free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Feldmár magasiskolája

Borsa         Címkék: beszámoló, előadás, feldmár, gondolatok, haiku 0 hozzászólás

Ha valaki olyan zseniálisan fesztelen és eredeti gondolatokkal operál, melyek emberek tömegeiben indítják be az agyműködést, az ne csodálkozzon, ha egy egész intézetet kapcsolnak a nevéhez.

Feldmár

Ajánló

Felhívás

Az Intézet hamarosan induló új kezdeményezése a LÓTUSZ program, mely egy lakóközösség életrehívására szerveződik mentális problémában érintett emberek részére terveink szerint 2008 januárjától.

A program vezetői Feldmár András és Bugarszki Zsolt, akik ezúton keresnek olyan lelkes, csatlakozni vágyókat, akiknek van kedvük részt venni az új kezdeményezés életrehívásában és működtetésében.

Részletek az Intézet honlapjám.

Feldmár András már hosszú évtizedek óta a messzi tengeren túl - Kanadában - éli mindennapjait, de rendszeres hazalátogatásai alkalmával a honi közönség is élvezheti a provokatív pszichodoki igencsak szemléletes és szórakoztató előadásmódját. Ezek a szeánszok nem csak azért jók, mert mosolyt csalnak a megfáradt arcokra - bár már ez is igen nagy teljesítmény -, hanem azért is, mert miközben embereket mulattat különféle fura sztorikkal, legtöbbször teljesen észrevétlenül döbbenti rá őket saját lelkükben rejlő problémáikra. És mivel a megoldás mindig a "beteg" lélekben magában rejlik, mi más is lehetne a legtökéletesebb soft-terápia ennél.

A múlt

Annak idején még - körülbelül 10 éve -, amikor Feldmár először jött Magyarországra előadást tartani, kizárólag a szűk szakma volt kíváncsi rá, akiket azonban végletesen megosztott a formabontó gondolkodásmód és a tradíciókkal való gyökeres szembeszegülés. Egyeseket olyan szinten döbbentett le a Feldmár által képviselt módszer, hogy egészen az országból való kitiltásig is elmentek volna. A botrányosan konzervatív pszichiáter körök ugyanis több ponton is a szívükhöz, fejükhöz és egyéb kardinális testrészeikhez kapkodtak, mikor szóba kerültek a gyógyszerek, a diliházak és az LSD-s kezelések igazi feldmárosan előadott ellen- és mellett-érvei. Természetesen ebből az egészből az illegális drogok verték fel a legnagyobb port mindenfelé, miközben a lényegi önmegismerő felvetésre senki sem figyelt.

A reménykeltő jövő

Többnyire azonban még egy ilyen kis országban is akad legalább egy lelkes közösség, ami az értelem mögé állva, be-betámogat egy méltó szellemi projektet. Korábban a Soteria Alapítvány hintette rendre a feldmári gondolatokat és most, itt az újabb követő: a Feldmár Intézet, ami a hivatalos definíció szerint egy "szellemi műhely". Alapítógárdája- Bugarszki Zsolt, Büky Dorottya, Fehér Miklós és Rados Richárd - Feldmár Andrással karöltve olyan programokat hozott létre, melyek megtapasztalhatóvá teszik a fő ideológiai vonulatokat, mint például a személyes szabadság kérdését, a szeretet lényegét és az igazság problematikáját. A Lótusz Program, a Nők Iskolája, az előadások és a megjelent/megjelenő könyvek útmutatók, segítő jobbok, de semmiképpen sem gondolat-konformizáló akciók.

Sztorizós, gondolatkeltő

Jelen előadássorozat a szégyen és a szeretet felvetett kérdései körül ólálkodott, és igen nyugtalanító válaszokkal érvelt. Szóba került a szexualitás, a szülő-gyermek kapcsolat, a kollektív szégyen/szégyentelenség fogalma, a munka szerepe és a szeretet egzisztenciális mivolta. Az előadás szuggesztivitása és a téma tartalmi lényege egyértelműen személyre szólóvá tette az egész gondolati performanszot, vagyis nem hisszük, hogy volt a teremben akár két olyan ember, aki ugyanúgy interpretálná az elhangzottakat. Akik részt vettek már valaha is Feldmár előadáson, azok tudják, hogy egyrészről igazi lelki felüdülés egy-egy ilyen szeánsz, másrészről viszont igen provokatív, és néhol kellemetlenül feszülő gondolatokat ébreszt. És ez a párosítás bizony nagyon ütős.

Akik most lemaradtak a háromnapos happeningről, vagy akik szeretnék majd mélyebben is átrágni a felvetődő témákat, megtehetik, mert a Jaffa Kiadó jövőre megjelenteti a sorozat anyagát, sőt, készül egy összeállítás is Feldmár kedvenc - ezt értsd úgy, hogy fontos - olvasmányaiból, amik neki is szellemi tápként szolgáltak.

Lapozgatnivaló

Tehát nem maradunk Feldmár nélkül jövőre sem, de ha valaki addig sem bír várni, akkor nekiugorhat a napokban megjelent - szintén jaffás - verseskötetnek, ami a pszichológus haikuiból szemezget, bizonyítva, hogy mennyire mesterien komplex koponyával is állunk szemben. Az impozáns - leginkább gyermekkorunk hajtogatós-könyveire emlékeztető - albumot Büky Dorottya fotósorozata illusztrálja, és a képek alatt futó versek angolul, és Tandori Dezső mesteri magyar fordításában is olvashatóak.

A küszöb és a gyakorlat

Feldmár évtizedek óta kezel már komoly pszichés problémákkal küszködő embereket, nem alkalmaz pszichoaktív gyógyszereket, sem sokkterápiát, és nem osztogat elmegyógyintézeti beutalókat sem. De akkor meg hogyan gyógyít? - hangzik a buta szereotípiákból bimbódzó, igen naiv kérdés. A válasz pedig egyszerűbb, mint gondolnánk; tud és mer másként gondolkodni, és erre képes másokat is rávezetni. Az elme hatalmáról pedig már nagyon sokan értekeztek...

 

 


Kapcsolódó cikkek

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés