free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Belső fűtés szénhidráttal

Borsa         Címkék: dödölle, í-zi, krumpli, recept, szénhidrát 0 hozzászólás

Végre sikerült megfejtenünk, hogy miről énekelnek az Éliás Tóbiás című gyerekdalban. A dödöllét eddig is ismertük, de most már azt is tudjuk, mit csinálnak a tyúkok. Ennek örömére dödölléztünk.

Borsamunkatárs gyerekkorában telitüdőből fújta a közismert Éliás, Tóbiás egy tál dödölle kezdetű örökbecsűt, anélkül, hogy fogalma lett volna róla, hogy mégis mi fán teremhet az említett étel. A magot mind megevő tyúkok okán úgy okoskodott, hogy nyilván a dödölle is magokból készül, valami kásaféle, amit mélytányérból, kanállal kell enni. Fogalma sem volt, hogy már többször evett és szereti is a dödöllét, csak az ő családjuk nem Vas megyéből, esetleg Zalából származik, hanem a Felvidékről, tehát krumplis ételekben jók, csak éppen mindent máshogy hívnak, mint az ország nyugati tájain. Most nem áruljuk el, hogy az ő családjukban milyen néven futott ez az étel, mert hosszas magyarázkodásba kellene kezdeni a vicces nevet magyarázva, viszont eláruljuk, hogy hogyan készül a dödölle.

Azt azért érdemes számításba venni, hogy a dödölle nem egy finomkodó cucc, kizárólag szénhidrátból áll, tehát az elválasztó diéta szénhidrát napjára, hideg lakásokban fűtés kiegészítésére, illetve altatásra abszolút használható, ugyanis annyira tartalmas, hogy evés után kizárólag szundítás következhet. És akkor itt szeretnénk benyújtani a dalocska helyes megfejtését az illetékes hivatalnak, tehát: Éliás, akit adott estben a butaságáért még le is Tóbiásoznak, evett az egy tál dödölléből, s ettől úgy elnehezült, sőt talán el is aludt, hogy a tyúkok, kik az őrzése alatt álltak, beszabadultak a kertbe és felfalták a magokat. Tehát jövőre is csak krumpli lesz és dödölle.

Sütésre vár, de így sem rossz

Még annyi néprajz, hogy bár a Kárpát-medence egész területén fogyasztják cinke, gánica és egyéb neveken ezt az ételt, nem mindenhol sütik meg a végén, hanem kásaként túróval, vagy szaggatva és sült hagymával, esetleg szilvalekvárral eszik. Szabad a vásár, mi a sütött, tejfölözött változatot készítettük. Ha bejön magában, érdemes köretként is kipróbálni, elsősorban vadpörköltök mellé.

Így készül

Egy kilónyi öreg, lehetőleg szétfövő fajtájú krumplit meghámozunk, felkockázunk és annyi erősen sós vízben, ami épphogy ellepi, nagyon puhára főzünk. Ekkor elhúzzuk a tűzről és krumplitörővel, a vízzel együtt!! teljesen szétnyomkodjuk. Ebben a fázisban megszólalásig emlékeztet a kórházakban krumplipüréként kínált ételre, tehát távolítsunk el mindenkit a konyhából, ha azt akarjuk, hogy legyen kedvük vacsorázni. Most a tűzre visszatéve a fazekat, folyamatos keverő-dagasztó mozdulatokkal, egy nagyfejű fakanállal kezdjük el beledolgozni a lisztet, ami csak finomliszt lehet, erre a rétesliszt nem alkalmas. Ez nagyon kemény meló, annyi lisztet kell ugyanis belekeverni, amennyit felvesz a krumpli, úgy, hogy ragacsos, szinte mozdíthatatlan állagúvá váljon. Ehhez a krumpli és a liszt minőségétől függően olyan 30-40 dkg lisztre van szükség.

Mikor a kása nagyokat pöffen a fazékban és a karunk leszakadni készül, közeledünk a cél felé. Ha a keverés szinte lehetetlenné vált és a massza teljesen összeállt a fazékban, megvagyunk. Ekkor felkockázunk két nagy fej hagymát és két evőkanál libazsíron, vagy jó sok olajon halványrózsaszínre pirítjuk. A hagymás zsírral kikenünk egy tepsit és folyamatosan zsírozott evőkanállal szépen beleszaggatjuk a krumplikását. Azért kell folyamatosan zsírozni a kanalat, mert egyébként annyira ráragad a kása, hogy lehetetlen szaggatni. Ha az egészet kiszaggattuk, a tetejére locsoljuk a hagymás zsírt és forró sütőben pirosra sütjük. Tálalásnál tejfölt, túrót kínálhatunk hozzá.

Előfordulhat, hogy sütés közben a galuskák egymásba folynak, semmi baj, csak kevés volt a liszt mennyisége - így is nagyon finom és majd legközelebb bátrabban adagoljuk a lisztet.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés