free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Elvtárs-fitnesz fogantyús ágyúgolyókkal

Megyeri Nikolett         Címkék: ágyúgolyó, bemutató, fitnesz, kettlebell, orosz 0 hozzászólás

A Kettlebell, vagy más néven Girya egy tradicionális orosz fitnesz eszköz, ami igen bájosan köti a 300 évvel ezelőtt élt orosz földművelőkhöz a jelenkori hollywoodi hírességeket. A hazai bemutatón jártunk.

Amikor meghívást kaptunk a Kettlebell edzés, illetve az ehhez kapcsolódó könyv hazai sajtóbemutatójára, első körben azt gondoltuk, hogy na, valami pihentagyú már megint kitalált egy újabb módszert a kick-box aerobicba, meg a pilates-be belefásult exorexiások függőségének fenntartására. Aztán kiderült, hogy azért nem egészen erről van szó...

Mérlegsúly vagy ágyúgolyó

A sajtótájékoztatóra egy angyalföldi, csupaüveg irodaház földszintjén székelő fitneszklubban került sor. A kezdésre várakozás közben feltűnt, hogy az amúgy mindenfelé megszokottnál, itt valahogy több a címeres egyenpólós, zsebes gatyás, tar fejű biztonsági őr, és csak találgatni tudtuk, hogy vajon a teremben összezsúfolt nagy mennyiségű kondigépre vigyáznak-e ennyire, vagy netán valamelyik, éppen békésen gyúrogató, megtermett, szolibarna úr lehet egy "a budapesti éjszakai életben ismert vállalkozó". A tükrös tornaterem egyik végében egy sornyi, különböző méretű, leginkább fogantyúval ellátott ágyúgolyóra, esetleg mérlegsúlyra emlékeztető - de akár egy kínzókamra enteriőrjébe is bármikor passzoló - eszköz foglalt helyet. Közben megérkezett a rózsaszínben pompázó Béres Alexandra is, aki sokkal alacsonyabb és nőiesebb, mint amilyennek a tévében, vagy a róla megjelent fotókon látszik.

A hazai premier - nézegess fotókat! 

A sajtóbemutató első megszólalójaként Lakatos Pétert, a Kettlebell hazai meghonosítóját szólították. Ekkor az egyik, általunk korábban biztonsági őrnek nézett úr lépett a terem közepére. Kiderült tehát, hogy az egyenpólósok nem őrző-védők, hanem az RKC (Russian Kettlebell Challange) hazai, képesítéssel rendelkező instruktorai. Magáról a Kettlebellről pedig megtudtuk, hogy közös pontot jelent több száz évvel ezelőtt élt orosz földművelők és jelenkori hollywoodi hírességek között. Ugyanis az edzésforma ősét az oroszok közel 300 éve kezdték alkalmazni. Az első Kettlebell eszközök a takarmány mérésére szolgáló súlyokból alakultak ki. Később használta a cári hadsereg, majd birkózók, súlyemelők generációi. Az elmúlt száz évben Amerikában is igen népszerűvé vált, manapság pedig trendi módon reneszánszát éli, a reklámanyag szerint már Kim Cattrall, Penelope Cruz és Jennifer Lopez is rákaptak. A Kettlebell modernkori királyaként pedig egy Pavel Tsatsouline nevű volt orosz kiképzőtisztet - jelenleg Amerikában élő fitneszgurut - tartanak számon. Ő hozta létre az RKC rendszert, és ő írta azt a könyvet is, amiről lentebb még szó lesz.

Elvtársak és elvtársnők

A Kettlebell tulajdonképpen funkcionális erőnléti edzést biztosít. A fogantyús ágyúgolyó-szerű, 8, 12, 16, 24, 32, 40 és 48 kilós kiszerelésben létező súlyzókkal körülbelül ötvenféle gyakorlat végezhető. Lakatos Péter megerősített minket abban is - amit a nagydarab vasakat elnézve azért már éreztünk -, hogy ez az edzésforma meglehetősen veszélyes is lehet, ezért nem ajánlatos vele képzett edző nélkül, mondjuk csak úgy otthon próbálkozni. Még a magyarul most megjelent, Tsatsoulin-féle Kezdd el a Kettlebellt! című könyvben bemutatott részletes leírásokat, programokat követve sem! A 3990 forintos kiadvány tehát inkább a szervezett kettlebellezés kiegészítőjeként funkcionál. Lakatos azt is elmondta, hogy a kötet hazai előkészítésekor az okozta számukra a legnagyobb problémát, hogy a szerző az eredeti irományban nagyban elvtársazik és elvtársnőzik, ám tartottak tőle, hogy ez nálunk egyértelmű történelmi okokból kifolyólag nem hat majd valami humorosan. Épp ezért először kigyomlálták a politikailag inkorrekt kifejezéseket, ám végül mégis visszatették, hogy megőrizzék a könyv eredeti - sajátos - hangvételét.

Alexandra és a nyers eszköz

Ezek után szót kapott az addig csak mosolygó Béres Alexandra is, aki érezhetően azért volt ott, mert ugye minimum egy celeb kell az ilyen alkalmakra. Alexandra egyébként - saját bevallása szerint - csak néhány hete ismerkedett meg a Kettlebellel, de annyira megtetszett neki - és itt jött a nagyszerű termékkapcsolás -, hogy már A Nagy Fogyás című műsorban is alkalmazza. Beszélt arról is, hogy évek óta nagyon foglalkoztatja az egyensúly témája, és hogy szerinte "egy nőnek kell egy ellenpont, kell egy nyers eszköz".

A gyakorlatban

Ezek után Lakatos vette vissza a szót, hogy kommentálja az edzésforma gyakorlati bemutatását. Az egyik egyenpólós úr egy 24 kilós golyót választott a sorból, majd ennek segítségével prezentált néhány gyakorlatot, arcán igen katonás mimikával. Emelte, lendítette a súlyt, majd mereven kitartva azt lefeküdt a földre, azután fel is állt... A bemutatót legalább annyira idegesítő volt nézni, mint a cirkuszban a kötéltáncot, viszont ez kevésbé volt esztétikus. Egyrészt kissé idiótán nézett ki, ahogy egy felnőtt férfi egy fogantyús ágyúgolyóval hadonászik, másrészt viszont érződött a fizikai munka mögötte.

Nőnek is

A Kettlebell bizony meglehetősen férfias sportnak tűnik, és az is, mégis vannak női művelői. A hölgyeknek az edzést persze a viszonylag könnyebb 8, majd később a 12 kilós súlyokkal javasolják. Esetleg cérnakesztyűben, a bőrkeményedések elkerülése végett.

A kis puritán

A Kettlebell hazai elterjesztése egyelőre még kezdeti stádiumban tart. Azonban az RKC Hungary céljai között szerepel az is, hogy a fitneszklubok szolgáltatásainak kínálatában is megjelenjen ez az edzésforma. Nos, ahogy elnéztük, sanszos, hogy ez már nem is várat olyan sokat magára.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés