free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sztorimentes ügynökfilm

Borsa         Címkék: ajánló, amnézia, film, krimi, titkosügynök 0 hozzászólás

Kedvenc amnéziás titkosügynökünk harmadszorra is visszatért a mozivászonra, hogy méltó befejezést kerekítsen a Bourne-sztorinak. Remek film, megnéztük, de lelkesen vesézzük ki a hiányosságait is.

Meglepően jól sikerült a harmadik próbálkozás, annak ellenére, hogy történeti szinten nem kapunk hatalmas újdonságokat, meglepetés-fordulatokat vagy továbbgondolt cselekményszálakat . Tulajdonképpen A Bourne-rejtély óta szintentartásra utaznak a készítők - a csapdában kevesebb, most jóval nagyobb sikerrel. Viszont az egész mozi tökéletes akciófilmként funkcionál, nem lassul be egy pillanatra sem, nem terhel fölöslegesen romantikus szálakkal, és a triviális végkifejlet ellenére is folyamatosan szinten tudja tartani bennünk a gyomorszorongató feszültséget.

A helyzet fokozódik

A Bourne-trilógia alapanyagát Robert Ludlum regénysorozata adta. Az egyetlen gikszer az amúgy zseniális munkával, hogy sztorija az 50-es évek Amerikájában játszódik, vagyis a hidegháború kellős közepén. Ez a tény legitimizálja az összes szereplőt, hihetővé teszi a módszerek brutalitását, és érdekes adalékokkal spékeli meg a szépen kerekedő sztorilájnt. Azonban a napjainkba transzponált történet finoman szólva is gyenge lábakon áll. A hidegháború alatt az amerikai titkosszolgálat még igazi ellenfelekkel hadakozhatott, meg játszhatta a nagyipari bújócskát, mostanra viszont már csak egy erősen önértékelési zavarokkal küszködő, paranoiás erőszakgépezetté vált. Vaktában csapkod össze-vissza, és valódi ellenfél hiányában saját árulóit, leendő árulóit, a gyanúsakat és a gondolkodásra vetemedő munkatársakat likvidálja saját köreiből. Ez a téma pedig nem rejt magában három filmre elegendő nyersanyagot, kicsit talán már bántó is ez az önismétlés, de mostanában kevés olyan lehengerlő és eredeti stílusú darab mozog az akciófilm-szcénában, ami ne veszne bele a trükközések, a sztárnevek, meg a hi-tech látványorgia kezelhetetlen túlkomponálásába.

Jason Bourne-ról eddig annyit sikerült megtudnunk, hogy rendelkezik minden szokásos szuperügynök-képességgel, vagyis remekül kezeli a lőfegyvereket, legalább nyolc nyelven perfektül kommunikál, mindenféle technikai kütyühöz ért, sebezhetetlen és flegma profizmussal kezeli le az útjába állókat, ráadásul annyira tökéletes(en) titkos ügynök, hogy sokáig még ő maga sem tudott róla. Figurája egyáltalán nem James Bond-i, az ilyen kaliberű fazonok ugye csak a filmekben létezhetnek, mert a valóságban nem sűrűn maradnának észrevétlenek egy Aston Martinnal a fenekük alatt. Szóval Bourne olyan, mint bárki más, egy bamba arc a tömegből, és ehhez tökéletesen passzol is Matt Demon kissé elnyűtt feje. Él vele a figura, elhisszük neki, hogy profi, hogy tényleg nagyon meg akar tudni valamit, hogy vannak érzései, indulatai, és nem csak eljátssza azt.

Az akciófilmektől szokatlan kamerakezelés kifejezetten előnyére vált a mozinak, az idegesen rángatózó képek a drámai szitukban is jól működnek, az akcióknál meg egyenesen úgy hatnak, mintha mellettünk gyepálnák egymást a szereplők.

Üldözős-érdekes

Az Ultimátum az eredeti, jól bevált receptet csupán annyiban módosítja, hogy itt még töményebb akciót kapunk; a menekülésen és a múltfeltáráson túl mások megvédelmezése is bekerül a bourne-i repertoárba. Moszkván, Londonon, Madridon és Tangíron át folyik a hajsza, hogy aztán a végén New Yorkban világosodhassunk meg a múltat illetően.

A film tele van profin koreografált és hosszan vezetett üldözési jelenetekkel, amik olyan parádésan jól sikerültek, hogy minden mozzanatát tanítani lehetne. Paul Greengrass remek választás volt a rendezői székbe, ha ennyire hiteles akció-fikciót képes teremteni egy valamirevaló sztori nélkül is, akkor képzeljük csak el, mit hozhatna ki egy épkézláb forgatókönyvből.

The Bourne UltimatumSzínes, feliratos amerikai akció-thriller, 2007, 111 percFőszereplők: Matt Damon, Julia Stiles, Joan Allen, David Strathairn, Paul Considine, Scott Glenn, Albert FinneyRendezte: Paul GreengrassForgalmazza: UIP-Duna FilmMozipremier: 2007. október 25.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés