free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tapasztalt nő egy tanuló férfivel

Borsa         Címkék: í-zi, kérdés, konyha, pasi, tanuló 0 hozzászólás

A Borsa ma Pasinapot tart. Ez az Íz-i rovatban annyit jelent, hogy ebben a cikkben egy tapasztalt, főzni tudó nő válaszol egy nem annyira a konyhai műveletekre szakosodott férfi kérdéseire. Kérdezz-felelek.

A Borsa szerkesztőségének nőtagjai valamiért úgy döntöttek egy kora reggeli értekezleten, hogy a pénteki napot a férfiaknak szentelik. Az összejövetelen jelen lévő férfi Borsatagok egy emberként üdvözölték a kezdeményezést... Kitaláltuk, legyen ez az a nap, amikor Borsahímek arról értekeznek a Borsa oldalain, amiről csak kedvük tartja, azt kérdeznek, amit csak akarnak....

Na jó, az igazság az, hogy a hímek kaptak egy kis segítséget a témák kiválasztásakor, a kérdések feltevésekor, de ebből ne vonjatok le messzemenő következtetéseket, nem nyomtuk el őket. Mondjuk, hogy nem... Nyilván ezerféle téma és megválaszolásra váró kérdés kerülhetne ma fel az oldalra, de tekintsük ezt a pénteki napot egy próba napnak. Amennyiben Borsaolvasók is úgy gondolják, hogy folytatni kellene a Pasinapozást, bízunk benne, hogy a jövőben együttes erővel fogjuk tudni majd itt felsorakoztatni azokat a témákat, kérdéseket, amelyekre a csajok kiváncsiak, és amelyekről a pasik persze írni is akarnak...

Az Íz-i rovatban főzni akaró Borsahím konyhai alapműveletekre vonatkozó kérdéseit, s főzni tudó Borsamunkatárs azokra adott válaszát követhetitek nyomon. Kezdő háziasszonyoknak is jól jön. Jó szórakozást kívánunk.

Terepszemle

Körbe vagyunk véve olyan nagyravágyó férfiakkal, akik nem elégszenek meg azzal, hogy elkészítsék a szombat reggeli szalonnás rántottát, vagy nyáron a bográcsgulyást, hanem egyéb konyhaművészeti ismeretekre is szeretnének szert tenni. Érteni szeretnék a szakácskönyvek szakkifejezésit és szeretnék elkápráztatni környezetüket egy-egy konyhai remekkel. Borsamunkatárs is úgy érezte, hogy most húszas évei derekán itt az ideje, hogy néha összeüssön egy-egy komolyabb kaját, de fogalma sem volt, hogyan kezdjen hozzá. Teljes tájékozatlansága miatt a szakácskönyek sem segítik ki a pácból.

Ezért úgy gondolta, hogy másik, főzni tudó Borsamunkatárshoz fordul segítségért. Megállapodtak abban, hogy mivel összeköltözni nem óhajtanak, elméleti és on-line képzés lesz a legcélszerűbb forma. Dávid minden hónapban egyszer felteszi kérdéseit, a kolléga válaszol, sőt házi feladatot is ad, hogy karácsonyra Dávid meglephesse a szerkesztőséget egy komplett vacsorával. Az első kérdések a dinsztelésre, a lassú tűzre, és a megfuttatásra vonatkoztak. Íme a válasz.

Kedves Dávid!

Megtisztelő a bizalom, mellyel felém fordulsz és tőlem várod a válaszokat életed oly fontos kérdéseire, mint például a dinsztelés mibenléte. Remélem, hogy kis sorozatunkban át tudlak vezetni a konyhai technológiák, szakkifejezések erdején, és mire kikecmergünk, tájékozatlanságodból eredő bizonytalanságod semmivé lesz.

Mondhatja bárki, mi szükség egy férfiembernek ilyen tudásra, hiszen nem várja el tőle senki, hogy a konyhában is olyan tökéleteset nyújtson, mint az élet más területein és pont elég mindannyiunk számára, ha a bográcsozás, rostonsütés témakörben fellengzős magabiztossággal mozog, (Meg az utána való mosogatás is pont elég). Éppen ezért hidd el, tisztaszívvel becsülöm érdeklődésedet és igyekszem megtenni minden tőlem telhetőt, hogy mire kis kurzusunk véget ér, önállóan mozoghass a konyhában és túl láss a szalonnás rántotta peremén.

Férfiak a konyhában

Intelligens ember vagy, tudom, hogy fontos számodra a hogyanok mellé a miértekre is választ kapni, sőt biztos vagyok abban, hogy ha valaki akár tapasztalatból, akár elméletileg tudja, hogy egy-egy technológiai műveletet miért csinál, sokkal szabadabban tud alkotni, de hát ez igaz a festésre, a zenélésre, vagy a gázszerelésre is.

Mert, és itt értünk el a lényeghez, főzni alkotás. Alkotás, kreáció, amivel másnak és magunknak örömet okozni kívánunk. Arra kérlek, hogy kis kurzusunk alatt próbáld megőrizni a kíváncsiságodat és mindig örömmel menj a konyhába, akkor minden rendben lesz és alig fogod várni, hogy Te készíthesd el Borsaszerkesztőség hagyományteremtő karácsonyi vacsoráját. Én mindent igyekszem megtenni ezért.

Első kérdésed: Mi a túró a lassú tűzön főzés és ezt most százalékosítsuk is - mennyire kell letekerni a lángot?

A lassú tűz kifejezés voltaképpen kislángot jelent, de a dolog ennél árnyaltabb. A lassúság itt igazából az étel fővésére vonatkozik. Annyira kell levenni a lángot, vagy elkapcsolni az elektromos készülékeknél, hogy az étel lassan főjön. Azaz ne zubogjon, bugyogjon, hanem folyamatos, ám szelíd fövésben legyen. Ez maga a főzés folyamata, tehát nem a forralás, pirítás, ha tetszik erőszakos művelete, hanem az egyenletes puhulás érdekében történő szelídebb módszer. Lassú tűzön párolunk, puhítunk.

Mi az, hogy megfuttatni az olajon valamit?

Ez tulajdonképpen az étel speciális mozgásának leírása, ha nem is teljesen pontos. Ha zöldséget, vagy hagymát felszeletelve kevés forró olajra teszel, akkor mozogni, zsizsegni, sisteregni fog, olyasmi hatás produkálva, mintha szaladgálna, de persze nem fut, viszont folyamatosan keverjük-kergetjük a fakanállal. A „megfuttatni az olajon” kifejezés voltaképpen egyfajta párolás előkészítés. Először megfuttatjuk, legyen az hús, zöldség, hagyma, így a külső felülete a hőtől lezárul, az íz anyagok, saját nedv belülmaradnak, aztán valamilyen nedvesítési folyamattal megkezdhetjük a párolást, főzést, vagy bármilyen további műveletet.

Na, ez itt mi?

Mi a dinsztelés?

Voltaképpen a megfuttatás. Szó szerint egyébként párolást jelent, de alapvetően a „megfuttatásra” használjuk ezt a kifejezést. A párolt káposzta nevű ételt van, aki dinsztelt káposztának nevezi – helyesen. A párolás pedig – és itt érünk mai kérdéseinkkel körbe – a lassútűzön, saját lével, vagy kevés hozzáadott folyadékkal való puhítást jelent Értelemszerűen a megfuttatásnál nem fedjük le az edényt, hogy ne keletkezzen gőz, az étel körbepirulhasson, míg párolásnál a forró gőz és a folyadék bent tartása érdekében fedőt használunk. Most ezt a didaktika kedvéért leírta, de ha átgondolod, kiderül, hogy logikus.

Házi feladatod: Jövő hétre kérlek kevés olajon megfuttatva, párolj meg egy sárgarépát. Úgy fűszerezed ahogyan akarod, a lényeg, hogy puha, ízes és párolt legyen. Közben is születnek majd kérdéseid, amelyeket várok szeretettel.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés