free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Világszínvonalú magyarok

Borsa         Címkék: dizájn, elképesztő, formatervezés, kiállítás, tárgy 0 hozzászólás

Annak ellenére, hogy a műsorvezető nem teljesen tudta hol van, tátva maradt a szánk az idei Formatervezési Díjak átadóján. Elképesztő tárgyak, fantasztikusan tehetséges fiatal tervezőktől.

Jó dolguk van a fiatal magyar formatervezőknek: óceánjáró evezőssel furikáznak, jövőautót terveznek a BMW-nek, és társasjátékot dizájnolnak. Minden évben ősszel, a Design Héten adják át a Magyar Formatervezési Díjat az Iparművészeti Múzeumban. A zsűrizett munkák idei kiállításán kiderült, hogy a hazai fiatalok felvették a versenyt a legmenőbb európai dizájnerekkel és nem maradtak alul.

Patrícia feltart

Rendhagyó megnyitóval indult a 2007-es Formatervezési díjhoz kapcsolódó kiállítás az Iparművészeti Múzeumban . A moderátor VIVA Patrícia volt, aki sietett leszögezni az összegyűlt újságíróknak: azért kerül a tűsarok az asztalra, mert zenetévés moderátori karrierje előtt az ismert műsorvezető elvégezte a művészeti menedzser szakot is, így voltaképpen régi iskolája kérte fel arra, hogy vezényelje a jelentős esemény protokoll részét.

Hosszú volt a megnyitó, Patrícia ráadásul az évek alatt láthatóan nagyobb rutint szerzett szépségversenyek háziasszonyaként, mint kurátorként. A fotósokat például többször is felszólította, hogy ne használják gépeiket, mert zavarja a programot, a győztes formatervezőket pedig egymás után a mikrofonhoz hívta, majd pár szóban bemutatta őket. "Andi szabadidejében szeret kiránduni, és sokat olvas" - jutott eszünkbe a fürdőruhás húsvásárok hangulata, miközben a kiállítótrmek felé kacsingattunk: szerettük volna végre bejutni.

Tőmondatok

"Fantasztikus tárgyakat terveznek a fiatal magyar dizájnerek" "A fiatal magyar dizájnerek kelendőbbek külföldön mint idehaza" - halljuk sokszor. Mikor végre beléphettünk a múzeum impozáns kiállítóterébe, a meglepetéstől nekünk is csak tőmondatok jutottak eszünkbe. Gyönyörűen formatervezett luxushangfalak(kép1), a német Miele háztartási gépeket gyártó cég futurisztikus designkonyhája, BMW sportkocsi(kép2) - mind hazai tervezők asztaláról került a győztes alkotások közé. A formatervek ráadásul a világcégek felkérésére készültek, azaz nem arról volt szó, hogy egy tehetséges magyar diák pad alatt készült rajza került a legjobbak közé.

Wittinger Csaba, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákja meghívást kapott a BMW müncheni tervezőközpontjába, ahol a tehetséges hallgató elkészíthette vizsgamunkáját, egy szupersportkocsit, mely a cég repülőgépgyártó múltjára emlékezik, miközben minden luxussal és hi-tech-el felszerelt. A tanulmány megkapta az Oktatási és Kulturális Minisztérium különdíját.

Gyártják már a Nextlab és a Szövetség'39 tervezőműhelyek szintén díjazott színes ablaküvegeit(kép3) is, valamint Drescher Edina textil kollekciója(kép4) is kapható az Aste Kft. kínálatában. Csupa fantáziadús friss alkotást, az új fomatervező generáció abszolút eurokonform munkáit állította ki az Iparművészeti Múzeum. Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy bár a bemutatott darabok között továbbra is kisebbségben vannak azok, amikkel már kereskedelmi forgalomban is találkozhatunk, a helyzet bíztató: inkubátorként működő közösségek és alkotóműhelyek nyílnak a városban, ahol a fiatalok nyilvánossághoz és támogatáshoz juthatnak.

Pálos Andrea és Rakonczai Gábor például saját maguknak terveztek óceánjáró evezőshajót(kép5), mellyel 51 nap alatt átszelték az Atlanti Óceánt. A kalandvágyó páros hajója tökéletesen vizsgázott. apró karcolások láthatók csak a pirosra festett csónak borításán pedig - mint elmondták - sokszor viharba is kerültek, egy ízben pedig majdnem a part menti szikláknak csapódtak Marokkó mellett. Andreáék hajóját szponzorok matricái borítják. Mesélték: ahogy épült a kétkabinos evezős, úgy szaporodtak a támogatók. Vállalkozásuk ritka példája annak, hogy Magyarországon is megvalósulhatnak a legvadabb tervek, csak szenvedélyes elhivatottság, tehetség és számtalan munkaóra szükséges hozzá.

Szintén a megvalósult projektek között találtuk az első budapesti designhotel(kép6), a Lánchíd 19. Arculatát is mely végtelenül letisztult és egyszerű. A központi motívum egy vízszintes egyenes vonal, mely a Dunát jelképezi - e köré rendeződnek a vizuális elemek és piktogramok, melyek igazán különlegessé teszik a vizuális megjelenítést. Szintén létező termék a belvárosi Vass Cipőszalon grafikus arculata(kép7), mely a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium különdíjában részesült. Kaszta Móni munkáját a zsűri azért díjazta, mert kiválóan jelenítette meg a hungarikumnak számító hagyományos termék erényeit és sajátosságait.

[PAGEBREAK]

A már befutott termékek mellett számtalan diákmunka is bekerült a kiállítás anyagába. Ezek szinte semmiben sem maradtak el a győztesektől. Csodálatos társasjátékok(kép8), szupertrendi divatkollekciók(kép9) és gyönyörű ékszerek(kép10) ejtettek ámulatba és döbbentettek rá bennünket arra, hogy a magyar dizájn bizony versenyképes bárhol a világon. A kiállítást megnyitó Dr. Bendzsel Miklós szerint hamarosan egyre ismertebbek is lesznek a magyar formatervek, hiszen a piacnak is érdeke a tehetségek felfedezése. Fiatal zsenikben pedig nincs hián: kedvenc alkotásunk az idei tárlaton szintén a Moholy-Nagy Egyetem diákjainak munkája, a kampány a véradásért(kép11). A zseniális poszterek, plakátok és tárgyak arra hívják fel a figyelmet, hogy három életet ment meg, aki egy alkalommal vért ad. A vérünkkel megyógyított embereket jelképező piros pöttyök számtalan formában jelennek meg a projektben, nem csoda, hogy ez a pályamű is különdíjban részesült.

Használni is szeretnénk

Virtuális a magyar formatervek piaca, hiszen annak ellenére, hogy a bemutatott művek egy része már kereskedelmi forgalomban is megtalálható, nem igazán vagyunk tisztában azzal, mely termékek köthetők az új dizájner generációhoz. Pedig a kiállítás zsűrije szerint annyi a szellemes újdonság mostanában itthon, hogy az már eléri a kritikus tömeget és hamarosan körülvesznek majd bennünket a magyar dizájnjavak. Mi felkészülten várjuk ezt az időt, és őszintén reméljük, hogy a legügyesebb alkotók is így tesznek. Külföldön ugyanis még nagyobb becsülete van a szép tárgyaknak, mint itthon.

Az ötmillió forint összdíjazású tárlat termék, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában díjat kapott alkotásokat mutat be. A nyertesek, a különdíjasok és a kiemelt pályázók munkáiból látható kiállítás még számtalan érdekességet tartogat és egészen október 28-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés