free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Politizáló celebek

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A nagyon híres emberek nem csak jótékonykodni szeretnek, sokan szükségesnek tartják, hogy politikai kérdésekben is véleményt nyilvánítsanak. Nem mintha értenének hozzá. Körülnéztünk.

Politizáló celebek

Ajánló

Reagan elnök tündöklése óta érdekes jelenség figyelhető meg az amerikai és a nemzetközi politikában. A politikai marketing ráébredt a hírességek személyében rejlő erőre, ami kiválóan kihasználható a politikai kampányban. Az 1980-as évek óta minden választáson tucatjával kerülnek az amerikai képviselők és szenátorok soraiba olyan hírességek, akik korábban legföljebb a hálószobájukban politizáltak. Baseballjátékosok, kosárlabdacsillagok, countryénekesek, szappanopera hősök, tévébemondók és filmsztárok igyekeznek képviselni a választókat leginkább passzív üldögéléssel és alibitervezetek gyártásával.

(Forrás:hullamvadasz.hu)

Az élvonalbeli politikusok önmagukban is ismert személyiségek, azonban egy-egy sztár hírértéke sokszor jóval nagyobb, mint a különböző országgyűlések, szenátusok, képviselőházak tagjainak. Ráadásul, ahogy valaki egyre híresebb lesz, jellemzően késztetést érez, hogy megnyilvánuljon a legváltozatosabb témákkal kapcsolatban, legyen szó globális felmelegedésről, az iraki háborúról, melegjogokról, vagy menekültügyi kérdésekről. Összeállításunkban körülnézünk a celebek között, hogy feltérképezzük, ki milyen politikai beállítottságú tengeren innen és tengeren túl.

Napjainkban a két kategória - politikus és híresség - metszéspontjának talán legismertebb figurája a jelenlegi kaliforniai republikánus kormányzó, Arnold Schwarzenegger. Az osztrák parasztfiúból testépítő bajnokká, hollywoodi szupersztárrá, majd konzervatív politikussá váló izomkolosszus figyelemre méltó életpályát tudhat a háta mögött. Már színészi karrierje során elkezdett érdeklődni a politika iránt, s többször is támogatásáról biztosította a republikánus pártot. A kaliforniai kormányzói szék megszerzése azért is rendkívüli teljesítmény, mert az USA nyugati partján fekvő állam hagyományosan a demokraták egyik fellegvára, emellett az egyik legjelentősebb szavazói bázis a politikai csatározásokban. Arnold azonban sikerrel vette az akadályt, sőt az elnöksége utolsó évét taposó Bush elnöktől is sikerrel távolodott el. Politikai napirendjén visszatérő téma a környezetbarát technológia, amely mellett akkor tört lándzsát, amikor benzinzabáló Hummer terepjárói helyett beszerzett egy hidrogénnel hajtott változatot is. Karrierje csúcsa természetesen az lenne, ha beköltözhetne a Fehér Házba, azonban jelenleg az amerikai alkotmány ezt nem teszi lehetővé, ugyanis csak olyan ember lehet az USA elnöke, aki az országban született. Persze ezt egy - többek által is favorizált - alkotmánymódosítással meg lehetne változtatni, s így valóra válhatna a Sylvester Stallone főszereplésével forgatott 1993-as film, a Pusztító jóslata, amelyben a női főszereplő a Schwarzenegger Elnöki Könyvtárból szerez meg egy iratot.

A Governator-ként is emlegetett Arnold mellett kollégája és jó barátja, az előbb említett Sly is a republikánusok szekerét tolja. A 61 esztendős olasz csődör még adományokkal is támogatta Schwarzenegger kampányát, nem kevesebb, mint 30 000 dollárral - mintegy 5 millió forinttal - járulva hozzá a jelenlegi kormányzó sikeréhez. A konzervatív oldal rajta kívül még olyan hollywoodi hírességek támogatását is magáénak tudhatja, mint Robert Duvall, Clint Eastwood, Heather Locklear, Lara Flynn Boyle, illetve Sarah Michelle Gellar, aki még a republikánus pártnak is tagja.

Ők azonban a fehér hollók, az amerikai celebritások - közülük is jellemzően a színészek és zenészek - általában a demokraták pártját fogják. Ráadásul általában jóval nagylelkűbbek, mint konzervatív kollégáik, ugyanis míg előbbiek adományai összesen körülbelül 70 000 dollár tesznek ki, addig a demokrata hírességek legfőbb szószólója, Barbra Streisand egymagában 498 075 dollárral járult hozzá a "kékek" kampányaihoz. De ide kívánkozik még a Susan Sarandon - Tim Robbins házaspár, akik igyekeznek ott állni minden háború-, és kormányellenes megmozdulás színpadán, Janeane Garofaloval egyetemben. Ne feledkezzünk el Sean Penn-ről sem, aki szintén a liberális oldal szószólója, annak ellenére, hogy megrögzött fegyvermániákus, ami jellemzően inkább a republikánusok sajátja. Utóbbi témában egyébként a másik oldal a színészlegenda Charlton Heston-ra, illetve a rockzenész Ted Nugentre számíthat. Heston még Michael Moore Kóla, puska, sültkrumpli című dokumentarista alkotásában is kameravégre került, ahol a nem kifejezetten objektív látásmódjáról ismert rendező ugyancsak kellemetlen helyzetbe hozta az öregurat.

Azonban nem csak a színészek politizálnak, Bruce Springsteen például szinte állandó "kelléke" a demokrata megmozdulásoknak. Valamivel jobban felkapta a fejét a nagyközönség azonban, a Backstreet Boys egyik díszpintyének, Kevin Richardsonnak a feltűnésére egy kongresszusi meghallgatáson, ahol az úgynevezett hegytető-eltávolításos bányászati módszerek ellen kívánt felszólalni.

"Ez csak egy rossz tréfa, hogy ez a tanú lényeges földrajzi, és vízminőség-ügyi kérdésekben érdemi információval szolgálhat az Egyesült Államok kongresszusa számára" - füstölgött az énekes jelenése után George Voinovich ohiói republikánus szenátor.

Ezzel el is érkeztünk a politizáló hírességek tevékenységének kétélű mivoltához. Vagyis: szükséges-e, hogy a média érdeklődésének középpontjában álló, szórakoztatóipari "szakmunkások" beleüssék az orrukat olyan kérdésekbe, amelyekhez nem konyítanak többet, mint bármelyik buszvezető, vagy irodai alkalmazott. Egyrészről - Richardson példáját is látva - hangsúlyos nem a válasz, ha ugyanis az illető híresség kellő felkészültség és háttértudás nélkül, a közvélemény hangzatos szólamait ismételgetve próbálja kamatoztatni sztárságát, egyrészt komplett bazári majmot csinál magából, másrészt az adott kérdésben sem szerzi meg sem a pártoló, sem az ellenző oldal szimpátiáját.

Erről a kérdésről a Fun Lovin' Criminals énekese, Huey Morgan fogalmazta meg sommásan a véleményét, amikor a banda 2004-ben Budapesten koncertezett. Akkor a közelgő amerikai választások kapcsán a következőt mondta a New York-i zenész:

"Nem hinném, hogy bármelyik lehetőség sokat változtatna a dolgon, elvégre egy ilyen választás arról szól, hogy ha lehet, akkor a kevésbé rossz kerüljön hatalomra. Mindkét oldal ugyanazt akarja, megkaparintani a hatalom aranygyűrűjét. Egyik politikust sem tartom teljesen normálisnak. Ha az ember humanistaként gondolkodik, akkor nem csak az egyik vagy a másik embercsoportnak akar segíteni, hanem mindenkinek, akivel együtt él. Amúgy meg, szerintem egy egyszerű filmszínész, vagy zenész attól, mert esetleg többen ismerik az arcát, még nem bennfentes ilyen témákban. Szóval szerintem egyszerűen be kellene fognia a száját minden hollywoodi nagyokosnak, és a saját dolgával kellene törődnie."

Másrészről viszont, a hírességek éppen ezen ismertségüket kamatoztatva remekül fel tudják hívni a figyelmet olyan kérdésekre, amelyek nem feltétlenül szerepelnek az egyes kormányok teendőinek toplistáján. Így tett - az amúgy szintén demokrata érzelmű - George Clooney is, amikor édesapjával összefogva igyekezett minél több embert elérni, s felhívni a figyelmüket a Dárfúrban uralkodó helyzetre. Clooney-t jóbarátja Matt Damon is támogatta ebben a törekvésben, ráadásul - mint azt korábban a Borsa is megírta - Elle Macphersonnal és Scarlett Johansonnal egyetemben szerepet vállalt a Mattafix együttes Living Darfur című számának klipjében is, hogy a humanitárius katasztrófára minél jobban ráirányítsa a világ figyelmét.

[PAGEBREAK]

Kis hazánkban 2002 óta divat a hírességeknek felvállalni politikai hovatartozásukat, s sokukról első ránézésre tudjuk, hogy melyik párthoz kötődnek. Az énekes Ákos, Kokó, vagy Egerszegi Krisztina a Fideszhez, míg például a Pa-Dö-Dö tagjai, vagy Alföldi Róbert inkább az SZDSZ-hez érzik közelebb magukat. A futottak még kategóriából említhetjük Usztics "MagyarGárda" Mátyást is, aki úgy tűnik végleg benne ragadt az Angyalbőrben ordítozó őrmesterének szerepében.

Más kérdés, hogy míg a tengerentúlon sikk megjelenni egy politikai rendezvényen - ahol ezek a dolgok néhány nagyságrenddel nagystílűbben zajlanak -, addig Magyarországon ez is a ciki kategóriába tartozik, már csak azért is, mert a szerencsétlen celebritást a "másik oldal" képviselői lépten nyomon megbélyegzik majd politikai hovatartozása miatt. Ennek kapcsán említhetjük a Nox együttes tagjait, akikről annak idején a keresztvizet is leszedték, amiért elvállaltak egy fellépést az MSZP-kongresszusán. Ők aztán utólag mondhattak bármit - egyébként azt mondták, kaptak egy felkérést, elfogadták, felléptek és kész, nem kell ennek nagyobb jelentőséget tulajdonítani - vélhetőleg a jel rajtuk marad, ők ezek után a "szocik" udvari zenészei lesznek.

Hazánkban tehát alighanem az lenne a legszerencsésebb, ha a celebek megfogadnák Huey Morgan jótanácsát, és inkább a választott szakmájukban próbálnának meg érvényesülni. A középutat választóknak azonban azt táncsolnánk: ha már mindenáron közszerepelni akarnak, legalább olyan témákban szólaljanak fel, amely nem csak az egyik, vagy a másik oldal számára hasznos, de esetleg akár a hétköznapi emberek is szimpatikusnak találják. Ezen a téren a hazai médiából talán Hajós András lehetne az etalon, aki úton-útfélen hangoztatja, hogy a kampányfinanszírozások körül kialakult tűrhetetlen állapotot most már aztán tényleg rendezni kellene. Persze azért Hajóst is jobban szeretjük, ha gitározik és énekel. Reméljük ő is inkább egy fesztiválon érzi jól magát, mint egy politikai rendezvényen.

Istvánffy DávidKapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés