free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Belterjes dizájntúra

Borsa         Címkék: belterjes, budapesti, dizájn, luxus, próbajárat 0 hozzászólás

Fiatal tervezőket és budapesti dizájnboltokat lehetett megismerni a design héten zajlott Próbajáraton úgy, hogy luxusüzletek fogadták be hazai reménységeink munkáit. Sajnos elég belterjesre sikeredett.

Közel hatvan üzletet jártunk végig a Design7 egyik legötletesebb kiállításán, a Próbajáraton. Nyolcvanöt frissdiplomás tervező munkáit állították ki a budapesti designboltokban az Andrássy úton, a Király, a Paulay Ede és a Ráday utcában. A kulturális plakátoktól, arculatoktól, könyvektől, társasjátékoktól, hangulatlámpákon keresztül ékszerekig, ruhákig, vagy akár a székekig, sokféle késztermékkel, tárgyiasult gondolattal találkoztunk. A Próbajárat programhoz stílusosan látogatójegy gyűjtő akció is kapcsolódott, a különböző helyszíneken összegyűjtött jegyekkel értékes designtárgyakat letetett nyerni a program záró rendezvénye, a Garázsmenet során. Bejártuk a belvárosi design üzleteket, hogy megismerjük a jövő tervezőinek munkáit.

Nincs könnyű dolga egy magyar pályakezdő designernek, alig van lehetőség arra, hogy bemutassa munkáit, terveit, pedig fárasztó boltjárásaink alkalmával számos olyan tárggyal, ruhával és tervvel találkoztunk, ami méltán megállná a helyét akár külföldi kiállításokon, vásárokon is. Szinte az összes munka jó minőségű volt, sőt akadtak olyan termékek, amelyeket alig tudtunk megkülönböztetni a designboltban egyébként kapható méregdrága olasz, vagy német tárgyaktól.

Formabontó dizájn

Mihály Gyula absztrakt gyümölcstárolója (kép1) például tökéletesen illett Ligne Roset kínálatába. A különleges formájú kőcserép tál tároló felületeit a különböző gyümölcsformák geometrikussá alakított negatívjai adják. A nagyobb ívforma a nagy, kerekded terméseknek, a kisebb a kisebbeknek, a sík felületek pedig az egyéb alakúaknak lett megformálva.

Jól mutatott a Brinkus Designshopban Pozsgai Fruzsina Gyümölcstálja (kép2) is a Paulay utcában kapható csodálatos világító szőnyegek mellett. A rácsos szerkezetű, hullámos hajlított lapokból épített tál áramló felülete önmagában is izgalmas látvány, amit a ráhelyezett gyümölcsök csak tovább erősítenek. Sosem találtunk volna rá az apró galériára, melyet egy iparművész építget saját munkáival. A világító szőnyegek mellett különleges párnákat és kiegészítőket is találtunk a kedvesen berendezett helyiségben.

Nehéz volt megtalálni Barka Melinda kúp alakú kínáló táljait (kép3) is az Arcadia lakberendezési boltban kapható szebbnél szebb designtárgyak között. Az egyedi kialakítású porcelánokat a tervező elmondása szerint tengeri kagylók ihlették, különlegessége, hogy a készlet elemei tetszés szerint szabadon variálhatóak.

Ötletes és stílusos

Persze nemcsak dísztárgyakból és kerámiákból állt a városban szétszórt megakiállítás. Lukács Nikol óvodai kisszékét (kép4) egy Ráday utcai designbolt kirakatában fedeztük fel. A NicKid bútorcsalád elemei az alapfunkción túl külön játékként is használhatóak, a gyerekek a különböző formájú műanyag tárgyakat a szék oldalába helyezhetik. A gyerekkorunkból ismert alakfelismerő játékra erősen emlékeztető székek kivitelezése is igazán esztétikus, nagy jövőt jósolunk neki.

Ugyanitt Találtunk rá arra a tárgyra, ami a tökéletesen illett volna az alig két hete Londonban megrendezett 100% dizájn tematikájába is, ahol idén a környezetbarát megoldásoké volt a főszerep. Ghyczy Diána Lámpapír (kép5) elnevezésű projektje elsőre olyan egyszerűnek tűnik, hogy nem is értjük, miért nem gondolt még rá senki. Az általa készített papírlámpa legdrágább alkatrésze maga az energiatakarékos égő, amit egy papírszatyorban lehet megvásárolni. Az újrahasznosított papírból készült zacskó maga a lámpabúra, amit egy egyszerű papírcsővel lehet kimerevíteni, majd belehelyezni a foglalatot, és a minimális hőt kibocsátó égőt. A különböző méretű és anyagú kiszerelésben megvalósítható termék olcsó és környezetbarát, jól alkalmazkodik formatervezés legújabb trendjeihez.

Ugyancsak Ráday utcában, egy kávézóban akadtunk rá Kardulecz Judit Nóra munkájára (kép6), aki komplex arculatot tervezett egy képzeletbeli internet teázónak. Az ötlet zseniális, miért ne lehetne internetezés közben százféle minőségi teafűből választani, különösen akkor, amikor egyre divatosabb az egészséges életmód, amibe nemigen fér bele a tejeskávé. A fiatal formatervező a bögréken, a teák és a cukor csomagolásán át egészen az egéralátétig mindent úgy tervezett meg, hogy azok külseje ne csak a teázáshoz, de az internetezéshez is kapcsolódjanak.

Kedvenceink

Érdekes módon voltak olyan üzletek, ahol csak egy-egy apróságot találtunk. Ezek közül kedvencünk Szentkirályi Miklós szokatlan ezüst gyűrűje (kép7) volt. Eltartott egy ideig, míg rájöttünk, hogyan is kell viselni a hatalmas hegyikristály golyóval díszített ékszerdarabot. A kristály ugyanis nem mereven áll a foglalatban, hanem szabadon csúszkál benne, így csak viselés közben áll be a helyére. Az üzletekben megtudtuk, hogy sokan kíváncsiak a kiállított tárgyakra, nem egy esetben elkérték a tervező elérhetőségét is. Kovács Eszter Tengerkönyve (kép8) például annyira sikeres volt, hogy a kiállítás ideje alatt többen is meg szerették volna vásárolni.

Sokáig folytathatnánk még a sort, de a bemutatott kedvenc tárgyaink tökéletesen illusztrálják, milyen is volt a budapesti design hét: eklektikus, sokszínű és belterjes. A londoni, milánói, vagy New York-i dizájnnünnepek híradásait olvasva szembetűnik a különbség: nálunk nem igazán voltak nagy sztárok és hatalmas csarnokokat megtöltő showk, inkább amolyan vidékiesen zajlottak a dolgok: itt is, ott is valami látnivaló, főként hazai termésből, főként a hazai szakma megismertetésének céljával. Be kell látnunk: Budapest nincs rajta a világ dizájntérképén és ez a szakmának szentelt hét programján is erősen érezhető volt. A fiatal tervezők munkáit látva azonban van remény arra, hogy ez a helyzet hamarosan változni fog.

 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés