free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gazdaságos dizájn a Francia Intézetben

Borsa         Címkék: dizájn, francia, gazdaságos, intézet, kiállítás 0 hozzászólás

A Francia Intézet dizájn kiállításán úgy éreztük magunkat, mintha egy szupermarketben lennénk, csak itt polcok helyett vitrinbe zárták a dizájnos kiegészítőket. A tárgyak szépek voltak, de a kiállítás nem.

A Francia Intézetben bemutatott alkotások a kortárs kultúráról tanúskodnak, annak tendenciáit tükrözik. Tálalhatunk közöttük műanyag tányért, félbehajtható kajakot, magkilövő pisztolyt és ütésálló hordozható merevlemezt, amelyek természetesen egytől-egyig megvásárolhatóak a külföldi boltokban, sőt sokuk nálunk is, a Decathlon sportáruházban.

A kiállított alkotások az idei Observeur du Design (Dizájn figyelő) díj nyertesei, amellyel azokat a hétköznapi, környezetünkben fellelhető, kiemelkedő termékeket tüntetik ki, amelyek egy-egy vállalkozás és dizájner különösen innovatív együttműködéséből születtek. A díjazott tárgyak mindegyike előremutató formatervvel rendelkezik, viszont amellett hogy Franciaországban tervezték, készítették vagy forgalmazták őket, nem sok közös van bennük.

Nézegess francia dizájncuccokat!

Az egyik vitrinben megdöbbenve láttuk viszont a júniusban vásárolt igazán kényelmes tengerparti süncipőnket (kép1). A tervező, Kevin Léné újratervezte a gyerekkorunkból ismert átlátszó gumiszandált, amely kisgyerekként annyira a szívéhez nőtt. Akárcsak húsz évvel ezelőtti társa, ez is tökéletes védelmet nyújt a tengerparti éles kövek és a mérgező tengeri sünök ellen, sőt, tapasztalatból mondhatjuk, igazán kényelmes is. A lebegő szandál nemcsak azért egyedi, mert nem süllyed el a vízben, ez ugyanis az összes műanyagból készült lábbelire igaz, hanem azért, mert a talpa két különálló részből áll, így nem csak a köveken, de a vízben is kényelmesen járhatunk benne.

Neil Poulton Párizsban élő skót designer számos nemzetközi formatervezői díjat nyert már. Nem volt kérdéses, hogy a különleges lámpáiról ismert tervező munkái is bejutnak az idei Observeur du Design nyertes alkotásai közé. Poulton hordozható merevlemezei külsőre egyáltalán nem hasonlítanak egy szokványos adathordozóra, annyira nem, hogy sokáig rá sem jöttünk, mit is látunk a "kirakatban". A legó építőkockáira emlékeztető(kép2) irodai és a kisméretű, akár zsebben is hordozható merevlemezek mellett kedvencünk az igazán praktikus narancssárga ütésálló változat (kép3), ami a gumi- és alumíniumborításnak köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között megvédi a féltve őrzött családi videókat.

A francia dizájn újhullámának sztárjaként emlegetett Jean-Marie Massaud "Axor Massaud" fürdőszobai sorozatának egyik darabja, a tégla formájú kézmosó csaptelep(kép4) szintén a kiállított alkotások között volt. Kicsit csalódtunk azonban, ugyanis az üvegpolc és a vitrin nagyon nem állt jól neki. Az összképen a körbeszórt műmoha és műkristály csak tovább rontott. Pedig az Axor Massaud csap az egyik legszebb tárgy lehetett volna a kiállításon.

A vitrin nem állt jól a csaptelepnek, a konyhai kiegészítőknek viszont nagyon. Boje Estermann strapabíró tésztaszűrője(kép5), összecsukható, így kis helyen is elfér, mindemellett pedig gyönyörű. Tökéletesen illik hozzá Lucas Bignon szilikonból készült különleges formájú spatulája(kép6) és Christian Borel szintén szilikon borítású sütőkesztyűje(kép7). A konyhai kiegészítők közül nekünk mégis a Lux műanyag étkészlet(kép8) tetszett a legjobban. Nem is értjük, miért nem terjedtek el eddig az igényesebb eldobható tányérok, poharak és evőeszközök. Pedig valószínűleg jobban esik a vasárnapi piknik, ha olyan műanyag késsel vághatjuk ketté a zsemlét, ami valóban vág, és a tányér sem hajlik el az első erőteljesebb mozdulatnál.

[PAGEBREAK]

Az egyik legötletesebb termék Stéphane Bureaux filc fürdőszobai papucsa(kép9) volt. Az egyszerűen összehajtogatható lábbeli valójában egy darabból áll, pamuton kívül semmilyen más anyagot nem tartalmaz. Utazáskor gyakorlatilag minimális helyet foglal.

A kiállított tárgyak között megtaláltuk a francia ipari fomatervezés igazi csodáját is, egy futurisztikus magültető pisztolyt(kép10). Kicsit megint gyerekek szerettünk volna lenni, nem mintha a felnőttek nem tudnának önfeledten játszani a kicsiknek szánt dizájner játékokkal. Nekünk legalábbis a legkevésbbé sem okoz gondot az ilyesmi. Az apró, mágikus magokat kilövő pisztollyal titkos üzeneteket lehet írni, amelyek csak egy-két nap elteltével válnak láthatóvá, amikor a magok elkezdenek kicsírázni. Persze a formatervezés is szép, na de funkció!

Tátott szájjal néztük végig a "tű nélküli injekcióstűről" (kép11) készült videót is. Nem azért, mert félünk a szuritól - mellesleg így van -, hanem azért mert egyszerűen nem tudtuk elhinni, hogy a Star Trek sci-fi sorozat fantasztikus találmányai közül akár egy is megvalósítható. A szerkezet segítségével a vakcinát egy gombnyomással lehet a szervezetbe juttatni, pontosan úgy, mint a jövőben játszódó sorozatban. Reméljük, hamarosan elkészül az első transzporter prototípusa is.

Bár a tárgyak szépek voltak, a kiállítás mégis meglehetősen szerencsétlenre sikeredett Budapest egyik legaktívabbb külföldi kulturális intézetében. Az utazó tárlat számos országban járt már, az ezt bemutató sajtóanyagot pedig elrejthették volna a magyar újságírók elől a Francia Intézet munkatársai. Külföldön ugyanis hatalmas, színes robotlámpákkal és neonfénnyel megvilágított csarnokokban lehetett körbejárni a francia formatrvezés remekeit, nálunk ezzel szemben egytlen kis teremben, vitrinekben nézhettük meg a vibráló színekben pompázó termékeket. Mintha laboratóriumban, vagy egy középkori kódexeket bemutató tárlaton lettünk volna, ahol a régi könyvritkaságokat klimatizált burák alatt lehet csak megtekinteni. Kiállításszervezésből - úgy tűnik - még jócskán van tanulnivaló a Francia Intézetben.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés