free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hekkeld meg az életed!

Istvánffy Dávid         Címkék: élet, könnyít, lifehack, praktikák, trükkök 0 hozzászólás

Mindenkinek van számtalan trükkje, amivel megkönnyíti a mindennapjait. Ma már ezeknek a praktikáknak saját neve, közösségi oldalai és kutatói vannak. Hekkeld meg az életed, mi is segítünk!

A lifehack kifejezést először egy brit informatikai újságíró, Danny O'Brian használta először, miután megkérdezett egy rakás programozót, arról, hogyan teszik hatékonyabbá a munkavégzésüket. Feltűnt neki az informatikusok egy különös szokása, mely szerint aprócska segédprogramokat hoznak létre, amellyel automatizálhatnak bizonyos ismétlődő folyamatokat, jelentősen lerövidítve ezáltal a munkamenetet. A felmérés eredményeit O’Brien Life Hacks: Tech Secrets of Overprolific Alpha Geeks című tanulmányában tette közzé 2004-ben. Előadása után a lifehack szócska önálló életre kelt a bloggerek között, s az újságírót több helyre is meghívták előadást tartani a témáról.

Bár az eredeti kifejezés kifejezetten az informatikai szaknyelvben gyökerezik - például az RSS-hírolvasó szolgáltatások is így kezdték pályafutásukat, mivel lehetővé tették, hogy az informatikusok egy szempillantás alatt megállapíthassák, hogy frissítették-e kedvenc oldalaikat - a mém terjedésével jelentése is módosult. Ma lifehack-nek hívják az olyan apró trükköket, mint például az internetről jól ismert pólóhajtogatási technika, melynek segítségével egyetlen mozdulattal olyan szépen hajtogathatjuk ruházatunkat, mintha csak bolti eladók lennénk.

Elsősorban a bloggerek körében népszerű, illetve kifejezett rajongótábora alakult ki az információ-túladagolásban, illetve játékos kíváncsisággal megáldott emberek körében, akik újabb és újabb furmányos módszereket agyalnak ki, hogy megkönnyítsék az életüket.

A pontos meghatározás szerint a lifehack konkrétan annyit tesz: "leleményes megoldás, egy konkrét probléma megoldására". A téma rajongói számtalan weboldalt is létrehoztak, ahol megtárgyalják egymással a különböző lifehackeket, ezek közül a legismertebb a lifehacker.com, illetve a 43folders.com. Magát a lifehack kifejezést pedig az American Dialect Society 2005 második legtalálóbb kifejezésének választotta a podcast után.

Mindez a gyakorlatban

Ennyit az előzményekről, az alábbiakban pedig néhány egyszerű trükköt, lifehacket ismertetünk, azonban érdemes a feljebb említett oldalakon is körülnézni, ahol komplett közösségek alakultak hogy kiaknázzák az élet egyes területeiben rejlő lehetőségeket.

Például, ha hirtelen betoppan egy vendég, mi pedig előkapunk egy üveg bort a szekrényből, amelyet azonban először fogyasztható hőmérsékletűre szeretnénk hűteni. Ilyenkor két választásunk van, vagy háromnegyed órán keresztül beszélgetünk, míg a bor a mélyhűtőben többé-kevésbé fogyaszthatóvá nem válik, vagy a következő módszert alkalmazzuk: a borosüveget helyezzük egy nagyobb edénybe, töltsük fel az edényt vízzel, illetve jégkockákkal. Most jön a trükk, ugyanis innentől akár magától is lehűlne az ital, azonban a lényeg, hogy mindezt körülbelül két perc alatt érjük el. Ehhez egy marék sót kell az edénybe dobni és alaposan elkeverni. Mivel a sós víz fagyáspontja nem nulla, hanem körülbelül -15 fok, ezért a jég egy-két perc alatt elolvad, az italtól viszont elvonja a hőt, s így már élvezhetjük is a frissítő kortyokat.

Az életüket is hekkelik

Külön kategóriát képviselnek az úgynevezett mindhack-ek, amelyekből számos módszert alkalmaz például az agykontroll is. Például telefonszámok megjegyzéséhez képzeljük magunk elé a telefon billentyűzetét, és próbáljuk meg a hallott számokat egyfajta mentális képként eltárolni a beütés sorrendjében. Ezt a mintát nagyon könnyen megjegyzi az agy - ezen alapul például a SHARK nevű digitális gyorsírási technika, amikor egy PDA érintőpálcáját a felhasználó végighúzza a virtuális billentyűzet azon betűin, amelyekből a szó áll. A szoftver felismeri a mintát és kiírja a szót. Ahogy pedig az agy megjegyzi az egyes szavakhoz tartozó mintákat, hihetetlenül felgyorsul a gépelési sebesség.

Külön kategóriát képez az úgynevezett power-nap (erő-szundikálás) műfaja, amelynek segítségével rövid idő alatt is el tudjuk érni, hogy jóval pihentebbnek érezzük magunkat. Ebből az egyik legérdekesebb a koffein-szundikálás(caffeine-nap) amelynek lényege, hogy egy csésze erős kávé után mindössze 15 percre dőljünk le aludni. A negyedórás szundikálás végeztével az agyunk felfrissülten várja majd a további teendőket, ez pedig ideális lehet, ha egy nagyobb munkát az éjszakába nyúlóan - esetleg több napon keresztül - kell határidőre elvégeznünk.

A lifehack-ek tehát tulajdonképpen nem egyebek apró, találékony ötleteknél, amelyekkel mindennapi rutinunkat "áramvonalasíthatjuk", a gyakran ismétlődő, felesleges részek átugrásával, illetve felgyorsításával. Ilyeneket magunk is kitalálhatunk, a legjobbakat pedig osszuk meg ismerőseinkkel, barátainkkal, hogy ők is profitálhassanak belőle.

Istvánffy Dávid

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés