free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A kacsa, a barack és a krumplifánk

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A kacsa készítésétől sokan félnek, azt gondolván, hogy annyira bonyolult, hogy azzal csak a legnagyobbak kísérletezhetnek. Nemisbéka receptjébe a kezdők is nyugodtan belefoghatnak.

Étteremben érdemes kísérletezni, olyan dolgokat megkóstolni, amiket otthon nem vagy nem sűrűn csinálunk. Ha szerencsénk van és maradandó az élmény, meg lehet próbálni részben vagy egészben átültetni a saját tányérainkra. A kacsamell, burgonyafánk, barack kombinációjához még áprilisban volt szerencsém a Maros utcai John Bull Pubban, így amikor a boltban csudaszép kacsamell jött szembe, egyidejűleg egy zsák krumpli is rögtön a kocsiba vándorolt. A receptek konvertálásában Gordon Ramsay és Horváth Ilona volt segítségemre (na meg egy olasz konzervgyár).

Hozzávalók A húshoz: 4x25 dkg bõrös kacsamell 1 dl vörösbor só bors A burgonyafánkhoz: 25 dkg fõtt, áttört krumpli 25 dkg liszt 7 dkg szárított élesztõ 2 tojássárgája 0,5 dl tej 1 evőkanál olívaolaj só a sütéshez bõ olaj plusz barack konzerv

A burgonyafánkkal kezdtem: a még meleg (de már nem forró) krumplihoz hozzákevertem a lisztet, a tojássárgákat, az élesztõt, az olajat, tisztes adag sót és a tejet, amíg össze nem állt könnyű, ruganyos tésztává. Ujjnyi vastagra kinyújtottam, pici pogácsaszaggatóval kiszaggattam és letakarva hagytam pihenni egy órát (nem fog látványosan megkelni). A kacsamellek bõrét áttisztogattam a maradék kis tollvégektõl (hölgyek, praktikus egy szemöldökcsipeszt tartósan beáldozni konyhai célokra), és késsel óvatosan bevagdostam párhuzamosan, majd keresztirányban is, szép kis négyzethálót "rajzolva" rá. Arra kell figyelni, hogy a húsig ne vágja át az ember a zsírréteget. Minél sűrűbbre vagdossuk a csíkokat, annál ropogósabb lesz a bõre. A konyhában rutinosabbak a hús és a fánkok sütését végezhetik párhuzamosan, kevésbé rutinosak elõbb a fánkkal birkózzanak meg, különösen, hogy az olaj egyre forróbb lesz, egyre gyorsabban kell forgatni õket.

Körbeállják és csodálják

A fánkokat a forró olajba helyeztem, pillanatok alatt szépen golyóformára felpuffadtak, amikor az egyik oldaluk aranybarna lett, megfordítottam (lényegében csak meg kell lökni õket egy villával, magától átfordul). A másik oldal már sokkal gyorsabban megsül, nagyon hamar ki is kellett kapni.

A kacsa trükkös jószág, igen könnyen kiszárad, vigyázni kell vele, hogy belül még rózsaszínes, omlós maradjon a húsa. Száraz teflonserpenyõt felforrósítottam és a melleket bõrös felükkel lefelé beletettem. A zsír szépen kisült belõle, sóztam, borsoztam a sületlen oldalt és két perc után megfordítottam õket. Amikor ez az oldal is kapott két percet, só, bors a bõrös részre is, és megfordítottam megint, a szaftot pedig a fentebb lévõ oldalra kanalaztam, még egyszer a bõrmentes részre fordítottam egy percre, majd tányérra kiszedtem õket, fóliával lefedtem (nem szabad alá papírtörlõt tenni, mert finom húslevet enged, erre szükség lesz még). A serpenyõbe öntöttem a vörösbort, felforrás után két percig hagytam rotyogni, ezután leszűrtem, hogy a zsírból minél kevesebb maradjon benne. Visszakerült a serpenyõbe, utána beletettem a kacsákat is bõrrel lefelé még két percre, majd lekapcsoltam a gázt. Kicsit hagyni kellett állni, addig felszeleteltem a barackokat, végül minden hozzávalót a tányérra rendeztem. Négyszemélyes adag. (A John Bull Pub étlapja alapján a kacsákkal Gordon Ramsay (A chef for all seasons), a burgonyafánkkal Horváth Ilona segített.) nemisbékaIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés