free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Együgyű megrendelőkkel szemben

Borsa         Címkék: bemutató, formatervezés, iskola, krea, művészeti 0 hozzászólás

Újból bebizonyosodott, hogy a magyar forma- és látványtervezők világszínvonalúak. Ráadásul a KREA Művészeti Iskola bemutatóján azt is láttuk, hogy nem csak állami keretek között működik a képzés.

Ritkán valósulnak meg itthon a kreatív ötletek, de szívós munkával a fiatal magyar dizájnerek is sikeresek lehetnek - külföldön. Ez adta az apropóját annak a kiállításnak és vitaestnek, amit a KREA Művészeti Iskola szervezett a Design7 kapcsán. A tárlaton az iskola tavalyi tanévének vizsgamunkáit mutatták be, a kerekasztal beszélgetésen pedig a kortás magyar design helyzetét vették górcső alá a szakértő vendégek.

"A dizájn a személyiség-építés része is lehet, mind a tervező, mind pedig a felhasználó részéről. A dizájn egyetemes: identitást csupán a tárgyak, formák vagy brendek használatba vétele után próbál hozzárendelni a társadalom" - hangzott el a hangulatos belvárosi művésziskola egyik előadásán, amely a Design7 eseménysorozatához kapcsolódva a szakma hazai helyzetével is foglalkozott. Fiatal divattervezők, stylistok és grafikusok hallgatták a magyar szcéna legnevesebb képviselőit, ez alkalommal azonban nem jegyzetfüzetet és ceruzát, hanem pezsgőt és édességeket szorongattak a KREA diákjai.

Nézegesd a kiállításon készült képeket!

A szerdai rendezvényen ugyanis nemcsak elméleti okfejtéseket hallottunk, hanem számtalan, meglepően profi vizsgamunkát is megnézhettünk a tavalyi végzősők kiállításán. Ahogy az egyhetes budapesti dizájnünnepen olyan sokszor, ez alkalommal is elcsodálkoztunk azon, hogy a magyar fiatalok mennyire magas színvonalú munkákat készítenek, legyen szó enteriőrökről, divatfotókról vagy kézzel festett, egyedi ruhákról.

Szabó Judit, az iskola kommuniációs igazgatója vezetett végig minket a kiállításon. A máskor modern számítógépekkel és művészfelszereléssel brendezett tantermekben most egymás válla fölött kukucskálva tolongtak a hallgatók. Minden szoba egy-egy évfolyamé volt, így végigkövethetük az iskolában folyó képzést az egyszerű színtanulmányoktól a bonyolultabb montázsokig, vagy a teljesen önállóan készített ruhakollekciókig. Kedvenceink a póbababákra húzott ruha-prototípuok voltak, melyek akár a legdivatosabb szalonokban is megállnák a helyüket. Sőt: a merész szabásminták alapján varrt darabok nem illeszkednek egyetlen definiálható stílusba sem: öntörvényűek és formabontóak, ahogyan tervezőik is azok.

Szabó Judit elmondta, hogy a KREA végzősei a szakmában is megállják a helyüket, sokan dolgoznak a legmenőbb magazinoknál és divatstúdiókban, miután átvették diplomájukat. A kiállított munkák láttán nem is csodálkozunk ezen, inkább azt nem értjük, miért hallunk olyan keveset az új kreatív magyar generációról. Martinkó József, a HG.hu designportál főszerkesztője szerint a hazai dizájn területén nincsenek valós versenyhelyzetek, hiányzik a kockázatvállalás, és a kreatív, tehetséges dizájnerek ötletei ritkán valósulnak csak meg.

Tehetségről árulkodó munkák

Szomorú látni, mennyi ötlet és innovatív elképzelés bukik meg az együgyű piaci megrendelők értekezletein, ahol a szellemes megoldások és érdekes újítások nem erénynek, hanem a bevételt veszélyeztető kockázati tényezőnek minősülnek. A kiállításmegnyitót követő kerekasztal beszélgetés végkicsengése azonban mindennek ellenére valamiféle reményre adhat okot a hazai tehetséges designerek érvényesülését tekintve. A szakértők elmondták: amennyiben a fiatalok saját, markáns stílust és irányvonalat képviselnek, és kitartó, elhivatott munkával próbálnak érvényesülni a hazai vagy külföldi piacokon, jó eséllyel szerezhetnek nevet maguknak.

Persze sajnos itthon jóval fájdalmasabb és lassabb ez a folyamat, mint külföldön, ahol komoly becsülete van a tehetségnek és a kiemelkedő kreativitásnak.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés