free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A barátnő árnyékában

Fiáth Titanilla         Címkék: árnyék, barátnő, probléma, pszichológus, segítség 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni ahhoz, hogy mindenki maga tudja feldolgozni és megoldani a problémáit.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Titanilla!

Elég nagy bajban vagyok, de lassan már kezdem megszokni. Van egy gyerekkori barátnőm, iszonyú szép, okos csaj, sülve-főve együtt vagyunk. Fél éve összejött egy sráccal, de nem hanyagolt el engem sem (ahogy eddig sosem, ahányszor komoly kapcsolata volt). Szóval hármasban járogattunk bulizni, ez nem is volt probléma senkinek. A gond ott kezdődött, hogy teljesen beleestem a pasijába. Amikor együtt látom őket, féltékeny leszek, amikor a barátnőm hozzáér, szinte meg tudnám fojtani. Mégis elmegyek velük, csak hogy láthassam a fiút.

Arra nem is gondolnék, hogy valójában összejöjjek vele, de ha nem vagyunk együtt, folyton rá gondolok, ábrándozok, hogy aztán annál jobban szenvedjek a közös programokon. A barátnőm kezdi észrevenni rajtam, hogy valami nincs rendben, de a kérdéseit próbálom hülyeségekkel elütni, hogy nem vagyok jól, fáj a fejem satöbbi. Nyilván ez sem mehet sokáig.

A legnagyobb gáz az, amiért lényegében írok Neked, hogy nem először fordul elő velem, hogy beleszeretek a pasijába. Korábban is megtörtént már, kínoztam magam addig, amíg ők nem szakítottak (nem miattam, teljesen más okokból kifolyólag). Aztán amikor eltűnt a fiú a képből, valahogy én is lenyugodtam.

A kérdésem csak annyi, hogy miért van ez, mit csináljak?

Várom a válaszodat, üdvözlettel: Betti

Kedves Betti!

Amíg a barátnődet jellemzed, mit több, alaposan feldicséred - hogy ő egy "iszonyúan szép és okos csaj" -, addig saját magadról egy sort sem írsz. Infóhiány ide vagy oda, azt hiszem, ez önmagában is elég beszédes. Úgy tűnik, hogy igencsak a háttérbe szorítod magad a barátnőd mellett. Talán olyan mércét jelent ő a számodra, amihez feltétlenül igazodnod kell, különben.

Különben mi történik? Érdemes volna ezt a kérdést jól megrágnod magadban. Mi történne, ha egyszer nem velük mennél el szórakozni, hanem keresnél magadnak egy másik társaságot is? Ha egyszer nem ő volna az "iszonyúan szép és okos", hanem Te magad is előbújhatnál az árnyékából? Ha tőle függetlenül is kialakulnának a saját elképzeléseid és ízlésed: a saját életed.

Ha folyamatosan együtt töltitek az időt, voltaképp nem is ismersz tőle függetlenül, illetve ennyire közelről más fiúkat. Korábban írtam egy cikksorozatot a borsára a szerelemről: többnyire úgy működünk, hogy a hozzánk térben és értékekben közel állóba, a hasonlóba és az ismerősbe szeretünk bele. Nos, mivel hozzád folyamatosan a barátnőd fiúi állnak a legközelebb, egyfelől óhatatlanul is beléjük habarodhatsz. Másfelől: ha a barátnőd valóban megfellebezhetetlen mércét jelent a számodra, szintén természetes, hogy azokat választod a rajongásod tárgyául, akik már neki is megfeleltek (nevezetesen: akik aktuálisan az ő pasijai!); amikor véget ér a románc, amikor a barátnőd dobja a srácokat, persze, hogy könnyen elmúlnak a romantikus érzéseid, hiszen már a barátnőd sem rajong értük. Te pedig nem engeded meg magadnak, hogy az övétől eltérő véleményed legyen.

Harmadrészt: érdemes végiggondolnod, hogy a barátnőd iránti feltétlen rajongásod valahol legbelül nem fordul-e a visszájára. Magyarán: nincsenek-e benned a mellőzöttséged, a háttérbe szorítottságod miatt negatív érzelmek - féltékenység, irigység, harag, szomorúság - vele kapcsolatban. Hogy az "ő tulajdonának a megkívánása" - persze szigorúan csak titokban! - nem jelentheti-e azt, hogy csak ebben a formában mered vállalni, akár önmagad előtt is, a barátnőddel kapcsolatos, nem kívánatos érzéseidet.

Mit van mit tenni - ez volt a kérdés. Azt gondolom, első lépésben érdemes volna a saját életed/egyéniséged kidolgozásán fáradni. Próbálj ki egy-két dolgot a barátnődtől függetlenül! Iratkozz be egy másik fitness-klubba, rajzszakkörbe, salsa rajongók baráti társaságába, ejtőernyős csapatba, bárhová, ahová egyedül, vagy legalábbis tőle függetlenül mehetsz el. Azáltal, hogy új társaságokba kerülsz, egyrészt, egyre több lehetőséged nyílik új kapcsolatokra szert tenni, másrészt viszont egyre bátrabban és őszintébben kipróbálhatod, hogy mi az, ami neked tetszik (hogy milyen is a saját ízlésed, ki is vagy te valójában).

Ezzel párhuzamosan próbálj meg kevesebb időd eltölteni "hármasban" - ha saját programjaid lesznek, nem feltétlenül leszel rászorulva arra, hogy ők osszák be a szabadidődet (tehát az örökös igazodás helyett végre a te kezedbe kerül a döntés, és végre kreatívabb lehetsz). Minél bátrabban próbálsz meg a saját lábadra állni és felvállalni mindazt, ami neked tetszik, annál biztosabb lehetsz a saját döntéseidben - és annál több esélyed nyílik arra, hogy a barátnőd mércéjétől eltávolodva saját választásaid/saját fiúid lehessenek.

Mindehhez nagyon sok sikert és kitartás kívánok,

üdvözlettel: Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés