free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Praktikus cyberképtárak

Borsa         Címkék: érték, galéria, művészet, tárlat, világháló 0 hozzászólás

A neten hömpölygő információáradatból érdemes olyan darabkákat is felcsipegetni, amelyek egyetemes értékeket közvetítenek. A művészet jó választás, csak tudni kell helyén kezelni a dolgokat.

Az internet adta lehetőségek határtalanságának feszegetésére remek példa a webes galériák világa. A hatalmas adatbázist felhalmozó oldalak egyfelől remek információs placcok a lusta műkedvelők számára, másrészt azonban pont attól az univerzális élvezettől fosztanak meg minket, amit egy műalkotás szemtől szembe való megtapasztalása nyújthat. Az alábbiakban bemutatjuk a virtuális tárlatok főbb csapásvonalait, a reprezentánsokat és a komisz buktatókat, melyek fölött nem hunyhatunk szemet.

Művészet és tömegcikk

Szegény Walter Benjamin már akkor kiakadt a sokszorosított művészeten, amikor még csak az első reprintek jelentek meg a múlt század elején. A műalkotás a technikai reprodukálhatóság korában című kis esszéjében úgy fogalmaz, hogy ez a metódus pont a művészet lényegi mivoltát, a műalkotás auráját tiporja halálra, és ezzel bizony maga a dolog autoritása kezd ingadozni. Van ebben valami, mert a tömegcikké válás egyértelműen hozza magával a drámai értékvesztést, ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a funkcionalitás mindenek fölött trónoló elvét.

A hely szelleme

A weben fellelhető galériáknak két nagy csoportja van; az egyik a fizikálisan is működő kiállítóhelyek virtuális térbe transzponált változata, a másik a kizárólag cybertérben működő, kvázi nagy művészeti katalógusok, mert valójában ezek azok. Az első variáció létjogosultsága tulajdonképpen kézenfekvő most, hogy már nem feneketlen iratszekrényekben kell könyékig turkálni a lényegi információk után. Sőt, igazából a képzőművészeti kiállítóhelyek megfelelő színvonalú webes megjelenése napjainkban már presztízskérdés. Ezek igen kényelmes és előnyös megoldásokkal szolgálnak azoknak, akik nem tudnak/akarnak/mernek ellátogatni a realisztikus kiállítóterekbe.

Hazaiak

A hazai nagyok közül is érdemes kiemelni a Magyar Nemzeti Galéria oldalát, ami a szokásos kép- és alkotói keresőn túl, online tárlatvezetéssel is szolgál. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a site tematikusan vezeti végig a kíváncsi szemeket egy korszakon vagy témán, csupán a lényegi infókat szolgáltatva az adott alkotásokról, és természetesen felvilágosít arról is, hogy az épületen belül hol találhatjuk meg a szóban forgó művet.

A többiek; a Ludwig Múzeum-Kortárs Művészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum vagy a Műcsarnok ebből a szempontból még csöppnyi visszamaradást produkál, de ez csupán időleges állapot, mert az oldalak folyamatos fejlesztés alatt állnak.

És a külföldi nagyok

Hogy mit is lehet kihozni egy-egy művészeti site-ból, arra jó példa a New York-i Museum of Modern Art, a Metropolitan vagy az Ermitázs honlapja. A különbség természetesen a financiális eltérések miatt ilyen szembeszökő, tehát nem célunk rangsorolni a kinti nagyokat és a hazai büszkeségeket, csak bemutatni a lehetőségek széles spektrumát.

Érdemes lenne fölfelé is haladni

A netmúzeumok másik nagy osztálya a csupán webfelületeken elérhető, összegző, katalogizáló, elképesztő mennyiségű adattal és digitalizált műremekkel felvértezett virtuális képtár. Erre a legtökéletesebb példa a Web Gallery of Art oldala (de érdemes megemlíteni a Carol Jackson-féle Fine Art válogatást is), ahol szintén választhatunk tárlatvezetést a nekünk leginkább tetsző témában, kereshetünk névre, címre, évszámra és műfajra is, rengeteg korszakleírást és életrajzot találunk, plusz egy praktikus kisszótárt, hogy értsük is az olvasottakat.

Tulajdonképpen ez egy zanzásított gigamúzeum, ahol az európai művészet legjelentősebb műremekei mind ott vannak, és akkor abba most ne menjünk bele, hogy mindezek milyen minőségben... Amúgysem túl nagy élmény például Rembrandt Éjjeli őrjáratát képernyőméretben szemlélni, persze belenagyíthatunk - reszkírozva a kikockázódás veszélyét -, meg ügyesen válthatunk háttérszínt is, de alapjában véve ez akkor is csak egy bebutított tárgymutató, ami ezen a téren való információs értékéből nem von le semmit. Viszont mégsem kezelhetjük tiszta szívvel galériaként.

Jövő?

A jövő úgyis az lesz - lehet, hogy már a jelen is, hiszen a technikai háttér adott -, hogy a fejünkre húzunk egy hi-tech-sisakot, és otthonról léphetünk majd be a Louvre-ba, vagy sétálhatunk a Metropolitan falai között, szemlélve a mérethű, digitalizált alkotásokat. De akarjuk mi ezt? Sajnos legtöbbször a puszta eszköz válik magává a céllá, egy alapvetően információs csatorna nem reprezentálhatja magát a tárgyat, és ha ez azzal jár, hogy elveszik az igény a személyes tapasztalatra, akkor több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Szóval csak vigyázni a túlzott praktikussággal!

 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés