free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kompótot a betegnek!

Borsa         Címkék: betegnek, gyümölcs, í-zi, kompót, recept 0 hozzászólás

Nyakunkon az influenza szezon, és az utolsó nagy piaci tékozlások ideje is eljött. Ilyenkor előfordul, hogy túlvásároljuk magunkat a gyümölcsökből, a maradékból érdemes a betegeknek kompótot főzni.

Ha nem bírtunk ellenállni a piacon mosolygó piros almahalmoknak gyakran előfordul, hogy megmarad pár, kissé ütött- kopott példány abból az öt kilóból, amit feltétlenül meg kellett vennünk, mert biztosak voltunk benne, hogy két nap alatt elfogy. Ha mindeközben a hálószobában hever egy közeli hozzátartozónk, akinek égig ér a láza, fújja az orrát és mindene fáj, eljött a kompót készítés ideje.

Tisztázzunk valamit: a kompót, az nem befőtt. Olyan, mintha, de mégsem. A kompót azonnali fogyasztásra készül, nem áll el hónapokig, viszont pompás folyadékpótló, diétás desszert és lényegesen kevesebb cukrot tartalmaz, mint télire eltett rokonai. Mindezért remekül lehet vele kényeztetni a betegeket és a gyerekeket, ráadásul rágni sem kell nagyon.

Majdnem befőtt

A kompót eredetileg azért készült, mert a hibás gyümölcsöket nem lehet befőtt készítéshez felhasználni, akkor sem, ha kivágjuk a foltokat, puhább részeket, mert megbuggyantják a több hónapos állásra készülő befőtteket. Így aztán a gazdaasszonyok, hogy mégse kelljen kidobni a nem teljesen százas gyümölcsöket, és már több tepsi pitét is sütöttek, kitalálták, hogy készítenek "majdnem" befőttet: ez lett a kompót. Aztán kiderült, hogy a lázas betegek szívesen fogyasztják, azok, akiknek a nyers gyümölcs evésétől emésztési problémáik akadnak szintén, végül megtelepedett a diétás, bár nem fogyókúrás csemegék között.

Betegség és gondűző

A kompót leve ráadásul szintén nagyon finom, ismerünk olyan háztartásokat, ahol jutalmazó eszköz a gyerekek körében a kompótlé ivás lehetősége. Mivel a lázas betegeket folyamatosan itatni kell és ez hatványozottan igaz a gyerekekre, ha nem kívánnak semmit sem elfogadni próbálkozzunk kompótlével, biztosak lehetünk benne, hogy azt elfogadják. Borsagyerekek közül az egyik konkrétan kompótlével úszta meg egyszer a kiszáradást, mert az volt az egyetlen folyadék, ami megmaradt benne.

A kompót C-vitamin tartalma elenyésző, tekintve, hogy a főzés során elbomlik, tehát skorbutos tengerészeket ne almakompóttal próbáljunk kúrálni. A kompót alkalmas továbbá kezdő háziasszonyok és háziférfiak motíválására, tekintve, hogy a hámozáson kívül nem kell hozzá semmilyen konyhatechnológiai ismeret, ezért a sikerélmény garantált.

Így készül

A gyümölcsöt - elsősorban almát, de lehet szilva, körte is, vagy más kissé keményebb gyümölcs - megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és szeletekre vágjuk. Lábosban vizet melegítünk csipet sóval, ízlés szerinti cukorral, citromlével éd darabka citromhéjjal, szegfűszeggel és fahéjjal. Tehetünk bele egyébként bármilyen más fűszert is, ízlés szerint, érdemes kipróbálni az ánizst, a vaníliát, a gyömbérdarabkát is. Felforraljuk, majd beletesszük a gyümölcsöt és csendes tűzön, gyöngyöztetve, addig főzzük, míg a gyümölcs megpuhul, de nem mállik szét. A főzés végén, ha felnőtteknek készítjük láz ellen, akkor a tűz elzárása után, de a még forró lébe keverjünk kevés, a gyümölcsnek megfelelő pálinkát, nagyon jól űzi majd a náthavírusokat!

A fűszereket kipiszkáljuk és megvárjuk, amíg teljesen kihűl, mert szerintünk langyosan nem jó. Lázas betegeknek viszont kifejezetten jégbehűtve kínáljuk. Jobban lesznek.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés