free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A világ húsz év múlva

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Mindenki máshogyan képzeli el a jövőjét, de az biztos, hogy nem szerepelnek az álmai között géprombolók és fölékerekedő mesterséges intelligenciák. Pedig van rá esély, jól figyelj a cikkre!

A Pew Internet & American Life Project elnevezésű szervezet 742, az informatikai iparágban dolgozó, illetve az internet különböző vetületeit vizsgáló egyetemi szakembert kérdezett a net fejlődésének következményeiről, illetve az emberiségre gyakorolt hatásokról.

A megkérdezettek több mint fele már 1993 előtt aktívan internetezett, a csoport 200 tagját pedig 1990 és 1995 között publikált egyetemi, kormányzati, vagy üzleti dokumentumok alapján választották ki. A válaszadók jelentős százaléka egyetértett abban, hogy 2020-ig létrejön egy olyan globális hálózat, amelyet alacsony áron gyakorlatilag a világ összes embere elérhet majd. A Föld lakosságának ez az összekötöttsége komoly lehetőségeket nyit majd azok számára, akik földrajzi helytől függetlenül szeretnének - leginkább üzleti - sikereket elérni.

Az információ tuladonosai

A válaszadók azon csekély hányada, akik nem értettek egyet ezzel a prognózissal, azt mondják, nem biztos, hogy a gazdasági és törvényhozási légkör kedvez az olcsó, globális hálózat kialakulásának, ugyanis azok a cégek, amelyek szeretnék megőrizni versenyelőnyüket, minden lobbierejüket latba vetik majd azokban a körökben, ahol az információ birtoklása, az információáramlás irányítása központi értéket képvisel. Hozzátették, még ebben az idealizált, átlátható világban sem szűnnek meg a társadalmi egyenlőtlenségek.

Ki figyel?

A technológia emberi irányításának kérdése is a felmérés központi témája volt, egyelőre azonban a válaszadók jelentős része úgy gondolja, nem fenyeget az a veszély, hogy a gépek átvegyék az uralmat, s a technológia feletti kontroll még egy jó darabig emberi kézben marad. Egyesek azonban attól tartanak, hogy a technológiai folyamatok olyan gépek és rendszerek megjelenését eredményezhetik, amelyek függetlenedhetnek az emberi irányítás alól. Mások attól tartanak, hogy rosszindulatú kezekbe kerülve a technikát rossz szándékkal is felhasználhatják majd.

Nyilvántartanak

Ennél is aggasztóbb az átláthatóság és a személyiségi jogok kérdése. A Pew felmérésében arról kérdezték a résztvevőket, mi a véleményük arról, hogy a jövőben az emberek egyre több információt tesznek közzé magukról, akár a többi internetező, akár a szoftvercégek számára. Az idei év első felében az FBI megkezdte egy átfogó internet lehallgatási technológia alkalmazását, mely az eddigieknél nagyságrendekkel több információt gyűjt be az Egyesült Államok polgárairól. Ahelyett, hogy egy bizonyos gyanúsított tevékenységét figyelnék, a nyomozásokat vezető ügynökök, több ezer internet használó tevékenységéről gyűjtenek részletes adatokat óriási adatbázisokba mentve - állítják jelenlegi és volt titkosszolgálati tisztek.

Az adatbázisokban aztán nevekre, e-mail címekre, de akár kulcsszavakra is kereshetnek a hatóságok. A felmérésben résztvevők többsége - 49 százaléka - úgy gondolta, hogy 2020-ig a felhasználók személyiségi jogai nagyobb mértékben fognak csorbulni, mint amennyivel átláthatóbbá válik a társadalom és a különböző folyamatok, míg 46 százalék úgy gondolta, elfogadható az előbbi áldozat a transzparenciáért cserébe.

Önkéntesek

"A személyiségi jogok a múlt ködébe vesznek, technológiai szempontból ugyanis feleslegessé válnak" - mondta a felmérés során Hal Varian, a University of California-Berkley, illetve a Google munkatársa. "Azonban egyes társadalmi normák és jogi korlátok elejét veszik majd, hogy a legrosszabb álmaink valóra váljanak".

"2020-ra a fejlett országok minden újszülöttjébe egy RFID-chipet, vagy hasonlót ültetnek majd" - jósolja az izraeli Sapir Academic College professzora Michael Dahan. "Bár ez fontos személyes és orvosi információkat szolgáltathat, de lehetőséget ad a visszaélésre is."

Rácsavarodsz, vagy szétvered

A kutatás a társadalmi változásokra is kitért. Az előrejelzés szerint 2020-ban is lesznek olyanok, akik - elsősorban anyagi körülményeik miatt - nem kapcsolódnak majd a hálózathoz, s a válaszadók egy része úgy vélekedett, sokan önként választják majd a száműzetést a digitális világból. Ezek az emberek saját szubkultúrákba szerveződve igyekeznek majd távol maradni a modern társadalomból, s egyesek még akár erőszakos cselekedeteket is végrehajthatnak a technológia elleni tiltakozás jeléül.

A másik végletet azok képviselik, akiket teljesen elragad majd a virtualitás. Daniel Wang, a felmérésben résztvevő egyik válaszadó, a Roadmap Associates munkatársa szerint elszaporodnak a skizoid személyiségzavarok, s a jövő egyik fontos üzletágává válhat a cyber-pszichológia. Robert Eller technológiai tanácsadó szerint "jelentősen megnőnek majd a függőségi esetek, sőt szép számmal lesznek olyanok, akik digitális "remeteéletet" folytatnak majd, vagyis a hálózaton kívül gyakorlatilag csupán minimális szinten érintkeznek majd a külvilággal." Eller és Wang véleményét a válaszadók 56 százaléka osztotta.

Ügyesek és okosak lesznek

A nyelvi diverzitást az angol látszólagos dominanciája ellenére nem fenyegeti a technológiai fejlődés, éppen ellenkezőleg, ugyanis a jövő behálózott világában az egyes nyelvi és kulturális csoportok könnyebben tarthatják majd a kapcsolatot egymással. Emellett jelentősen megnövekedhet majd a nagy lélekszámú népcsoportok nyelveinek - például a mandarinnak - a befolyása.

Howard Rheingold internettel foglalkozó szociológus felhívta a figyelmet a megfizethető hozzáférés, illetve a technológiával kapcsolatos tudás terjesztésének fontosságára, ugyanis "az innovációt lehetővé tévő jogi és működési környezet hiányában nem történik majd meg az a fajta kreatív robbanás, amely a személyi számítógépek és az internet megjelenése után történt".

Glen Ricart az Internet Society és korábban az amerikai védelmi fejlesztésekkel foglalkozó ügynökség, a DARPA munkatársa úgy gondolja, 2020-ra már nem képernyőn keresztül érintkezünk majd a számítógépekkel, hanem különféle, mesterséges stimulusok segítségével.

"Erősen valószínű, hogy amit ma még virtuális valóságként emlegetünk, az jóval közelebb áll majd a valósághoz, mint a virtualitáshoz" - mondta tette hozzá a szintén a Pew felmérésében résztvevő Barry Chudakov. Nem csak a virtualitás jelenthet veszélyt a jövő társadalmaira, hanem az emberek által készített gépezetek, vagy mesterséges intelligenciák is.

Marc Rotenberg, azElectronic Privacy Information Center ügyvezető igazgatója arra figyelmeztet, hogy "olyan architektúrákat építünk, amelyek felett egy idő után elveszíthetjük az ellenőrzést. Itt az ideje, hogy eszünkbe jusson Frankenstein, a Robotika három törvénye, illetve a Gattaca című film."

[PAGEBREAK]

Paul Saffo, a The Institute for the Future igazgatója és elemzője szerint bár az a veszély, hogy az emberiséget saját teremtményei pusztítsák el, talán túlzás, azonban "jóval valósabb veszély lehet, hogy 2020 után a gépeink intelligenciája gyors evolúciót idézhet elő, s a végén úgy kezelhetnek majd minket, mint a háziállataikat. A jó hír annyi, hogy legalább a legrosszabb opciót, a táplálékká válás veszélyét elkerüljük."

Régi jelek

Jelentősebb szociális és társadalmi változásokra is lehet számítani a mindent átitató technológia folyományaként. Ilyen folyomány lehet "a nemzetállamok szerepének csökkenése a nyugati kultúrákban" - fogalmazott Amos Davidowitz az Institute of World Affairs munkatársa. "A harmadik világ országaiban és az etnikai csoportokat egyesítő társadalmi hálózatokban, mint például az arab világban kétségbesett küzdelmet láthatunk majd, amely ennek az eszmének a fenntartására irányul."

Túlélő generáció

"Minél inkább függünk majd az internettől, az egyre értékesebb lesz, tehát egyre inkább célpontja lehet erőszakos akcióknak" - mondta Thomas Narten az IBM szakértője. "Egyesek az internet által képviselt hatalmat támadják majd, míg mások csupán a pusztítás által előidézett óriási káoszt szeretnék majd látni."

Sven Gábor Jánszky jövőkutató a forward2business című konferencián a marketing átalakuló szerepéről beszélve szintén a közeli jövőről osztotta meg vízióit. Véleménye szerint két jelentősebb trend alakulhat ki rövidesen. Az egyik a reklámkerülő generáció megjelenése, amely minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik kiszűrni a különféle hirdetési formák befolyását. Jánszky szerint az efféle "kiválasztás és kikapcsolás az információs dzsungel egyik legelemibb túlélési taktikája."

A második trend szerint az internet egyesítő hatásának köszönhetően a szubkultúrákból könnyedén új célcsoport válhat, elég csak a blogokra, a közösségi és megosztó weboldalakra, vagy a wikikre gondolni. A szakember szerint a mobilweb megoldásaira és a folkszonómiára épülő új cybertársadalom új marketingmegközelítést is kíván a jövő reklámszakembereitől. Akiknek persze nem csupán Jánszkyra, hanem a Pew felmérésében megszólaló szakemberekre sem árt majd odafigyelniük.

Istvánffy Dávid

Jótékonykodó celebek
Mérgező ősz
Mérgező ősz II.
Döntéshozatali sport


Kapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés