dolgokról, de mindig van új és újabb megközelítés. Darren Aronofsky mozijára nagyon kell figyelni, de megéri. DVD ajánló.

A Hugh Jackman és Rachel Weisz főszereplésével leforgatott film csodaszép és elgondolkodtató mese szerelemről, életről, halálról, egyszóval az élet nagy dolgairól. Nem egy könnyű popcorn-mozi, de mindenképpen érdemes megnézni.

Különös film a Rekviem egy álomért című drámát is jegyző Darren Aronofsky keze alól kikerült A forrás ( The fountain), nem is lehet két mondatban összefoglalni a lényegét, s biztos, hogy még sokadik nézésre is újabb és újabb apró részleteket fedezhetünk fel benne.

Színes cserepek

Annak ellenére, hogy Aronofsky mindössze hat filmet jegyzett eddig rendezőként - The Fighter és Black Swan című alkotásait 2008-ban és 2009-ben mutatják majd be - A forrás igen kifinomult, átgondolt munka, amelyben egyedi módon elegyednek a kereszténység, a buddhizmus, a maja mitológia és a modern tudomány elemei.

Szétfutó szálak

Az első szál napjainkban játszódik, középpontjában pedig a kutatóorvos Tom Creo áll, aki kétségbeesve harcol, hogy meglelje a gyógymódot halálos beteg barátnője, Izzy számára. Az orvos fáradhatatlanul kísérletezik jobb sorsra érdemes majmaival, s kollégáit, de sokszor még az előírásokat sem kímélve küzd, hogy elkészüljön a szerrel, mielőtt Izzyn elhatalmasodik a betegség. Ezalatt a lány regényt ír, amelynek főszereplője Izabella királynő, az inkvizíció által egyre jobban szorongatott Spanyolországban

Itt Tomast a hódítót a szorult helyzetben lévő uralkodó megkéri, hozza el neki az új világból, a maják szent földjén lévő fa növényét, amelyről az Izabella azt gyanítja, egyenesen Isten rejtette el Közép-Amerikában, amikor Ádámot és Évát kiűzte a Paradicsomból, miután ettek a Tudás fájáról. A Biblia szerint ugyanis a másik fát, az örök élet fáját az Úr elrejtette valahol a Földön. Az idő - és a kegyetlen főinkvizítor - egyre jobban összeszorítja markát Spanyolország felett. Tomas tehát útnak indul, hogy a mítikus fát meglelje.

A harmadik szál a legszürreálisabb, egyes magyarázatok szerint egy XXVI. századi űrhajós útját mutatja be, útban a Xibalba (sibalba) csillagköd felé, ahol az óriási égitestek pusztulnak el. Azonban sokkal inkább egyfajta lelki utazást jelenít meg, amely során Tommynak kell harcolnia saját démonaival és belső konfliktusaival, hogy a valódi világban helyt álljon, s a lelkek vándorlása során kiköszörülje korábbi hibáit, s ezáltal elérje a teljességet.

Álomszép

Mindez leírva meglehetősen lineárisnak tűnik, s itt jön a képbe Aronofsky zsenialitása, aki úgy játszik a történet egyes szálaival, hogy a néző valójában úgy érzi, mintha mindezen elemeket színes üvegcserepekre festették volna, s azokat egy kaleidoszkópban forgatva látná, a történet egyes szálai ugyanis lépten-nyomon egymásba siklanak, oda-vissza utalásokat tartalmaznak, időben és térben egyaránt. A közös elem mindegyik létsíkon a narancssárgás ragyogás, amely végigkíséri a szereplőket ezen a különös utazáson.

A színészi játékra sem lehet panasz, mind Weisz, mind Jackman hiteles, érzékeny és szép játékkal állnak helyt a különös körforgásban, amely egyszerre szomorú és szép, egyszerre láttatja a teljes képet és az apró részleteket, s végig következetesen vezeti a történetet a végkifejlet felé.

Nem egy könnyű alkotás - Aronofsky nem kedveli az olcsó közönségfilmeket - azonban A forrás egy olyan mű, amely nem hiányozhat egyetlen, az igényes mozikat kedvelő filmrajongó polcáról sem. Valójában a fenti cikk - vagy ha már itt tartunk, bármilyen cikk - nehezen adhatja vissza azt az összetett és kerek koncepciót, ami ebben a 96 perces műben rejlik, anélkül, hogy a lényegesebb pontokat lelőnénk belőle. De reméljük, ez inkább csak kedvet csinál ahhoz, hogy mindenki megtekintse, tényleg kár lenne kihagyni.

 

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés