free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nem agyatlan pasisport

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Ha tartós kapcsolatban élő nő tartós kapcsolata egyre többet nézi az elsőre durva sportnak tűnő amerikai focit, ne kezdjen el nőnemű fél vinnyogni, nem tetszésének hangot adni. Megmdonjuk, miért.

A Borsa szerkesztőségének nőtagjai valamiért úgy döntöttek egy kora reggeli értekezleten, hogy a pénteki napot a férfiaknak szentelik. Az összejövetelen jelen lévő férfi Borsatagok egy emberként üdvözölték a kezdeményezést... Kitaláltuk, legyen ez az a nap, amikor Borsahímek arról értekeznek a Borsa oldalain, amiről csak kedvük tartja, azt kérdeznek, amit csak akarnak....

Na jó, az igazság az, hogy a hímek kaptak egy kis segítséget a témák kiválasztásakor, a kérdések feltevésekor, de ebből ne vonjatok le messzemenő következtetéseket, nem nyomtuk el őket. Mondjuk, hogy nem... Nyilván ezerféle téma és megválaszolásra váró kérdés kerülhetne ma fel az oldalra, de tekintsük ezt a pénteki napot egy próba napnak. Amennyiben Borsaolvasók is úgy gondolják, hogy folytatni kellene a Pasinapozást, bízunk benne, hogy a jövőben együttes erővel fogjuk tudni majd itt felsorakoztatni azokat a témákat, kérdéseket, amelyekre a csajok kiváncsiak, és amelyekről a pasik persze írni is akarnak...

Ezért került ki a címlapra az amerikai focival foglalkozó írásunk, ami első körben kifejezetten a tartós kapcsolatban élő nőknek szól - nem mondjuk el már itt, hogy miért, tessék elolvasni -, második körben pedig azoknak a férfiaknak, akik akár aktívan, akár passzívan, de még az ismerkedés kezdeti fázisában vannak ezzel a sporttal. Jó szórakozást kívánunk.

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a rögbiből elfajzott, némi tengerentúli cirkusszal megbolondított sportág, az amerikai futball. Az avatatlan szemlélő első ránézésre csupán durva agresszivitást, egymás hegyén-hátán fetrengő tagbaszakadt vadembereket és monoton ismétlődő manővereket lát maga előtt. Azonban az amerikai foci jóval taktikusabb és szórakoztatóbb sportág, mint "hagyományos" változata. Éppen ezért hölgyeim, legközelebb, ha életük párja leül a kanapéra megnézni az esti meccset, ahelyett, hogy kifordulnak a szobából, üljenek le és nézzenek végig legalább egy, vagy két negyedet. Hogy miért? Összeállításunkból kiderül.

Első ránézésre is látszik, hogy az amerikai foci nem egy laza golfmeccs, egy napsütéses délutánon. Mi is azonban a lényeg, amely miatt közel egymilliárd embert tud odaszögezni a képernyők elé. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatnánk, az amerikai foci varázsa a taktikában, a csapatstratégiában rejlik. Olyan, mint egy adrenalinfelhőben úszó sakkjátszma, azonban kockás pálya és bábuk helyett itt állig védőfelszerelésbe öltöztetett atléták, yardok és egy furcsa, tojásalakú labda játssza a főszerepet.

Egymásnak feszülés

Lássuk először az alapokat. Az első hivatalos amerikai focimeccset 1869 november 6-án játszották a New Jersey állambeli New Brunswick-ban, a Rutgers és a Princeton egyetem csapatai között. A játék egy 120 yard (109,7 méter, egy yard 0,914 méter) hosszú, 53,3 yard (48,8 méter) széles pályán zajlik, amelynek a két végén található az úgynevezett célterület, ahová a csapatoknak a labdát el kell juttatni. Ezek a területek egyenként 10 yard hosszúak, a pályát pedig 5 yardonként keresztirányú vonalak osztják fel. A pontszerzéshez a labdát az ellenfél célterületére kell eljuttatni, vagy úgy, hogy az egyik játékos a sportszert a hóna alá szorítva befut oda, illetve, egy ott álló játékos elkapja a felé hajított labdát. Ezt hívják touchdownnak, amely 6 pontot ér. Sikeres touchdown esetén a gólszerző csapat egy jutalomrúgást is megkísérelhet, amelyet a célterületen álló H, vagy Y alakú kapu szárai közé kell berúgni, ez további 1 ponttal növelheti az eredményüket.

Három az egyben

Először azonban el kell jutni a célterületig, ez pedig távolról sem sétagalopp. Ahhoz, hogy a támadás pontos menetét szemléltethessük, először lássuk, hogyan épül fel egy amerikai focicsapat. A hagyományos focitól eltérően, itt minden játékfázisban - támadás, védekezés, rúgás - különböző emberek vannak a pályán, azonban egyszerre mindig 11 csapattag vehet csak részt a játékban. Ezért van külön támadó és védő alakulat, illetve egy úgynevezett speciális csapat, amelyet a rúgások esetén vetnek be. A cserékkel együtt tehát egy-egy klub akár 50 aktív játékost is a soraiban tudhat.

A mindenkori támadó csapatnak 4 lehetősége van, hogy legalább 10 yard távolságot megtegyen a célterület felé. Ha ez sikerül, újabb 10 yard megtételével próbálkozhatnak. Persze, a védekező játékosok ezt megpróbálják megakadályozni. Ha a támadó játékost a labdával együtt a földre viszik, egy lehetőséget elvesztenek és újra kell próbálkozniuk. Akkor is sikertelen kísérletről beszélünk, ha a labdát elejtik, illetve a passz során beleér az ellenfél játékosa, és így nem sikerül az elkapó játékoshoz eljuttatni az eszközt. Speciális eset, ha egy védekező játékos kapja el a labdát, ezt interception-nek (elfogás) nevezik, ilyenkor a védekező csapat azonnal támadásba mehet át. Ez tulajdonképpen a kosárlabdából ismert labdalopás esetével illusztrálható.

A rúgás

Ha a támadó csapatnak sikerül az ellenfél védőit kimozogni, taktikai szinten megverni, és eljutnak a célterületre, akkor a már feljebb említett touchdownról beszélhetünk. Ha azonban erős védelemmel állnak szemben és nem sikerül közel férkőzniük a célterülethez, akkor megpróbálkozhatnak az úgynevezett mezőnygóllal. Ilyenkor mintegy 20-40 yardos távolságból megpróbálják a labdát a kapu lécei közé berúgni. Sikeres rúgás esetén 3 pont szerezhető, jutalomrúgás nélkül. Speciális eset az úgynevezett safety, amikor a támadó csapat játékosát a labdával együtt visszaszorítják a saját célterületükre és ott a földre viszik. Ez súlyos hiba a támadók részéről, a védők ezért 2 pontot kapnak, valamint átvehetik a támadók szerepét.

Lényeges a passz szerepe, amelyből rendszerint a látványos touchdownok születnek. Alapvető szabály azonban, hogy előrefelé csak egyszer passzolhatnak a támadók, ha az elkapás sikeres volt, onnantól már csak futva lehet megtenni a labdával a hátralévő távolságot a célterület felé.

Mint látható, az amerikai focit alapvetően egyszerű, ám összetett szabályok mentén játsszák. Minden embernek megvan a saját, speciális feladata, s kizárólag ennek a végrehajtására koncentrál az akció során. A támadóknak minél jobb taktikát kell kidolgoznia, hogy elaltassák a védők figyelmét, s lehetőséget adjanak a kijelölt csapattagoknak, hogy olyan helyzetbe kerüljenek, ahonnan sikeres támadást hajthatnak végre. Egy-egy támadás során azonban nem csak egy dedikált embert játszatnak, hanem sokszor akár több lehetőséggel is kalkulálnak. Ez természetese része a stratégiának, ugyanis a védőknek a több irányba futó támadók közül kell kiszúrnia, hogy ki viszi a labdát, illetve kinek fog passzolni az irányító játékos. Természetesen nekik az a feladatuk, hogy megakadályozzák a labda átadását, illetve bekerítsék és földrevigyék a labdás támadót. A földrevitel sokszor igen brutálisnak tűnik kívülről, azonban a bírók szigorúan büntetik az indokolatlan agresszivitást, a felsőtestet rettenetes méretűnek mutató védőfelszerelés pedig megvédi a játékosokat a nagyobb ütközésektől.

Szórakoztatóipar

A játék szépségét tehát a két csapat és azok vezetőinek - a vezetőedző, illetve az irányító játékos - vetélkedése adja, amely sokszor már-már a sakkbajnokok szellemi csatáit idézi, azzal a különbséggel, hogy egy sakkjátszmával ellentétben az amerikai fociban szinte bármelyik másodpercben megfordulhat a meccs menete, bármelyik csapat egy pillanat alatt akár vesztes helyzetből is kivívhatja a győzelmet és még a legátgondoltabb taktikával kidolgozott támadás is lepattanhat a betonkemény védőkről. Arról nem is beszélve, hogy a sportággal való ismerkedéshez a hölgyek számára vélhetően hozzájárulhat a kisportolt felkarok, illetve a - talán pont ebből a célból - meglehetősen szűkre szabott nadrágok látványa is. Legközelebb tehát, ha család hímtagja leül meccset nézni - a sportadókon az amerikai liga, az NFL, illetve magyar csapatok mérkőzéseit is láthatjuk - érdemes odaülni és megismerkedni ezzel az összetett, stratégiára alapuló, ám a hangsúlyt a kemény akcióra helyező sporttal.

Istvánffy DávidKapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés