free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha zaklat az ex

Fiáth Titanilla         Címkék: agresszív, ex, pszichológus, segítség, zaklat 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Tita!

Nemrég összejöttem egy sráccal, de néhány heti együtt járás után kiderült, hogy nem az esetem: hirtelen haragú, agresszív, aztán megbánás helyett úgy tesz, mintha semmi sem történt volna, és inkább letagadja a dolgokat. A lényeg, hogy szakítottam vele, de azóta egyre jobban kiborít. Naponta tíz emailt küld, hogy bocsássak meg neki, sms-ekben fenyegetőzik az öngyilkossággal, összevissza hazudozik, hogy pszichiátriára került, vagy hogy súlyos szívbeteg (persze abszolút kamu az egész). A házunk előtt grasszál a kocsijával, úgy, hogy már félek hazamenni, hogy mivel talál meg, mivel próbálkozik már megint. Teljesen kikészülök idegileg, alig alszom, hetek óta nem ettem egy jót, visszaszoktam a dohányzásra, szóval kezdek ijesztően kinézni, és nem tudom, mi jöhet még. Mit tanácsolsz?

Üdvözlettel: Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Sajnos akadnak pasik, akiknél szakításkor voltaképpen az "önértékelés reped" még tovább. Akik nem képesek elfogadni, hogy valaki visszautasítsa őket (tehát nem is a kapcsolat befejeződését gyászolják, hanem "elhagyott önmaguk" miatt keseregnek). Az elutasítottság érzése olyan, korábbi elutasítások miatti fájdalmakkal lehet megfejelve - értsd: egyéb, régebbi tapasztalatokból származó, fájdalmas érzések rakódhatnak a jelenlegire -, hogy mindez így együtt elviselhetetlenné fokozódhat.

Egyesek depressziósokká válhatnak, és hónapokig cselekvésképtelenek, mások ellenkezőleg. A "szeretett", ámde elérhetetlen személy válik a problémahalmaz egyedüli kulcsává. Mindent egy lapra tesznek fel: a kibéküléstől a fájdalom totális eltűnését, a korábbi, törékenynek bizonyuló rend helyrepofozását remélik.

Úgy tűnik, semmiképpen sem akarsz egy ilyen kapcsolat egyik fele lenni. Ez esetben fontos, hogy következetes maradj a döntésedhez, és ne adj engedményeket! Ha szakítottál, tekintsd véglegesnek azt, ne engedj a "legyünk legalább barátok!" típusú kéréseknek. Nyilván nehéz lesz az "ügyeletes rohadék" szerepét elviselni, pláne, ha a srác a baráti kört is beveti, de csak úgy vethetsz véget az sms- és email-áradatnak, ha soha, semmilyen visszajelzést nem adsz, még a legriasztóbb híresztelésekkor sem (tehát amikor a szuicid kísérlet réme lebeg, amikor a kardiológiáról hív a lefizetett betegtologató fiú, akkor is maradj higgadt, és próbálj meg nem reagálni).

Állatkísérletek tanúsága szerint, olyan esetekben, ha egy viselkedést nem követ megerősítés (vagyis, ha a telefonhívások nem érik el a kívánt eredményt: nem fordítasz további figyelmet a panaszokra), akkor a viselkedésforma kioltódik, eltűnik. Sajnos vagy hál' Istennek nem vagyunk állatok, nálunk minden ügymenet bonyodalmasabb. Ha a zaklatás a közönyös magatartásod következtében sem hagy alább, a rendőrségtől kérj tanácsot, mi a teendő. Ami már nem az én asztalom...

Sok sikert, üdvözlettel:

Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés