free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az élet kaleidoszkópja

Istvánffy Dávid         Címkék: ajánló, dvd, film, mese, szerelem 0 hozzászólás

Sok film szól életről, halálról, szerelemről, a legfontosabb dolgokról, de mindig van új és újabb megközelítés. Darren Aronofsky mozijára nagyon kell figyelni, de megéri. DVD ajánló.

A Hugh Jackman és Rachel Weisz főszereplésével leforgatott film csodaszép és elgondolkodtató mese szerelemről, életről, halálról, egyszóval az élet nagy dolgairól. Nem egy könnyű popcorn-mozi, de mindenképpen érdemes megnézni.

Különös film a Rekviem egy álomért című drámát is jegyző Darren Aronofsky keze alól kikerült A forrás ( The fountain), nem is lehet két mondatban összefoglalni a lényegét, s biztos, hogy még sokadik nézésre is újabb és újabb apró részleteket fedezhetünk fel benne.

Színes cserepek

Annak ellenére, hogy Aronofsky mindössze hat filmet jegyzett eddig rendezőként - The Fighter és Black Swan című alkotásait 2008-ban és 2009-ben mutatják majd be - A forrás igen kifinomult, átgondolt munka, amelyben egyedi módon elegyednek a kereszténység, a buddhizmus, a maja mitológia és a modern tudomány elemei.

Szétfutó szálak

Az első szál napjainkban játszódik, középpontjában pedig a kutatóorvos Tom Creo áll, aki kétségbeesve harcol, hogy meglelje a gyógymódot halálos beteg barátnője, Izzy számára. Az orvos fáradhatatlanul kísérletezik jobb sorsra érdemes majmaival, s kollégáit, de sokszor még az előírásokat sem kímélve küzd, hogy elkészüljön a szerrel, mielőtt Izzyn elhatalmasodik a betegség. Ezalatt a lány regényt ír, amelynek főszereplője Izabella királynő, az inkvizíció által egyre jobban szorongatott Spanyolországban

Itt Tomast a hódítót a szorult helyzetben lévő uralkodó megkéri, hozza el neki az új világból, a maják szent földjén lévő fa növényét, amelyről az Izabella azt gyanítja, egyenesen Isten rejtette el Közép-Amerikában, amikor Ádámot és Évát kiűzte a Paradicsomból, miután ettek a Tudás fájáról. A Biblia szerint ugyanis a másik fát, az örök élet fáját az Úr elrejtette valahol a Földön. Az idő - és a kegyetlen főinkvizítor - egyre jobban összeszorítja markát Spanyolország felett. Tomas tehát útnak indul, hogy a mítikus fát meglelje.

A harmadik szál a legszürreálisabb, egyes magyarázatok szerint egy XXVI. századi űrhajós útját mutatja be, útban a Xibalba (sibalba) csillagköd felé, ahol az óriási égitestek pusztulnak el. Azonban sokkal inkább egyfajta lelki utazást jelenít meg, amely során Tommynak kell harcolnia saját démonaival és belső konfliktusaival, hogy a valódi világban helyt álljon, s a lelkek vándorlása során kiköszörülje korábbi hibáit, s ezáltal elérje a teljességet.

Álomszép

Mindez leírva meglehetősen lineárisnak tűnik, s itt jön a képbe Aronofsky zsenialitása, aki úgy játszik a történet egyes szálaival, hogy a néző valójában úgy érzi, mintha mindezen elemeket színes üvegcserepekre festették volna, s azokat egy kaleidoszkópban forgatva látná, a történet egyes szálai ugyanis lépten-nyomon egymásba siklanak, oda-vissza utalásokat tartalmaznak, időben és térben egyaránt. A közös elem mindegyik létsíkon a narancssárgás ragyogás, amely végigkíséri a szereplőket ezen a különös utazáson.

A színészi játékra sem lehet panasz, mind Weisz, mind Jackman hiteles, érzékeny és szép játékkal állnak helyt a különös körforgásban, amely egyszerre szomorú és szép, egyszerre láttatja a teljes képet és az apró részleteket, s végig következetesen vezeti a történetet a végkifejlet felé.

Nem egy könnyű alkotás - Aronofsky nem kedveli az olcsó közönségfilmeket - azonban A forrás egy olyan mű, amely nem hiányozhat egyetlen, az igényes mozikat kedvelő filmrajongó polcáról sem. Valójában a fenti cikk - vagy ha már itt tartunk, bármilyen cikk - nehezen adhatja vissza azt az összetett és kerek koncepciót, ami ebben a 96 perces műben rejlik, anélkül, hogy a lényegesebb pontokat lelőnénk belőle. De reméljük, ez inkább csak kedvet csinál ahhoz, hogy mindenki megtekintse, tényleg kár lenne kihagyni.

 

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés